Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pârâul Rece: Exerciții spirituale pentru adolescenți și tineri - "Pe urmele lui Isus"

În perioada 13-16 iulie 2023, la Mănăstirea Franciscană "Sfânta Treime" din Pârâul Rece, județul Brașov, s-au desfășurat exercițiile spirituale pentru adolescenți și tineri organizate de Provincia Franciscană Conventuală "Sfântul Iosif" din România, unde au fost prezenți tineri din următoarele localități: Hălăucești, Nisiporești, Prăjești, Luizi-Călugăra, Târgu Trotuș, Galați, Romanu, Buruienești, Cleja, Valea Mare, Tămășeni, Ghimbav și București.

"Pe urmele lui Isus" a fost tema ce i-a însoțit pe cei 45 de tineri pe parcursul celor patru zile de exerciții spirituale. Calea, adevărul și viața au fost cuvintele cheie pe baza cărora s-au desfășurat catehezele și momentele de rugăciune, având la bază versetul biblic din Evanghelia după Sfântul Ioan, din cadrul discursului de adio al lui Isus. La Ultima Cină Cristos se adresează apostolilor săi spunându-le: "Eu sunt calea, adevărul și viața" (In 14, 6).

Exercițiile spirituale au început joi, după-amiaza, când părintele Ioan Butacu, OFMConv., guardianul comunității franciscane conventuale de la Pârâul Rece, le-a prezentat tinerilor mănăstirea, istoricul acesteia și le-a vorbit despre misiunea pe care o are acolo împreună cu ceilalți frați din comunitate.

După aceasta, părintele Vlad-Bogdan Bejan, președintele Comisiei pentru animarea vocațională și pastorația tineretului din cadrul Provinciei Franciscane, le-a prezentat tinerilor participați tema aleasă și programul celor patru zile de reculegere, îndemnându-i să le trăiască cu intensitate astfel încât la sfârșitul acestora să se poată bucura de roade pentru viața lor.

În după-amiaza aceleiași zile, începând cu ora 17.00, după un joc de cunoaștere, a avut loc prima meditație care a fost prezentată de părintele Clement Tălin, vicar în Parohia Romano-Catolică "Înălțarea Sfintei Cruci" din Luizi-Călugăra, de-a lungul căreia, prin exemple și câteva activități, le-a vorbit tinerilor despre tema Isus - Adevărul. La finalul catehezei, le-a adresat celor prezenți două întrebări care să-i ajute să aprofundeze și mai mult la cele expuse: Cu cine aleg eu să trăiesc: cu Isus sau cu Baraba? și De ce aleg minciuna?

După cină, începând cu ora 21.00, a urmat un moment de adorație euharistică condus de un grup de tineri din Brașov și de o frumoasă mărturie de viață dată de unul dintre tineri, care, după multe încercări și obstacole prin care a trecut, la lumina semnelor pe care Isus i le-a trimis, a ales să intre în seminar și să-l urmeze mai îndeaproape.

Ziua de vineri a început cu rugăciunea de dimineață, continuată apoi, după micul dejun, cu cea de-a doua meditație, susținută de către părintele Vlad-Bogdan Bejan, având ca temă Isus - Viața. Fiind trup și suflet, omul nu dispune doar de viața trupească, ci și de viața spirituală. Astfel, nașterea biologică a fost urmată de ce-a de-a doua naștere, respectiv cea spirituală, care s-a realizat la Botez și este reînnoită prin primirea sfintelor sacramente.

Revelându-ne chipul lui Dumnezeu Tatăl, Isus ne-a ajutat să înțelegem de unde venim și încotro ne îndreptăm, conștientizând mai mult legătura profundă dintre divinitatea sa și umanitatea noastră: "În el era viața și viața era lumina oamenilor [...]" (In 1,4). Tinerii au fost invitați să răspundă la câteva întrebări: Cât prețuiește viața ta? Pe ce anume pune preț omul de astăzi în viața sa? Îl recunosc pe Isus ca fiind Viață?

Programul a continuat cu participarea tinerilor la Sfânta Liturghie, urmată de o frumoasă și interesantă activitate pe grupuri pregătită de cele trei surori franciscane prezente la aceste exerciții spirituale, activitate menită să stimuleze imaginația și creativitatea fiecărui tânăr în parte, plecând de la cele prezentate în cadrul catehezelor. Rezultatul muncii în cele cinci grupuri mici a fost împărtășit tuturor la întâlnirea în plen. Rugăciunea de seară făcută în biserică a încununat acest timp de muncă în echipă.

Momentul mult așteptat de către adolescenți și tineri a fost drumeția din ziua de sâmbătă care a fost precedată de cea de-a treia meditație, pregătită de părintele Ioan Butacu, ce s-a axat pe tema Isus - Calea. El este calea către fericire și adevărata împlinire a omului, drumul spre mântuire și spre veșnicie. Drumul de parcurs pe munte până la destinație a avut menirea de a-i determina pe tineri să reflecteze asupra drumului vieții lor. Deși de multe ori anevoios, obositor, acest drum străbătut împreună cu Isus devine ușor și plin de sens. Părintele Ioan i-a invitat pe tineri să se interogheze asupra tulburărilor, fricilor și siguranțelor din viața lor, și asupra a ce anume îi împiedică să nu meargă pe Calea lui Isus: "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze!" (Mt 16,24).

Sfânta Liturghie a fost celebrată pe munte, în natură, iar după prânz, tinerii s-au reîntors la mănăstire, unde au avut timp liber pentru a socializa, a medita și a se ruga sau pentru a se plimba și a contempla creația lui Dumnezeu. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un moment de destindere, animat de muzică, dansuri și jocuri, care i-au ajutat pe tineri să se apropie mai mult unul de altul.

În ziua de duminică, după programul de dimineață - rugăciune și micul dejun - la ora 11.00 s-a celebrat Sfânta Liturghie solemnă la care au participat și mulți credincioși veniți din localitățile apropiate, cât și un grup de cercetași din București. Celebrarea euharistică a fost prezidată de părintele Ionel-Emilian Dumea, vicar provincial al Provinciei Franciscane Conventuale "Sfântul Iosif" din România, și animată, vocal și instrumental, de către tinerii participanți la aceste zile pline de har.

La încheierea celor patru zile de exerciții spirituale, tinerilor li s-a adresat un cuvânt de mulțumire, apreciere și încurajare pentru a putea păși cu încredere pe urmele lui Isus, care este Calea, Adevărul și Viața.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul pe care ni l-a făcut prin aceste zile de exerciții spirituale și pentru darul comuniunii cu el și cu ceilalți semeni. Le mulțumim tuturor organizatorilor, preoți și surori, binefăcătorilor cât și tuturor tinerilor care au beneficiat de acest timp binecuvântat.

Pace și bine, tuturor!

Nicoleta Țîmpu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-16 iulie: Pârâul Rece: Exerciții spirituale pentru adolescenți și tineri - "Pe urmele lui Isus"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat