Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bogdănești: Funeraliile părintelui Francisc Petruț

"Dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur;
numai dacă moare atunci aduce rod bogat" (In 12,24)

Satul Bogdănești (comuna Prăjești) din județul Bacău s-a împodobit joi, 20 iulie 2023, ca pentru o mare sărbătoare. Pe la porți femeile au așezat cu grijă icoane, covoare de preț și flori de toate culorile, iar oamenii satului, ca de altfel mulți alții veniți de prin satele vecine, s-au îmbrăcat cu haine de sărbătoare și s-au îndreptat în număr mare către biserică, pentru a participa la Sfânta Liturghie prezidată de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București și concelebrată de aproximativ 60 de preoți. Sfânta Liturghie săvârșită cu atâta solemnitate, în acordurile cântărilor intonate de corul mare al bisericii, celebra funeraliile preotului Francisc Petruț, trecut la Domnul în data de 18 iulie.

Dacă cineva s-ar întreba ce anume a determinat o mobilizare așa de mare și o solemnitate așa mare a celebrării, răspunsul e simplu: prin ele s-a exprimat prețuirea pentru acest preot care, deși a slujit la mare distanță de satul natal (cea mai mare parte la Motru, în județul Gorj, și la Romanu, în județul Brăila), s-a distins prin inima lui de preot cu mare har și prin dăruirea cu care s-a la dispoziția celor care aveau nevoie de ajutorul său.

Peste tot pe unde a lucrat, a lăsat în urmă un zâmbet cald și binevoitor, precum și o atentă și delicată apropiere față de oamenii pe care i-a întâlnit, îndeosebi față de cei aflați în nevoi, în dificultăți materiale și spirituale. Toți au apreciat capacitatea sa de a-i asculta pe cei aflați în necazuri, pe cei nedreptățiți, pe cei marginalizați de o societate tot mai nedreaptă și mai necruțătoare. Răbdarea și bunătatea lui i-au impresionat pe foarte mulți din cei care veneau la el pentru o vorbă bună sau pentru o încurajare.

În cadrul predicii pe care a ținut-o pr. Tarciziu Șerban, în calitate de coleg de generație, a surprins câteva aspecte din profilul acestui preot iubit și apreciat deopotrivă de oamenii pe care i-a slujit, de colegii săi preoți și de episcopii Arhidiecezei de București și de cei ai Diecezei de Iași.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Cornel Damian a ținut să-și exprime admirația și prețuirea personală precum și salutul ÎPS Aurel Percă, arhiepiscopul mitropolit de București, al ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit emerit de București, al PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, al PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași și nu în ultimul rând al PS Anton Coșa, episcop de Chișinău (Republica Moldova) care este și coleg de generație cu pr. Francisc Petruț.

Din partea membrilor familiei, un nepot și-a exprimat mulțumirea de a fi avut parte de un astfel de fiu, frate, cumnat, unchi, spunând în încheiere că pentru familie ziua funeraliilor nu este o zi tristă, ci o adevărată sărbătoare.

Un cuvânt de mulțumire și de recunoștință părintelui Dumitru Patraș și colaboratorilor săi pentru buna organizare a celebrării.

Dumnezeu să-l primească pe părintele Francisc Petruț în odihna și pacea sa!

Pr. Tarciziu Șerban
(preluare arcb.ro)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 iulie: Bogdănești: Funeraliile părintelui Francisc Petruț
 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat