Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Interviu al cardinalului Parolin dat în mass-media vaticane despre numirea episcopului de Shanghai

Pentru binele catolicilor chinezi

Papa Francisc a numit sâmbătă, 15 iulie 2023, episcop de Shanghai, în China continentală, pe Monseniorul Iosif Shen Bin, transferându-l din Dieceza de Haimen, provincia Jiangsu. Cu privire la această decizie și cu privire la posibile dezvoltări ale dialogului dintre Sfântul Scaun și autoritățile din Republica Populară Chineză, cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, a dat următorul interviu la mass-media vaticane.

Eminență, Sfântul Scaun a anunțat decizia Sfântului Părinte de a-l numi episcop de Shanghai pe Monseniorul Iosif Shen Bin, la câtva timp după ce același prelat fusese deja transferat de fapt din Dieceza de Haimen. De ce s-au întâmplat toate acestea și ce anume comportă gestul Papei Francisc?

Pentru a explica toate cele întâmplate, mi se pare util să amintesc precedentele și circumstanțele evenimentului. Așa cum vă veți aminti, Acordul provizoriu cu privire la numirea episcopilor în China a fost prorogat pentru alți doi ani la 22 octombrie 2022. După circa o lună, Sfântul Scaun a trebuit să exprime uimire și regret pentru știrea despre instalarea E.S. Mons. Ioan Peng Weizhao, episcop de Youjiang, ca auxiliar al Diecezei de Jiangxi, nerecunoscută de Sfântul Scaun și fără ca acesta din urmă să fi fost nici consultat, nici informat. În schimb, cât privește Shanghai, Sfântul Scaun a fost informat de măsura adoptată de autoritățile chineze de a-l transfera pe E.S. Mons. Iosif Shen Bin, episcop de Haimen, dar, încă o dată, nu a fost implicat. Decizia de a aștepta un timp înainte de a comenta public cazul trebuie atribuită necesității de a evalua atent fie situația pastorală a Diecezei de Shanghai, care este recunoscută de Sfântul Scaun și care de prea mult timp era fără episcop, fie oportunitatea de a-l transfera pe Monseniorul Shen Bin, păstor stimat.

Ambele transferuri au fost făcute fără implicarea Sfântului Scaun. Acest modus procedendi pare să nu țină cont de spiritul dialogului și al colaborării instaurate între partea vaticană și partea chineză de-a lungul anilor și care a avut un punct de referință în Acord. Oricum, Sfântul Părinte Francisc a decis să repare iregularitatea canonică creată la Shanghai, în vederea celui mai mare bine al diecezei și al exercitării rodnice a slujirii pastorale a episcopului. Intenția Sfântului Părinte este în mod fundamental pastorală și va permite Monseniorului Shen Bin să acționeze cu seninătate mai mare pentru a promova evanghelizarea și a favoriza comuniunea eclezială. În același timp, noi sperăm ca el, în acord cu autoritățile, să poată favoriza o soluționare justă și înțeleaptă a altor câteva probleme care sunt suspendate de mult timp în dieceză, cum ar fi - de exemplu - poziția celor doi episcopi auxiliari, E.S. Mons. Tadeu Ma Daqin, încă împiedicat să lucreze, și E.S. Mons. Iosif Xing Wenzhi, retras.

Respectând caracterul rezervat al textului, ne puteți spune ce prevede Acordul provizoriu în această privință sau măcar dacă sunt prevăzute în el cazuri similare?

Așa cum se știe, Acordul provizoriu cu privire la numirea episcopilor în China a fost stipulat între părți la 22 septembrie 2018 cu validitate bienală și apoi a fost reînnoit de două ori, prima dată în 2020 și a doua oară în 2022. Textul este rezervat, pentru că încă nu a fost aprobat în mod definitiv. El se rotește în jurul principiului fundamental al consensualității deciziilor care se referă la episcopi. Atunci când se prezintă situații care par noi și neprevăzute, va fi vorba de a căuta rezolvarea lor în bună credință și cu clarviziune, recitind mai bine ceea ce este scris și inspirându-se din principiile care au călăuzit întocmirea sa. De aceea, încercăm să clarificăm acest punct, într-un dialog deschis și într-o confruntare respectuoasă cu partea chineză. Având încredere în înțelepciunea și în buna voință a tuturor, sperăm să ajungem la concluzii pozitive, utile pentru a continua drumul, depășind orice dificultate.

Dumneavoastră considerați că în China transferurile unilaterale ale episcopilor se vor repeta? Și de ce este important ca numirile episcopilor în China să fie făcute consensual?

Înainte de toate, aș vrea să spun că transferurile de episcopi dintr-o dieceză în alta nu sunt o anomalie canonică, ci măsuri care fac parte, ca să spunem așa, din "fiziologia" conducerii Bisericii în toată lumea, când, desigur, cer asta necesitățile pastorale și, în ultimă analiză, binele sufletelor. Și în China, atunci când nu se găsește în dieceza vacantă un candidat potrivit, este util să fie căutat pe o rază mai largă. În acest sens, Sfântul Scaun nu este contrar transferurilor de episcopi în China. Problema s-ar pune atunci când s-ar proceda în mod neconsensual. După părerea mea, aplicarea corectă a Acordului permite evitarea acestor dificultăți. De aceea, este important, ba chiar aș spune indispensabil, ca toate numirile episcopale în China, inclusiv transferurile, să fie făcute consensual, așa cum s-a stabilit, și menținând viu spiritul dialogului dintre părți. Trebuie să prevenim împreună situațiile nearmonioase care creează disensiuni și neînțelegeri și în cadrul comunităților catolice și buna aplicare a Acordului este unul din mijloacele pentru a face asta, împreună cu un dialog sincer.

Ce alte teme ar fi important să le trateze împreună cele două părți și de ce?

Sunt multe temele care ar trebui tratate urgent, pentru că sunt multe situațiile complexe și problemele deschise în Biserica din China. Amintesc numai trei: Conferința Episcopală; comunicarea episcopilor chinezi cu papa; evanghelizarea. Înainte de toate, Sfântul Scaun dorește să vadă crescând responsabilitatea episcopilor în conducerea Bisericii din China, și pentru aceasta este necesar să se poată recunoaște cât mai curând o Conferință Episcopală înzestrată cu statute corespunzătoare naturii sale ecleziale și misiunii sale pastorale. În acest context, este necesar să se stabilească o comunicare obișnuită a episcopilor chinezi cu episcopul de Roma, indispensabilă pentru o comuniune efectivă, știind că toate acestea aparțin structurii și doctrinei Bisericii Catolice, pe care autoritățile chineze au spus mereu că nu vor să le altereze. De fapt, trebuie spus că prea multele suspiciuni încetinesc și împiedică opera de evanghelizare: catolicii chinezi, chiar și cei definiți "clandestini", merită încredere, pentru că vor cu sinceritate să fie cetățeni leali și să fie respectați în conștiința lor și în credința lor. Pentru ca evanghelia să se poată răspândi cu plinătatea sa de har și de iubire, aducând roade bune în China și pentru China, și pentru ca Isus Cristos să se poată "face chinez cu chinezii", este necesar să se depășească neîncrederea față de catolicism, care nu este o religie care trebuie considerată străină - cu atât mai puțin contrară - culturii acelui popor mare. Va fi o mare bucurie pentru noi când aceasta va deveni realitate și eu mărturisesc că îl rog personal în fiecare zi pe Domnul pentru această intenție.

Cum vedeți dumneavoastră viitorul dialogului dintre Sfântul Scaun și autoritățile din Republica Populară Chineză?

Înainte de toate, aș vrea să precizez că dacă am acceptat să dau acest interviu, este pentru că toți credincioșii catolici, nu numai cei din China, au dreptul de a fi informați în mod corespunzător. De fapt, au ajuns la mine multe cereri în această privință din partea diferitelor comunități ecleziale și a persoanelor interesate sincer de temă. De aceea, îmi doresc ca aceste cuvinte ale mele să fie de vreo folosință în acest sens și să contribuie la clarificarea și la aplanarea dificultăților. Sunt conștient că obstacolele puse pe drum amenință încrederea și sustrag energii pozitive. Cu toate acestea, motivațiile dialogului mi se par și mai puternice. De fapt, dialogul dintre partea vaticană și partea chineză rămâne deschis și eu cred că este vorba de un drum într-un fel obligatoriu. Faptul că există probleme este inevitabil, dar dacă acest dialog crește în adevăr și în respect reciproc, va putea fi rodnic pentru Biserica și pentru societatea chineză. Cu scopul de a-l face mai fluid și rodnic, mi se pare că ar fi foarte utilă deschiderea unui birou stabil de legătură a Sfântului Scaun în China. Îmi permit să adaug că, după părerea mea, această prezență ar favoriza nu numai dialogul cu autoritățile civile, ci ar contribui și la reconcilierea deplină în cadrul Bisericii chineze și la drumul său spre o normalitate dorită.

Slujirea, inspirată din evanghelie și nu din interese economico-politice, pe care Biserica, tocmai pentru că este catolică, o aduce popoarelor și progresului lor uman, spiritual și material, este sub ochii tuturor observatorilor onești. Așa cum sublinia deja Papa Benedict al XV-lea în scrisoarea Maximum illud, din 1919: "Biserica lui Dumnezeu este catolică și nu este străină niciunui popor sau națiune". Și eu doresc să subliniez că Biserica Catolică mai are mult de dat Chinei, iar China are mult de dat Bisericii Catolice.

Pentru a încheia, am semnat un Acord care poate fi definit istoric și care are nevoie însă să fie aplicat integral și în maniera cea mai corectă posibilă. Astăzi, în momentul crucial al aplicării, avem nevoie de bunăvoința, de consensul și de colaborarea, care ne-au permis să stipulăm acest pact clarvăzător. Sfântul Scaun este hotărât să facă partea sa pentru ca drumul să continue.

(După L'Osservatore Romano, 15 iulie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat