Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Declarația episcopilor europeni despre avort

Demnitatea umană, valoare primară

de Simone Caleffi

În contextul dezbaterii publice referitoare la includerea unui presupus drept la avort în Carta Drepturilor Fundamentale a UE, Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE) publică declarația "Nesustenabilitatea morală a dreptului fundamental la avort", elaborată de Comisia etică.

Documentul, la primul punct, argumentează că "demnitatea umană este o valoare primară în Tratate și în Carta UE. Părinții fondatori ai Uniunii Europene, bazându-se pe tradiția umanistă genuină care face din Europa ceea ce este, erau foarte conștienți de importanța fundamentală a demnității inalienabile a ființei umane. Respectul față de demnitatea inalienabilă a fiecărei ființe umane în orice fază a vieții - în special în situațiile de vulnerabilitate completă - este un principiu fundamental în societățile noastre democratice".

Monseniorul Anton Jamnik, episcop auxiliar de Ljubljana, președinte al Comisiei etice a COMECE, declară că "dintr-un punct de vedere juridic, nu există un drept la avort recunoscut în dreptul european și internațional. Nici Carta Drepturilor Fundamentale a UE, nici Convenția Europeană a Drepturilor Fundamentale (CEDU) nu aprobă acest drept la avort". Mai mult, "competențele legislative ale statelor membre ale Uniunii Europene au tradiții constituționale foarte diferite în privința reglementării legale a avortului. Prin urmare, a constitui un drept fundamental la avort ar merge împotriva principiilor generale ale legii Uniunii".

La începutul anului 2022, COMECE exprimase preocuparea sa profundă cu privire la propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de a include un presupus drept la avort în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, pentru că nici "Carta Europeană a Drepturilor Omului nu a declarat niciodată că avortul este un drept uman tutelat de Convenția Europeană despre Drepturile Fundamentale. Dimpotrivă, a declarat dreptul la viață ca un drept fundamental al omului și a confirmat în jurisprudența sa că este un obiectiv legitim al statelor contractante ale Convenției să protejeze viața încă nenăscută. În afară de asta, (...) dacă condițiile pentru avort sunt reglementate de dreptul național, este o încălcare a Convenției a limita sau a nega aplicarea dreptului național".

În iulie anul trecut, reacționând la o rezoluție a Parlamentului European, COMECE dăduse o declarație în care încuraja liderii politici "să lucreze pentru o unitate mai mare între europeni și nu pentru a crea bariere ideologice și polarizări mai ridicate".

(După L'Osservatore Romano, 20 iulie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat