Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam pr. Anton Despinescu: "Dumnezeu este prezent!"

"Dumnezeu este prezent!" - au fost ultimele cuvinte auzite la telefon, pe un ton convingător, în seara de 12 iunie 2023, de la părintele Anton Despinescu, cel care se autocaracteriza la celebrarea celor 70 de ani de preoție drept "apologet al lui Dumnezeu prezent în mijlocul nostru". Un sms primit de pe telefonul părintelui, după o săptămână, informa că "pr. Anton a plecat la cer!" Cu lacrimi, am știut în inimă că a plecat la cer smerit, de mână cu Dumnezeu Prezent, așa cum a mers mereu, "trăitor în prezența lui Dumnezeu", de la "Emanuel, Dumnezeu este cu noi" (Isaia 7,14) până "înainte de a se ridica la cer", "Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului" (Matei 28,20).

Nevrednică de a da mărturie, cuvintele curg.

Prieten al educației. În anii '91-'97, câțiva studenți eram primiți cu bucurie la întâlniri cu părintele și cu distinși domni profesori, medici. Mai ales după Liturghie, părintele era "șeful de echipă care ne mobiliza și prin prezența sa, și prin cuvântul său și prin tot ceea ce săvârșise în persoana lui Cristos, mai ales Sfânta Euharistie, care rămâne o prezență însoțitoare". Impunea, prin prețuirea în Domnul a educației și a cunoașterii și prin mărturisirea în fapte a educației. De o cultură impresionantă, cu o memorie excepțională, revărsa asupra celor prezenți date istorice, trăiri nobile, cunoaștere în detaliu a unor vremuri și oameni, acoperind cu Duh Sfânt și pace tot ce ar fi putut umbri seninul discuțiilor: greutăți, lipsuri, fugă de regimul comunist, dificultăți în drumul spre preoție și al preoției, pocăință.

Educația primită în cele patru clase ale Școlii Confesionale Elementare de la călugărițele din Congregația "Notre Dame de Sion", cursurile urmate la Seminarul Diecezan Minor sub îndrumarea PS Mihai Robu au semănat în inima și mintea copilului și tânărului de atunci seriozitate, disciplină, vigoare intelectuală și morală.

Și, după ani, acele semințe au rodit. În discuțiile din cadrul întâlnirilor a semănat dânsul noi semințe: "ar fi un har și un dar de la Domnul să se reorganizeze învățământul religios în școli". Și regretata doamnă profesor Mariana Purțuc, și cu hrană de la acele întâlniri, a pus în practică. Notă: La una dintre întâlniri, doamna profesor a dat mărturie despre o mai profundă convertire la Padova, unde fusese în pelerinaj la sugestia părintelui Anton, iar Sfântul Anton a mijlocit și trecerea dânsei la Domnul tot într-o marți, 19 iunie 2018, cu 5 ani înaintea părintelui.

Au rodit semințele și în noi, studenți atunci, prin convertiri personale, prin mers în prezența Domnului, unii mai lin, unii mai poticnit. Uimirea mea, cu admirație și reverență și cu întărire în credință, este că rodesc în continuare. După înmormântarea părintelui, o nepoată a distinsei Charlotte Sibi - profesoară cu deosebită credință și impact între laicii romano-catolici din Iași, amintită la întâlniri (www.charlottesibi.wordpress.com/journee-du-26-mai-2010) -, mi-a povestit cu prețuire că părintele Despinescu a fost de o finețe spirituală nobilă: mergea în fiecare miercuri la fosta profesoară, la sfârșitul vieții pământești a acesteia, și vorbeau despre Domnul în franceză!

Prieten al Sfintei Thérèse de Lisieux. Ca iubitor de cunoaștere, părintele oferea cărți. Un dar primit în octombrie 1997, Trăirea zilnică a Evangheliei împreună cu Sfânta Tereza a Pruncului Isus, de Constant Tonnelier, tradusă de dânsul, a fost mai mult decât o carte, a fost un crez de viață al părintelui, dăruit firav și mie, "trăirea zi de zi a evangheliei, cartea în care se descoperă iubirea salvatoare a lui Isus și chemarea pentru fiecare de a-și însuși drumul iubirii cu o inimă de copil"! Când notez aceste rânduri, deschizând la duminica a 30-a de peste an, ce ar corespunde zilei de 30 iulie 2023, când se vor împlini 40 de zile de la trecerea părintelui cu Domnul la Domnul, apare ca centru smerenia.

Asta am perceput și eu firav, în acel an 1997, cu un an înainte de a apărea "De la răsărit până la apus" și când se împlineau 100 de ani de la trecerea la Domnul a Sfintei Tereza: trăirea zilnică a evangheliei cu iubire, cu examen de conștiință, căință și smerenie.

Și părintele, cu numele Anton, își mortifica posibila mândrie a omului erudit, cu o memorie extraordinară, cu posibile greșeli, nu prin biciuire ca Sfântul Anton de Padova, ci prin urmarea căii Terezei celei Mici. Fragmente din carte a dăruit lunar și cititorilor din "Lumina creștinului", ani mulți, până când ochii dânsului au obosit puțin și scria-citea mai dificil.

La sfârșit de aprilie 2023, i-am oferit niște pliante în iubita dânsului limbă franceză, aduse din Bruxelles, de la diferite biserici. Despre una în special mi-a vorbit la telefon, în care se spunea că, la "Basilique du Sacré Coeur de Koekelberg", se sărbătorește un an terezian! www.therese2023.be. Era atât de încântat să povestească, plin de elocință, despre 150 de ani de la nașterea Sfintei Tereza și 100 de ani de la beatificare! Cu detalii istorice, cu din nou despre smerenie, despre "normal" în Domnul! Suferința fizică a dânsului începuse, dar insista că "mă simt normal"! Cât har primit de la Domnul și oferit și celorlalți!

Preot, preot profesor și istoric. Amintindu-mi de Liturghia de celebrare a celor 70 de ani de preoție, înțeleg abia acum că părintele, născut în anul 1927, când Papa Pius al XI-lea a declarat-o pe Sfânta Tereza de Lisieux patroana misiunilor și a Franței, a fost, din anii '91, un preot misionar în Iași, în mijlocul unor oameni pe care s-a străduit să-i transforme în misionari ai lui Dumnezeu Prezent! Spunea părintele că "Ite, missa est!" este o formă a "Ite, missio est" ("Du-te, este o misiune!"), spunea că "Voi, care v-ați hrănit cu Cuvântul lui Cristos, care este Duh și Viață, care ați luat Sfânta Euharistie, voi sunteți niște misionari!" Așa ne îndruma și în anii de sfârșit de veac XX și după, în spirit terezian, ca fiecare să fie un mic misionar în mijlocul lumii, la facultate, la locul de muncă, la o petrecere chiar. Acele întâlniri deveneau o continuare a Liturghiei Cuvântului.

Necunoscătoare, îmi pot imagina doar impactul și ferm și blând de preot profesor, și savant teolog și "mon père" în același timp.

O firimitură din profesorul de istorie bisericească de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași ajungea și în mediul laic. Monografia Catolicii din Moldova, de etnologul și istoricul literar Ion H. Ciubotaru, prefațată de părintele, conducea la efervescență în discuții. Cu 12 ani înainte de beatificarea episcopului Anton Durcovici, când nu știam nimic despre Sighet, despre martiri și tărie în credință, am primit de la părintele cartea scrisă în colaborare cu domnul Dănuț Doboș, Episcopul Anton Durcovici - o viață închinată lui Dumnezeu și Bisericii. Ne oferea și nouă firimituri din dialogurile cu regretatul doctor în matematică și academician Petru P. Caraman despre PS Anton Durcovici, despre preotul Dumitru Matei, despre laicul catolic. După înmormântarea părintelui, una dintre fiicele distinsului Petru P. Caraman povestea cu prețuire că părintele Anton l-a pus pe Dumnezeu deasupra Covidului, fiind prezent în ultimele clipe și la înmormântarea prietenului. Învățător și mărturisitor!

Teza de doctorat, publicată târziu, în 2015, Nicolae Iosif Camilli - primul episcop de Iași, aducea informații care uimeau, pentru cei care abia atunci înțelegeau epitaful din Catedrala veche "Adormirea Maicii Domnului".

Așa cum profesorul de matematică superioară îi evidențiază frumusețea în matematica aplicată, așa și profesorul de istorie bisericească Anton Despinescu a luminat istoria Bisericii din Moldova prin exemple de istorie aplicată, luminată de cuvânt, adevăr și viață. Articolele publicate în "Lumina creștinului", "Mesagerul Sfântului Anton", "Glasul nostru", unele culese în cartea Gânduri creștine erau transmise cu elocință la diverse întâlniri. Ceea ce a rămas în mine, cu o reverență deosebită față de domnia sa, ca amintire a unei studente dornică de cunoaștere, a fost corectarea subtilă a ideilor și trăirilor crude despre Euharistie, Sfânta Treime, Maria Regină, Cruce, Viață, Moarte și Înviere, Lumină, mereu și mereu după Cuvântul și Duhul lui Dumnezeu, din Liturghia și Breviarul trăite de domnia sa și împărtășite. Iar ideile corectate au devenit Cuvânt Lucrător, uneori cu stângăcie pus în practică, alteori nepus - din nescultarea nepriceputului.

Prieten al familiei. Iubea familiile în armonie, se apleca având o diplomație înțeleaptă asupra vieții trăite frumos. Părinții mei și alte familii s-au bucurat de prezența dânsului, aducându-l pe Domnul Prezent atât în celebrări liturgice, marcând cu binecuvântare etape din viețile noastre, cât și în mijlocul unei mese festive!

Botezul băiatului meu în Catedrala veche "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, la dorința expresă a părintelui, de către părintele, rămâne izvor de har!

Era un susținător al demnității femeii în societate. Își iubea mama, peste timp, în mod deosebit. Când s-a construit în Iași Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", mărturisea cu mare emoție că mama dânsului, Regina Despinescu, i-a sădit de copil iubirea de Sfânta Fecioară Maria!

august 2018

Prieten al oamenilor, dincolo de religie. Istoria cunoscută în detaliu a țării și a catolicismului din țara noastră a interferat cu o reverență asupra ortodoxiei și a oamenilor, indiferent de religie.

Ne povestea cu zâmbet că arhimandritul Mitrofan (18 iulie 1927 - 16 iunie 1995), ctitor restaurator al Mănăstirii Cetățuia din Iași, este cu o zi mai mare decât dânsul și că, de aici, dialogurile sfinte între dânșii erau ca între prieteni. Și ne povestea cu sobrietate că discuțiile la conferințe și la întâlniri cu oameni de cultură și cu alte personalități din Biserica Ortodoxă pot fi și sunt clăditoare în Duhul Sfânt. La începutul anilor 2000, când deschiderea era mai efervescentă, părintele se bucura în a treia săptămână din ianuarie de Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

Mai mult, credea cu tărie că Sfântul Anton de Padova este un sfânt care împlinește și rugăciunile catolicilor, și ale ortodocșilor, dar și ale musulmanilor (cum observase dânsul ca paroh la Focșani și Huși; dar mai ales într-o vizită la biserica franciscană, "Sfântul Anton de Padova", din Istanbul).

Sunt impresionată și astăzi de reciprocitatea prețuirii. Distinsa doamnă prof. dr. Camelia Gavrilă, după trecerea părintelui la cele veșnice, scria: "[...] Deși vârsta monseniorului Despinescu era impresionantă, mintea sa limpede, rigoarea intelectuală, cultura profundă și, mai ales, bunătatea structurală au conturat mereu o tinerețe a spiritului, o noblețe a ființei și o vigoare a raționamentelor Sfinției Sale, aflate, parcă, dincolo de inevitabile limite temporale... Amintiri plăcute îmi revin in suflet, cu alți oameni dragi dispăruți, cu dialoguri ecumenice, culturale, spirituale, în spațiul unei comunități catolice elevate și nobile spre care am revenit constant, în diferite momente, cu aceeași adânca prețuire."

ÎPS Calinic Argeșeanul, în www.arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro, scria "[...] Am citit cele scrise de părintele Damian, cu o îndemânare literară blândă și reală, fără să folosească termeni prea hiperbolici, păstrându-se o linie aristocratică, așa precum era și s-a comportat marele sacerdot, care a stat la datorie, până la ultima suflare în această frumusețe a lumii văzute. [...] Am văzut, deseori, cum se prezenta în lumea ecumenică! Niciodată nu a negociat vreo abatere de la miezul învățăturii, lăsată de Domnul nostru, Iisus Hristos! Cunoscător al tainelor în cuvânt și în faptă, am văzut că nu-și permitea îngrijorări că nu se va ajunge, în cele din urmă, la un consens binecuvântat, adică, la acea unitate creștină, la care ne-a îndemnat totdeauna Părintele Luminilor. [...]".

Iubitor al lui Dumnezeu prezent. În încheierea Liturghiei din 31 mai 2023, părintele Anton, iubitor de oameni și de Dumnezeu, ne asigura testamentar: "Să fim convinși de credința care este tezaurul nostru, magnetul ce ne trage spre Casa Tatălui pe toți!"

Cântecul de lebădă platonian al părintelui Anton Despinescu, de la sfârșitul ultimei Liturghii celebrate în mijlocul nostru, a devenit acum un cântec al învierii smerite în prezența Domnului:

"Cu noi este Dumnezeu, înțelegeți neamuri și vă plecați,
Căci cu noi este Dumnezeu!
"

Cu plecăciune și nemăsurată prețuire,
Gabriela Grosu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat