Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Horpaz: Celebrarea primului Mir

Ziua de duminică, 9 iulie 2023, va rămâne întipărită pentru totdeauna în memoria credincioșilor comunității "Fericitul Anton Durcovici" din Horpaz - Miroslava (jud. Iași), deoarece 29 de adolescenți și tineri l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale. Celebrarea a fost transmisă la Radio ERCIS FM.

După o perioadă lungă de pregătire intelectuală și spirituală, am avut parte și de încercări înainte de marea sărbătoare a comunității. Cu o zi înainte de celebrare, sâmbătă 8 iulie, din cauza unei ploi torențiale, întregul subsol a fost inundat. Acest moment nu a făcut decât să consolideze solidaritatea și angajamentul credincioșilor din parohie, făcând ca în doar câteva ore biserica să fie din nou pregătită pentru sărbătoare.

Duminică dimineața, cu inimile pline de bucurie și emoții, cei 29 de candidați la sacramentul Mirului, însoțiți de nașii lor și de corul parohiei, l-au întâmpinat pe păstorul diecezei PS Iosif Păuleț, în fața bisericii aflate în construcție. Preasfinția sa a fost însoțit de pr. Adrian Blăjuță și pr. Claudiu Bulai de la Oficiul pentru Comunicații Sociale din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Asemenea apostolilor aflați în Cenacol, dar și a credincioșilor din Biserica primară care celebrau Euharistia în catacombe, am coborât cu toții la subsolul bisericii în construcție pentru a-l invoca pe Duhul Sfânt. Sfânta Liturghie a fost animată de cântecele adolescenților aflați în așteptarea primirii darului Duhului Sfânt. La predică, păstorul diecezei a început cu exemplul sfântului Atanasiu care a luptat cu cei care negau divinitatea lui Isus și care a avut o mare devoțiune către Duhul Sfânt. Apoi a urmat un dialog cu aspiranții la sacramentul Mirului, ocazie de a verifica în fața comunității temeinicia pregătirii acestor candidați pentru a-l primi pe Duhul Sfânt.

Apoi, după invocarea Duhului Sfânt și impunerea mâinilor asupra candidaților, fiecare dintre aceștia a fost prezentat pe nume de nașul propriu, pentru ca episcopul să-l dăruiască pe Duhul Sfânt, prin ungerea cu Sfânta Crismă.

Finalul Liturghiei ne-a oferit tuturor posibilitatea de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru modul minunat în care lucrează pentru noi și prin noi, iar noii miruiți și-au luat angajamentul de a începe o nouă viață de credință, întăriți de darurile Sfântului Duh și sprijiniți de exemplul părinților și al nașilor.

Chiar dacă suntem o comunitate mică și nouă, cu biserica în construcție și cu încă multe necesități economice si organizatorice, considerăm ca Duhul Sfânt care a coborât asupra adolescenților parohiei noastre, ne va dărui tuturor bucuria și harul de a fi o familie care crește și se dezvoltă odată cu edificiul pe care îl pregătim lui Dumnezeu și care este pus sub patronajul marelui nostru episcop martir Anton Durcovici.

Silviu Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 iulie: Horpaz: Celebrarea primului Mir
 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat