Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (16 iulie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, evanghelia ne prezintă parabola semănătorului (cf. Mt 13,1-23). Imaginea "semănatului" este una foarte frumoasă și Isus o folosește pentru a descrie darul cuvântului său. Să ne imaginăm o sămânță: este mică, aproape că nu se vede, dar face să crească plante care aduc roade. Așa este cuvântul lui Dumnezeu; să ne gândim la evanghelie, o carte mică, simplă și la îndemâna tuturor, care produce viață nouă în cel care o primește. Așadar, dacă sămânța este cuvântul, noi suntem terenul: putem să-l primim sau nu. Însă Isus, "bun semănător", nu încetează să-l semene cu generozitate. Cunoaște terenul nostru, știe că pietrele nestatorniciei noastre și spinii viciilor noastre (cf. v. 21-22) pot să sufoce cuvântul, și totuși speră, speră mereu că noi putem aduce rod îmbelșugat (cf. v. 8).

Așa face Domnul și așa suntem chemați să facem și noi: să semănăm fără încetare. Dar cum se poate face asta, să semănăm încontinuu fără încetare? Să dăm câteva exemple.

Înainte de toate, părinții: ei seamănă binele și credința în copii și sunt chemați să facă asta fără a se descuraja dacă uneori aceștia par să nu-i înțeleagă și să nu aprecieze învățăturile lor sau dacă mentalitatea lumii "vâslește împotrivă". Sămânța bună rămâne, asta e ceea ce contează, și va încolți în timpul oportun. Dar dacă, cedând în fața descurajării, renunță să semene și îi lasă pe copii în voia modelor și a celularului, fără a le dedica lor timp, fără a-i educa, atunci terenul fertil se va umple cu buruieni. Părinți, nu încetați să semănați în copii!

Apoi să privim la tineri: și ei pot să semene evanghelia în brazdele cotidianității. De exemplu cu rugăciunea: este o mică sămânță care nu se vede, dar cu care se încredințează lui Isus tot ceea ce se trăiește, și astfel el poate să-l facă să crească. Dar mă gândesc și la timpul care trebuie dedicat altora, celor care au mai multă nevoie: poate să pară pierdut, în schimb este timp sfânt, în timp ce satisfacțiile aparente ale consumismului și hedonismului lasă mâinile goale. Și mă gândesc la studiu: e adevărat, este obositor și nu imediat satisfăcător, ca atunci când se seamănă, dar este esențial pentru a construi un viitor mai bun pentru toți.

Am văzut părinții, am văzut tinerii; acum să-i vedem pe semănătorii evangheliei, mulți preoți, călugări și laici buni angajați în vestire, care trăiesc și predică adesea cuvântul lui Dumnezeu fără a înregistra succese imediate. Să nu uităm niciodată, atunci când vestim cuvântul, că și acolo unde pare că nu se întâmplă nimic, în realitate Duhul Sfânt este în acțiune și împărăția lui Dumnezeu deja crește, prin și dincolo de eforturile noastre. De aceea, înainte cu bucurie, iubiți frați și surori! Să ne amintim de persoanele care au pus sămânța cuvântului lui Dumnezeu în viața noastră - fiecare dintre noi să se gândească: "Cum a început credința mea?"; eventual a răsărit la mulți ani după ce am întâlnit exemplele lor, dar s-a întâmplat tocmai grație lor!

În lumina acestor lucruri putem să ne întrebăm: Eu semăn binele? Mă preocup numai să adun pentru mine sau și să semăn pentru ceilalți? Arunc vreo sămânță a evangheliei în viața de toate zilele: studiu, locul de muncă, timpul liber? Mă descurajez sau, ca Isus, continui se semăn, chiar dacă nu văd rezultate imediate? Maria, pe care astăzi o venerăm ca Sfânta Fecioară de pe Muntele Carmel, să ne ajute să fim semănători generoși și bucuroși ai veștii bune.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări.

Salut Surorile Misionare al Stăpânei Noastre a Apostolilor, reunite la Roma pentru capitulul lor general.

Trimit din inimă salutul meu Comunității Cenacolul, care de 40 de ani este loc de primire și promovare umană; o binecuvântez pe maica Elvira, pe episcopul de Saluzzo și toate fraternitățile și pe prieteni. Este frumos ceea ce faceți și este frumos că existați! Mulțumesc!

Vreau să amintesc că în urmă cu optzeci de ani, la 19 iulie 1943, unele cartiere din Roma, în special San Lorenzo, au fost bombardate, și papa, venerabilul Pius al XII-lea, a voit să meargă în mijlocul poporului tulburat. Din păcate, și astăzi se repetă aceste tragedii. Cum este posibil? Am pierdut amintirea? Domnul să aibă milă de noi și să elibereze familia umană de flagelul războiului. Îndeosebi să ne rugăm pentru iubitul popor ucrainean, care suferă așa de mult.

Doresc să salut și să mulțumesc tuturor parohiilor care în această perioadă desfășoară activități estivale cu copiii și tinerii - și în Vatican este una foarte apreciată. Mulțumesc preoților, surorilor, animatorilor și familiilor! În acest context, adresez o urare pentru următoarea ediție a Giffoni Film Festival, unde protagoniștii sunt copiii și tinerii.

Urez tuturor o duminică frumoasă! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine: eu fac asta pentru voi. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat