Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© www.diocesisdesalamanca.com
Fratele Pablo îl îmbrățișează pe Cristos cu o mare petrecere

Fratele carmelit Pablo María de la Cruz Alonso Hidalgo, în vârstă de 21 de ani, din Spania, a murit sâmbătă, 15 iulie 2023, în ajunul sărbătorii Sfintei Fecioare de pe Muntele Carmel, după o suferință de șase ani. Tânărul Pablo a depus voturile solemne în Ordinul Carmelit cu câteva zile înainte de a muri și a dorit ca la înmormântarea lui să nu plângă nimeni, deoarece este "nunta lui".

Comunitatea diecezană aduce un omagiu carmelitului a cărui viață a fost mărturie de credință de neclintit. Ultima sa dorință s-a împlinit cu o sărbătoare festivă, plină de lumină, bucurie și speranță. Cu convingerea sa profundă că "Crucea este bucuria mea, nu a mea durere", acest călugăr, în dăruirea sa totală, lasă o moștenire inspiratoare pentru întreaga Biserică.

Biserica "Carmen de Abajo" din Salamanca părea a fi prea mică luni, 17 iulie 2023, pentru cei veniți să-l salute pe fratele Pablo María de la Cruz Alonso Hidalgo, carmelitul care a transformat moartea sa într-o sărbătoare a îmbrățișării în Cristos, care luminează calea și reînnoiește speranța tuturor celor care l-au cunoscut. Acest tânăr de 21 de ani a murit sâmbătă, 15 iulie, în Mănăstirea San Andrés, în ajunul sărbătorii Maicii Domnului de pe Muntele Carmel, din cauza sarcomului Ewing de care suferea de șase ani.

Pe 25 iunie, el și-a profesat voturile solemne în Ordinul Carmelit.

Pablo a intrat în noviciatul carmelit "in articulo mortis" pe 21 iunie, în timp ce era internat în spital, iar patru zile mai târziu a făcut profesiunea perpetuă în Ordinul Carmelului, în aceeași biserică în care privegherea și înmormântarea au avut loc fără "doliu", așa cum își exprimase dorința familiei și comunității sale carmelite: "Vreau să fiți fericiți".

Fratele Pablo și-a pregătit fiecare detaliu pentru înmormântare. "El a insistat asupra faptului că viața este Viață dacă este sărbătorită" și dorea acel moment și întâlnirea cu Dumnezeu Tatăl "ca o sărbătoare la Nunta Mielului".

© www.diocesisdesalamanca.com
Crucea a prins viață

A fost dorința lui ca Sfântul Sacrament să fie expus la privegherea sa, iar oricine a dorit să vină trebuia să aducă "floarea sa preferată", iar la cimitir "ghivece cu flori, ca să-i transforme mormântul într-un Carmel, grădina lui Dumnezeu". El a amintit că "Domnul nostru Isus Cristos a transformat lemnul crucii într-un pom al vieții veșnice" și tocmai din acest motiv acest călugăr nu a obosit să exclame: "Crucea este bucuria mea, nu durerea mea".

Astfel, duminică, 16 iulie, după celebrarea Liturghiei solemne și după procesiunea Fecioarei de pe Muntele Carmel, Biserica "Carmen de Abajo" și-a deschis porțile la ora 23.30 pentru a găzdui priveghiul fratelui Pablo María de la Cruz, înconjurat de familia, prietenii și numeroșii tineri ai diferitelor mișcări, atât de laici, cât și religioase din comunitatea diecezană din Salamanca, care au venit să celebreze împreună trecerea sa la plinătatea Vieții.

Miriam, sora lui mai mare, și-a amintit că "crucea pentru creștini este ceea ce te marchează", iar asta descoperise Pablo: "în cruce este mântuire". A îmbrățișat crucea bolii sale până la crucea lui Cristos. Ea a exprimat, de asemenea, dorința fratelui de a fi prezentă la privegherea sa "o cruce înflorată", propunând ca fiecare să vină în față pentru a-și lăsa propria floare "și acea suferință care este aproape să vă ucidă și pe care nu o înțelegeți".

© www.diocesisdesalamanca.com
Trupul său a fost expus lângă Sfântul Sacrament

Astfel, într-o tăcere profundă, trupul neînsuflețit al lui Pablo a fost primit și așezat în fața altarului, unde era expus Sfântul Sacrament, iar alături se afla o cruce împodobită cu flori viu colorate, depuse de toți cei prezenți.

Pe tot parcursul nopții, Isus în Euharistie a fost adorat și biserica s-a umplut de lumină și culoare cu flori și cântecele de laudă pe care tânărul carmelit le alesese pentru înmormântarea sa: Doar ție îți aparțin, Nimic nu ne va despărți, Crucea glorioasă, Noaptea, O secundă... care au fost cântate de călugării carmeliți, de tinerii din Hakuna, de pensionarii din grupul Éffeta, de membrii comunităților neocatehumenale și de Tineretul pentru Împărăția lui Cristos.

După ce s-au rugat Laudele, Sfântul Sacrament a fost repoziționat pentru a sărbători, în aceeași atmosferă solemnă, Liturghia de înmormântare, prezidată de episcopul de Salamanca, Mons. Jose Luis Retana, și concelebrată de priorul provincial al Provinciei Carmelite Aragon, Castilia și Valencia, părintele Salvador Villota, și aproximativ douăzeci de preoți.

Înainte de a începe, directorul spiritual al lui Pablo, Desiderio García, a adresat un salut în care a explicat sensul sărbătorii care urmează să fie celebrată: "să-l prezinte pe Pablo María de la Cruz Celui Preaînalt și să-i binecuvânteze viața". Apoi a amintit unele dintre cuvinte pe care Pablo a dorit să fie rostite la înmormântarea sa: "Spune-le că oricine vrea să vorbească cu mine în continuare să vină la Euharistie, mă va găsi mereu acolo".

Cu imnul Llévame al cielo ("Ridică-mă în rai") și lumânarea pascală aprinsă, care îl reprezintă pe Cristos înviat, a început slujba de înmormântare, în care au fost cântate cântările pe care le indicase Pablo și au fost citite lecturile care i-au marcat dorința pentru Dumnezeu și dăruirea lui. Astfel, prima lectură (Is 43,1-25) și Psalmul 41 au fost proclamate de surorile sale și evanghelia (In 19,25-39) de către părintele Villota, care a ținut și omilia.

© www.diocesisdesalamanca.com
Explozie de speranță

Priorul provincial a subliniat în discursul său că împreună cu Pablo am trăit cu toții "o explozie de speranță în toate inimile [...]. O speranță care deschide firmamentul și se așază pe cer". După cum a făcut Pablo, care avea "picioarele pe pământ și inima în cer". El a citit drumul purificării și al convertirii care, în acești ani de boală, l-a determinat pe acest tânăr să "aibă inima foarte plină de Cristos" și să-și dorească "viața veșnică". Și a amintit de chemarea pe care i-a făcut-o Cristos "care a fost legată indisolubil de suferință, de boală", pe care Pablo a asociat-o cu crucea.

După împărtășanie, episcopul de Salamanca, Mons. José Luis Retana, a luat cuvântul și, adresându-se membrilor familiei lui Pablo, și-a amintit de ceea ce le-a spus cu o zi înainte: "În niciuna dintre cererile voastre de minune nu v-ați fi putut imagina binele și frumusețea pe care le-ați experimentat în tot ce s-a întâmplat cu moartea fiului dumneavoastră, a fratelui și a prietenului nostru, Pablo".

Sărbătorind trecerea la Viață

Referindu-se la "lumina și bucuria" cu care i s-a sărbătorit înmormântarea, el a subliniat că "nu sărbătorim o moarte, ci o viață. Viața cu majusculă. Îmbrățișarea lui Cristos către un tânăr, care s-a lăsat îmbrățișat de el și i-a transformat viața și ne-a umplut de lumină pe toți cei care ne-am ocupat de el".

Episcopul Diecezei de Salamanca și-a exprimat dragostea și apropierea față de familie și a subliniat că "Isus are milă de noi și ne umple de bucuria sa. Și vrea să ne răspundă de pe cruce". Moartea lui "va fi întotdeauna pentru noi o lecție supremă și paradoxală. Pentru că în acea moarte ni se dă viață, în întunericul ei negru lumina se aprinde și în golul ei aparent ne este dată cea mai dulce și veșnică companie. Așa ați sărbătorit această noapte lungă de bucurie tinerească".

© www.diocesisdesalamanca.com
Îndrăgostit de Cristos din Euharistie

Episcopul José Luis Retana a explicat că "Pablo ne-a emoționat prin bucuria și liniștea lui greu de descris la un tânăr de această vârstă" și "răstignit de boală", un "îndrăgostit de Cristos, cu o afecțiune atât de mare pentru Biserică, cu o prietenie atât de extraordinară cu tinerii care l-au cunoscut, pe care i-a evanghelizat cu modul său simplu și extraordinar de a face față bolii cu pacea și bucuria Euharistiei, chiar cu dragostea față de Euharistie, cu pace și bucurie în fața morții, pentru că a înțeles că în ea se împlinește marele plan pentru care suntem făcuți".

El a amintit, de asemenea, de oferta lui Pablo "care și-a oferit viața în dar lui Isus Cristos" pentru "convertirea tinerilor, pentru ca aceștia să cunoască dragostea lui Dumnezeu manifestată în Isus din Euharistie; și pentru unitatea Bisericii".

Fie ca el să mijlocească pentru vocații

Părintele José Luis a mărturisit sarcina pe care i-a încredințat-o lui Pablo: "Să prezinte Domnului cererea mea profundă pentru vocații la preoție și la viața consacrată; că sunt tineri care se dăruiesc lui Cristos până la capăt, așa cum a făcut el".

Prelatul a mărturisit că este mișcat de "măreția lucrării pe care Cristos a făcut-o în viața lui Pablo". "Viața lui Pablo va aduce roade nebănuite pentru aceia dintre noi care am fost martorii dăruirii lui și pentru întreaga Biserică", a spus el.

Și a amintit că, "deși credința se bazează întotdeauna pe experiența personală, credința noastră se sprijină pe mărturia martorilor lui Cristos" al căror rol este "de a provoca întâlnirea care ne conduce la Dumnezeu, Tatăl".

"Trebuie să ne uităm la oameni ca Pablo", a afirmat José Luis, "la atâția sfinți din lumea noastră, capabili să-și întâmpine semenii, nimiciți de durere și boală; să contemplăm pe cineva din noroiul nostru și din carnea și sângele nostru capabil să iubească și să intre pe o cale care îl poate costa existența; să-i slujim pe cei mai săraci și nevoiași cu aceeași solidaritate și îndurare cu care Isus i-a îngrijit, pentru a fi scuturați și treziți din căldura noastră".

© www.diocesisdesalamanca.com
Privește moartea cu ochii credinței

Și a explicat că "sfinții ne amintesc de destinul nostru: gloria supremă a unui popor este să fi avut sfinți, oameni care au trăit în profunzime misterul sfințeniei creștine". În acest sens, José Luis a indicat faptul că "am fost martori că viața și moartea lui Pablo" au fost "un har" care "devine o responsabilitate". Pentru că, "atunci când cineva a trăit cu sfinții, nu se va îndoi niciodată de adevărul evangheliei sau de sfințenia lui Dumnezeu".

Din acest motiv, i-a invitat să "spună altora la ce am fost martori: în Pablo am văzut că suntem iubiți de Dumnezeu și mântuiți în Isus Cristos". Și ne-a îndemnat să privim moartea sa "cu ochii credinței" și să păstrăm în inimile noastre, "precum Maria, lucrurile pe care nu le înțelegem", rugând-o pe Fecioara de pe Muntele Carmel "să-l primească și să-l îmbrățișeze așa cum știe doar o mamă".

După aceea, episcopul a stropit cu apă sfințită și a tămâiat sicriul fratelui Pablo María de la Cruz, iar după binecuvântarea finală, întreaga adunare și-a fixat ochii pe Fecioara de pe Muntele Carmel care prezidează altarul principal și împreună au cântat Salve și Flos Carmeli. La final, tinerii au înconjurat sicriul prietenului lor în timp ce cântau imnul grupului Éffeta, Nu mă tem, același gest pe care l-a făcut cu ocazia profesiunii sale religioase din 25 iunie. Cu acest gest emoționant și cu mari aplauze și-au luat ultimul rămas-bun de la Pablo, care a fost purtat pe umerii tinerilor până când au ieșit din biserică și au ajuns la cimitirul Virgen de la Salud, pentru a fi înmormântat într-una dintre criptele părinților carmeliți.

(După www.diocesisdesalamanca.com)

Traducere de Florin Dorcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat