Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Vizită canonică maternă la Surorile Clarise

Comunitatea Surorilor Clarise din Roman a trăit momente de comuniune intensă și de împărtășire profundă în timpul vizitei canonice-materne a maicii Damiana Ardesi, președinta federală a Clariselor Urbaniste din Italia, a maicii abatese Carmela Salvato, din Città di Castello, casa de proveniență a acestei Mănăstiri "Sfânta Maria a Îngerilor" din Roman, precum și a părintelui Germano Tognietti, OFMConv., asistent general pentru Surorile Clarise Urbaniste. Vizita desfășurată în comunitatea noastră între 6 și 11 iulie 2023 este un semn de lumină, fraternitate, comuniune, dialog, autenticitate, prospețime și speranță.

În aceste câteva zile am experimentat frumusețea de a aparține unei Familii franciscane-clariane extinse, dar și bucuria de a vedea că avem o istorie adânc înrădăcinată în Biserica Universală, continuată cu fidelitate de-a lungul istoriei, din care și noi facem parte ca frați și surori răspândiți în întreaga lume. Cu înțelepciunea specifică oamenilor și femeilor lui Dumnezeu, împreună cu superiorii am evaluat realitatea și spiritualitatea franciscan-clariană, pentru a o duce mai departe cu zel și responsabilitate, contribuind cu apostolatul nostru specific al rugăciunii și în special al rugăciunii contemplative, la menținerea vie a carismei Sfintei Clara de Assisi și a spiritului de clauzură, aici, în România.

Dincolo de dialogul nostru cu superiorii generali, a mai avut loc în acest timp, sâmbătă, 8 iulie, întâlnirea cu episcopul nostru diecezan, PS Iosif Păuleț, care a confirmat importanța prezenței noastre în viața Bisericii locale, precum și impactul benefic asupra vieții spirituale a credincioșilor din Dieceza de Iași, dar și din România.

Din motive pastorale, părintele Damian Pătrașcu, ministrul provincial, OFMConv., chiar dacă nu a putut fi prezent la Roman, prin vizita sa fraternă în Italia a abordat și acest aspect al nostru cu părintele asistent general și cu maica generală Damiana, în cadrul unei întrevederi prealabile, la Roma.

În contextul acestei vizite, un rol important l-a avut pr. Alexandru Olaru, OFMConv., în calitatea sa de asistent provincial al Clariselor Urbaniste din România, care ne-a asigurat buna desfășurare a acestei vizite. Prin intermediul părintelui, oaspeții au putut revedea și realitățile franciscane din provincie: "Fundația Umanitară Pacea" din cadrul Conventului "Sfântul Anton de Padova", Liceul și Institutul Teologic Franciscan, precum și Ferma Fraților din cadrul Conventului "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, finalizând cu biserica "Sfântul Anton" și Curia Provincială, din cadrul Conventului "Sfântul Iosif" din Bacău.

Această întâlnire ne-a reîmprospătat speranța că Evanghelia poate fi mărturisită fără compromisuri, în spiritul autenticității și simplității franciscane. Fără a pierde nimic din esența și spiritul evanghelic al Sfântului Francisc și al Sfintei Clara, ne ancorăm cu ochii larg deschiși în realitatea deloc ușoară a lumii în care trăim, pentru a fi și a ne simți cu adevărat cu toții frați, în armonie cu întreaga creație, pornind de la noi înșine și de la comunitatea noastră.

În persoana oaspeților de onoare care ne-au călcat pragul bucurându-se de fraternitatea noastră, de relațiile pozitive cu Biserica locală și cu frații Provinciei franciscane, ne-am bucurat și noi de concretețea unui spirit organizatoric din partea lor și a unei gândiri mature, limpezi, realiste și autentice, deschise să asculte, să înțeleagă și, cu tandrețe maternă, să fie alături de realitatea fiecărei surori în parte, având în vedere atât binele individual, cât și pe cel comunitar.

Suntem încrezătoare și recunoscătoare lui Dumnezeu pentru momentele de familiaritate trăite împreună, fie adunate în jurul altarului, locul unde am atins comuniunea cu Dumnezeu și între noi, fie în momentele de recreație în care ne-am împărtășit experiențe și trăiri într-o atmosferă caldă, de armonie și simplitate franciscană. Această experiență, caracterizată de o privire cuprinzătoare, este un dar și un har pentru noi toți.

Mulțumim Domnului pentru aceste zile!

"Iată cât de bine și cât de plăcut este ca frații să locuiască împreună!" Ps 132 (133)

Pace și bine!

Surorile Clarise din Roman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-11 iulie: Roman: Vizită canonică maternă la Surorile Clarise


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat