Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Exerciții spirituale pentru fecioarele consacrate

În perioada 17-20 iulie 2023, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT) au avut loc exerciții spirituale pentru fecioarele consacrate din Ordo virginum, coordonate de către pr. Iosif Enășoae.

"Pentru tine mă păstrez curată și ție îți ies în întâmpinare cu candela aprinsă, o, Mirele meu" (Antifon la Comunul fecioarelor).

În meditațiile propuse, pr. Iosif ne-a oferit îndemnuri valoroase pentru viața spirituală cotidiană, chemându-ne la o cât mai adâncă cunoaștere și responsabilitate a chemării noastre, de a-l urma pe Cristos în sfințenia vieții. În ceea ce privește această chemare, putem spune că este un privilegiu. Răspunsul unei tinere de a-și păstra inima curată și neîmpărțită și de a intra în ceata fecioarelor înțelepte care veghează cu candela mereu aprinsă, așteptându-l pe Mirele Cristos, este un mare har. Însă, perseverența și fidelitatea în urmarea sa, sfințindu-se prin castitate și dând o adevărată mărturie de mirese ale lui Cristos, până la sfârșit, prin aceasta susținând Biserica, acesta este adevăratul miracol al lui Dumnezeu.

A fi fecioară consacrată este o chemare plină de mister și simbol. Fiecare fecioară consacrată este un simbol al Bisericii-Mireasă, care trebuie să rămână neprihănită pentru Mirele ei. Prin consacrarea lor pe viață, acestea devin mirese ale lui Cristos, prin ritul nupțial. Ele sunt chemate ca, urmând-o și imitând-o pe prima și cea mai sfântă fecioară consacrată lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară Maria, să-și împlinească cât mai desăvârșit vocația de mireasă, soră și mamă, în sens spiritual.

Această formă de viață este cea mai veche în Biserică, având rădăcinile și originea în vremea apostolilor.

Apostolul Paul s-a adresat primelor fecioare consacrate, spunându-le: "Fecioara se îngrijește de cele ale Domnului, ca să fie sfântă în trup și în duh" (1 Cor 7, 34).

Ulterior în primele secole ale creștinismului, diverși Sfinți Părinți ai Bisericii au vorbit și scris în mod magistral despre sublimitatea acestei chemări.

Sfânta Marcelina a fost prima fecioară consacrată recunoscută în mod oficial de către Biserică. Datorită exemplului ei de viață, Sfântul Ambroziu, fratele ei, rămâne impresionat și scrie o operă, în mai multe volume, despre fecioria consacrată. Predicile sale pe acest subiect umpleau catedrala din Milano, care înflăcărau atât de mult tinerele, încât numărul celor care lăsau totul pentru a se consacra lui Cristos, creștea "îngrijorător", mai ales pentru familiile nobililor, care nu-și mai puteau căsători fiicele. În disperare, părinții le interziceau să mai meargă la biserica unde predica Sfântul Ambroziu.

I-a urmat apoi Sfânta Macrina, fecioară și eremită, sora Sfântului Vasile cel Mare.

Nu putem uita de lista fecioarelor martire din canonul roman, care au uimit și uimesc Biserica prin fidelitatea lor față de Cristos, până la vărsarea sângelui, refuzând orice căsătorie, decât cea cu Mirele Cristos. Nici exemplul atâtor fecioare consacrate din istoria creștinismului nu poate fi trecut cu vederea.

Ordo virgnum a luat naștere din sângele vărsat de acestea și din rugăciunile și sfințenia vieții atâtor fecioare sfinte.

Cuvintele Sfântului Ciprian rămân pentru fiecare fecioară consacrată de căpătâi: "Ne adresăm acum fecioarelor și o facem cu o grijă atât de mare, cu cât mai mare este demnitatea lor. Ele sunt floarea răsărită în grădina Bisericii, sunt podoaba și ornamentul Duhului Sfânt, bucuria vieții, capodopera desăvârșită și nepătată, vrednică de laudă și de cinste, imaginea lui Dumnezeu care reflectă sfințenia lui, partea cea mai aleasă a turmei Domnului. Păstrați, fecioarelor, păstrați ceea ce ați început să fiți! Păstrați ceea ce veți fi!"

La Traian am avut bucuria de a le sărbători și pe cele câteva surori care anul acesta au împlinit 25 de ani de consacrare. În cadrul Sfintei Liturghii, celebrată de către pr. Iosif Enășoae, surorile sărbătorite, alături de celelalte, i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru darul de a-l putea sluji într-o astfel de stare de viață.

Sr. Josefa Maria, OV

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-20 iulie: Traian: Exerciții spirituale pentru fecioarele consacrate


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat