Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul episcopului Iosif Păuleț pentru cea de-a III-a Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor

Bunici și vârstnici în slujba credinței și a speranței

În anul 2021, Papa Francisc a stabilit ca, în fiecare an, în a patra duminică din luna iulie, în preajma sărbătorii Sfinților Ioachim și Ana (26 iulie), să se celebreze Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor. Anul acesta, ea va fi celebrată duminică, 23 iulie.

Atenția față de bunici și vârstnici nu este doar un act de recunoștință și afecțiune, ci și o necesitate pentru a construi o societate mai umană și mai fraternă. Sfântul Părinte Papa Francisc, încă de la începutul pontificatului său, ne-a invitat să recunoaștem valoarea lor în transmiterea credinței și speranței către noile generații. În mod special, ne amintim cuvintele pe care le-a rostit la Iași, la 1 iunie 2019: "Odată ce crești, să nu uiți de mama ta și de bunica ta și de acea credință simplă și robustă care le caracteriza și le dădea putere și perseverență pentru a merge mai departe, fără a se descuraja".

Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor se celebrează o singură dată pe an, dar atenția și grija noastră față de bunici și vârstnici trebuie să fie constantă. Ei reprezintă memoria noastră vie și adevărate puncte de referință pentru orice comunitate. Este datoria noastră, a tuturor, de a-i ajuta să nu se simtă pasivi și inutili în cadrul comunităților noastre, ci, dimpotrivă, parte integrantă și prețioasă a familiei noastre creștine.

Mesajul Sfântului Părinte din acest an are ca temă "Milostivirea lui rămâne din neam în neam" (Lc 1,50) și ne duce cu gândul la o întâlnire sublimă: cea dintre tânăra Maria și verișoara ei în vârstă, Elisabeta - două femei care poartă în ele o promisiune de viață. În mod deosebit, suntem chemați să înțelegem că îndurarea lui Dumnezeu se manifestă în istorie prin mărturiile celor care au experimentat-o și au transmis-o copiilor și nepoților. Bunicii și vârstnicii sunt chemați să fie purtători ai acestei milostiviri, mărturisind, prin cuvinte și prin viața de zi cu zi, modul în care Dumnezeu a rămas mereu credincios promisiunilor sale și cum continuă să își iubească poporul. De asemenea, ei sunt chemați să primească mila lui Dumnezeu, să se lase consolați de iubirea sa părintească, aceea care nu îi abandonează niciodată.

Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor din acest an se caracterizează prin legătura strânsă cu Ziua Mondială a Tineretului, care va avea loc la Lisabona între 1 și 6 august. Această relație este evidentă în mesajul pe care Papa Francisc l-a adresat vârstnicilor, invitându-i să se roage și să-i binecuvânteze pe tinerii care vor participa la întâlnirea de la Lisabona, precum și tinerilor, îndemnându-i să-i viziteze și să-i asculte pe bunicii și bătrânii din comunitățile lor.

Ca păstor al Diecezei de Iași, vă îndemn pe toți din toată inima să iubiți și să prețuiți bunicii și vârstnicii, ajutându-i să ne ajute. Să încercăm fiecare dintre noi în această lună să facem cel puțin o bucurie unei persoane înaintate în vârstă: o vizită, un dar, o rugăciune. Dar mai ales, să încercăm să-i ascultăm cu răbdare și să ne deschidem inimile în fața mărturiilor de viață și de credință pe care doresc să ni le transmită.

Dragi bunici și vârstnici, sunteți chemați să binecuvântați și să fiți o binecuvântare pentru ceilalți. Domnul să vă binecuvânteze prin mijlocirea Sfinților Ioachim și Ana și să vă dăruiască pacea sa! Vă îndemn să vă rugați pentru copiii și nepoții voștri, pentru toți copiii și tinerii din lume. Vă port pe toți în rugăciunile mele.

Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a III-a Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor (23 iulie 2023)

PS Iosif Păuleț: Bunici și vârstnici în slujba credinței și a speranței

Decret pentru indulgența plenară cu ocazia celei de-a III-a Zi Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor

Traian: Invitație la Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat