Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rotunda: Administrarea Mirului

Sâmbătă, 8 iulie 2023, în Parohia "Sfântul Francisc din Assisi" din Rotunda, s-au celebrat Rusaliile cu prilejul administrării sacramentului Sfântului Mir. Cei 34 de copii și adolescenți, 14 băieți și 20 de fete l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale prin rugăciunea de invocare, impunerea mâinilor și ungerea cu Sfânta Crismă în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.00 prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași și concelebrată de zece preoți printre care părintele Carmil Duma, parohul comunității Rotunda, părintele Sebastian Bilboc, decan de Roman, doi originari din Rotunda și șase veniți din împrejurimi, cu participarea a numeroși credincioși și oaspeți. Cu adevărat a fost o zi de Rusalii trăită în rugăciune, cântări înălțătoare, meditații, cuvântări, haruri și binecuvântări cerești.

După o îndelungată pregătire spirituală, catehetică și organizatorică sărbătoarea a debutat cu întâmpinarea și primirea Preasfințitului de către părintele paroh, preoți oaspeți, candidații la Sfântul Mir, coriști, credincioși, domnul primar al comunei Doljești, într-o vreme răcoroasă în urma ploii ce s-a scurs de-a lungul nopții. Pe de altă parte, a fost o atmosferă plină de căldură și înălțare sufletească, de bucurie, bună dispoziție și entuziasm ce împreună aminteau de Rusaliile istorice pe care le-au trăit în Cenacolul din Ierusalim cei din prima comunitate creștină, după cum descrie autorul cărții Faptele Apostolilor.

La începutul Sfintei Liturghii, părintele paroh a salutat întreaga adunare și a adresat un cuvânt de îmbărbătare privind Rusaliile pe care le celebrăm cu prilejul administrării sacramentului Sfântului Mir și despre situația demografică actuală a satului Rotunda. Printre altele sfinția sa a spus: "Ne aflăm în sărbătoarea Rusaliilor, căci, ca și odinioară, și astăzi Duhul Sfânt coboară asupra Bisericii și nu încetează să coboare până la sfârșitul veacurilor în viața celor care îl invocă. Preasfințite, satul Rotunda are o populație de aproximativ 1.200 de cetățeni, din care în evidențele parohiale, mai bine de cinci ani, se înscriu de-a lungul anului până la 1.000 de credincioși, ce se găsesc în 350 de familii, din care 227 sunt întregi, iar 123 sunt jumătăți, din care, acasă, pe teritoriul parohiei, sunt prezenți permanent aproximativ 600 de credincioși. Restul este în străinătate. E un sat depopulat masiv. Cauzele principale sunt migrația generațiilor tinere și scăderea natalității. Dovadă este și numărul mic de candidați la sacramentul Sfântului Mirului, în raport cu populația totală a satului. La 5 ani, 34 de candidați. Ce-i drept, puțini dar buni. Preasfințite, vă rugăm să binevoiți a prezida această Sfântă Liturghie de Rusalii la care să-l invocați pe Duhul Sfânt cu darurile sale asupra candidaților la sacramentul Mirului ca să devină soldați ai lui Cristos și astfel să poată fi martori, mărturisitori și apărători neînfricați ai credinței creștine. Să-l invocați pe Duhul Sfânt și asupra noastră, a tuturor, căci toți avem nevoie de Duhul Sfânt, întrucât fără Duhul Sfânt noi nimic nu putem face".

A urmat invitația Preasfințitului de a ne pregăti pentru celebrarea Sfintei Liturghii, spunând printre altele: "Să-l implorăm pe Dumnezeu ca să-l trimită pe Duhul Sfânt asupra noastră a tuturor și în mod special asupra acestor candidați ca prin lucrarea Duhului Sfânt să devină martori curajoși și vestitori fideli ai credinței creștine în lumea în care trăim".

La predică Preasfințitul a reamintit că astăzi la Rotunda celebrăm Rusaliile care înseamnă coborârea Duhului Sfânt și a amintit de Sfântul Atanasiu, episcop din Alexandria care a apărat cu mare curaj divinitatea lui Cristos în fața ereziilor care susțineau că Isus a fost doar un simplu om. A luptat și a reușit pentru că a fost un mare evlavios față de Duhul Sfânt. Sfântul spunea: "Cuvântul lui Dumnezeu s-a făcut trup și a luat carnea noastră omenească devenind purtător ai cărnii noastre pentru ca noi să devenim purtători ai Duhului Sfânt". Apoi a făcut referință la felul cum a coborât Duhul Sfânt asupra primei comunități creștine, după cum relatează cartea Faptele Apostolilor, sub forma unei vijelii puternice în fața căruia nu rezistă nimeni și nimic, dar și a limbilor de foc care purifică pe creștin de frici și slăbiciuni pentru a fi curajos în apărarea lui Cristos și în vestirea Evangheliei.

A urmat un dialog cu candidații la Sfântul Mir cu privire la învățătura despre Duhul Sfânt și sacramentul Mirului pe care i-a lăudat pentru răspunsuri și modul de implicare. Într-un chip special i-a întrebat pe cei care purtau banderole marcate cu darurile Duhului Sfânt despre însemnătatea fiecărui dar. Astfel, a răspuns fiecare. Luiza Tamaș: "Înțelepciunea este capacitatea de a privi și a accepta toate, cele bune și cele rele, în lumina voinței lui Dumnezeu, care este binele suprem, astfel încât să fim mereu gata să pierdem orice, chiar și viața, decât să-l supărăm pe El prin păcat și să ne osândim sufletul". Giulia Adam: "Înțelegerea este capacitatea de a analiza, a pătrunde și a asuma în profunzime lucrurile și a nu judeca după aparențe, în mod superficial, la suprafață, adevărurile de credință revelate de Dumnezeu, cuprinse în Sfânta Scriptură și mărturisite de Biserică, cu privire la Dumnezeu, originea omului, nemurirea sufletului, viața veșnică". Roberta Arcana: "Sfatul este un impuls, o inspirație, un îndemn care ne face capabili să putem face o judecată dreaptă, să deosebim adevărul de eroare, să alegem binele și să evităm răul, mai ales în momentele de îndoială, de ispită, încercări sau necazuri". Denisa Cadar: "Tăria este voința tare, forța lăuntrică ce ne face să rezistăm tentațiilor acestei lumi, ispitelor diavolului, mai ales în momentele de slăbiciune și persecuții, spre a promova și a apăra drepturile lui Dumnezeu, credința noastră, valorile morale și spirituale, dar mai ales mântuirea sufletului". Miriam Ghiuzan: "Știința este cunoașterea și acceptarea, în lumina credinței, a lucrurilor pe care nu le putem înțelege pe deplin cu mintea noastră; a intra în posesia adevărului despre Dumnezeu, om, lume, păcat, har, nemurire, veșnicie în măsura în care putem cunoaște aceste lucruri". Cosmina Arcana: "Evlavia este atitudinea plină de umilință și respect față de Dumnezeu, locuri și persoane sfințite lui Dumnezeu; un simț, o disciplină spirituală prezentă în noi, în timpul celebrărilor religioase și față de cele sfinte". Alexandru Frenț: "Frica de Dumnezeu este o simțire sfântă, o atitudine plină de recunoștință față de Dumnezeu; ne ajută să nu-l supărăm pe Dumnezeu prin păcat, nu de teama pedepsei, ci din iubire față de el, care este drept, bun și milostiv cu noi, asemenea unui părinte bun față de copii săi".

După predică a urmat lepădarea de satana și mărturisirea credinței, apoi rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, impunerea mâinilor din partea episcopului și a preoților concelebranți și miruirea propriu-zisă a candidaților prin ungerea cu Sfânta Crismă.

La sfârșitul Sfintei Liturghii un reprezentant al celor miruiți a rostit mulțumiri în versuri aduse lui Dumnezeu pentru lucrările minunate pe care le săvârșește în viața noastră a tuturor și într-un chip special a celor miruiți prin trimiterea Duhului Sfânt cu darurile sale pentru a deveni maturi în credință, soldați ai lui Cristos, mărturisitori curajoși și apărători ai Evangheliei și ai Bisericii. A mulțumit Preasfințitului pentru prezența la sărbătoare și administrarea tainei Sfântului Mir, apoi părintelui paroh pentru grija pastorală ce ne-o poartă, preoților oaspeți prezenți, corului, personalului administrativ de la biserică, părinților, nașilor, tuturor credincioșilor care au participat la bucuria sărbătorii Rusaliilor. "Ziua de astăzi, noi nu o putem uita, nicicând, / Ne-a marcat, rămâne o plăcută amintire, primind pe Duhul Sfânt, / Clipe, reper în viață, la care noi vom face cu drag referință, / Când am devenit maturi și responsabili creștini în credință.

După mulțumiri, părintele paroh a mai avut o intervenție în care a mărturisit ceea ce am trăit, spunând: "Ce bine e când Dumnezeu este cu noi oamenii, nimic nu ne lipsește. Ce bine e când păstorul este cu noi - turma, suntem bine păziți și în siguranță. Ce bine e când noi frații suntem împreună, devenim și suntem mai tari și mai puternici. Preasfințite, prezența Excelenței voastre în mijlocul nostru este un semn și o dovadă de fidelitate, unitate și comuniune dintre păstor și turmă și dintre turmă și păstor în aceeași Biserică, a lui Cristos. Este o imagine vie a lui Cristos păstorul cel bun față de turma sa și a turmei față de păstorul ei. Căci unde este Cristos-păstorul acolo este și Biserica-turma și unde este Biserica-turma acolo este și Cristos-păstorul. Vă așteptăm oricând acasă, căci oriunde în parohiile diecezei, păstorul este și se simte acasă. Cu adevărat, trăim Rusaliile, o zi sfântă de rugăciune, de har și de mare binecuvântare".

Apoi părintele paroh l-a invitat pe Preasfințitul să împartă binecuvântarea arhierească asupra tuturor.

Înainte de binecuvântare, în cuvântul său Preasfințitul a făcut referință la vizita pastorală canonică pe care a efectuat-o în luna ianuarie 2023, spunând: "Am avut bucuria să întâlnesc atunci o credință vie în Parohia Rotunda. Astăzi, la o altă bucurie sunt prezent, în mijlocul dumneavoastră, să împart acestor nou miruiți, copii, adolescenți și tineri taina Sfântului Mir. Vă încurajam atunci să rămâneți tari și fideli în credința dumneavoastră, să o mărturisiți totdeauna frumos și cu mult curaj. Iată dovada, astăzi la această sărbătoare când noii miruiți, părinții și nașii lor, întreaga comunitate am trăit momente de înălțare sufletească. Sunt momente de trăire vie a credinței noastre. Îl felicit și astăzi pe părintele paroh pentru modul frumos în care a știut să organizeze această sărbătoare a Rusaliilor pentru Parohia Rotunda care a fost încredințată grijii sale pastorale. Vă felicit pe voi dragi nou miruiți, în această zi frumoasă, plină de credință din viața voastră. Îi felicit pe părinții și nașii voștri, întreaga comunitate, pe cei de la Consiliul Local Doljești pentru colaborarea frumoasă. Felicitări tuturor. Și încă un lucru. Ați cântat în cadrul Sfintei Liturghii: «Când în mine este Duhul Sfânt, sunt vesel ca David». Veseli să fiți, ca David! Să fiți veseli pentru că îl aveți pe Duhul Sfânt, dar și plini de curaj pentru a da o mărturie frumoasă în toată viața voastră despre lucrările minunate pe care le înfăptuiește în noi oamenii. Voi, noii miruiți, să fiți sănătoși în frunte cu nașii, cu părinții voștri și cu bucurie să-l slujim pe Dumnezeu. Vă doresc o zi minunată tuturor, masă de prânz cu poftă bună, har și binecuvântare de la Domnul. Și acum vă ofer o binecuvântare care să vă însoțească mereu".

Irina Frenț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 iulie: Rotunda: Administrarea Mirului


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat