Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lugoj: Înscăunarea noului episcop eparhial

Preasfințitul Călin Ioan Bot a fost înscăunat episcop eparhial de Lugoj joi, 20 iulie 2023, în Catedrala "Coborârea Sfântului Spirit" din Lugoj. La Liturghia de înscăunare au participat și PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Liturghia și ritul de înscăunare au fost oficiate de PS Claudiu Lucian Pop, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, delegatul PF Lucian Mureșan la această celebrare.

Au fost prezenți episcopii membri ai Conferinței Episcopilor din România (CER), Mons. Tuomo T. Vimpari, reprezentant al Nunțiaturii Apostolice în România, precum și alți episcopi din străinătate, autorități civile centrale și locale.

PF card. Lucian Mureșan, în calitate de arhiepiscop major, după ce a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj în sesiune ordinară de primăvară în perioada 7-8 iunie, și după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, l-a transferat pe PS Călin Ioan Bot, episcop titular de Abritto și administrator al Eparhiei de Lugoj, în funcția de episcop eparhial al Eparhiei de Lugoj.

www.bisericaromanaunita.ro
"Astăzi, încredințându-vă responsabilitatea de a păstori Eparhia de Lugoj, îl rugăm pe Mântuitorului Isus Cristos, «Păstorul Cel Bun» (Ioan 10,11) și "Arhiereul mărturisirii noastre" (Evrei 3,1), să vă dăruiască haruri alese pentru a urma cu tărie îndemnul Fericitului Ioan Bălan, înaintașul Preasfinției Voastre: «Viața ne-o puteți lua, credința nu! [...] Biserica trebuie să rămână credincioasă lui Cristos, chiar dacă aceasta înseamnă să se confrunte cu persecuția. Episcopul este chemat să fie un martor al adevărului, chiar și în cele mai întunecate vremuri", a scris Preafericitul Lucian în mesajul citit de PS Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș.

PS Călin Ioan, născut în anul 1970 și hirotonit preot în anul 1995, a fost din 2020 episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj. A fost numit administrator al Eparhiei de Lugoj după decesul episcopului titular al acestei eparhii, PS Alexandru Mesian, care a trecut la Domnul în dimineața de zilei de 11 martie 2023.

Ovidiu Bișog

* * *

PS Călin Ioan Bot, noul episcop eparhial al Eparhiei de Lugoj


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat