Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (9 iulie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi Evanghelia prezintă o rugăciune foarte frumoasă a lui Isus, care se adresează Tatălui spunând: "Te preamăresc, Tată, Domn al cerului și al pământului, pentru că ai ascuns acestea celor înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit celor mici" (Mt 11,25). Dar despre ce lucruri vorbește Isus? Și apoi, cine sunt acești mici, cărora le sunt revelate aceste lucruri? Să ne oprim asupra acestui aspect: asupra lucrurilor pentru care Isus îl laudă pe Tatăl și asupra celor mici care știu să le primească.

Lucrurile pentru care Isus îl laudă pe Tatăl. Cu puțin mai înainte, Domnul a amintit câteva lucrări ale sale: "Orbii recapătă vederea [...], leproșii sunt curățați, [...] săracilor li se aduce vestea cea bună" (Mt 11,5), și a revelat semnificația lor, spunând că sunt semnele acțiunii lui Dumnezeu în lume. Așadar, mesajul este clar: Dumnezeu se revelează eliberându-l și vindecându-l pe om - să nu uităm asta: Dumnezeu se revelează eliberându-l și vindecându-l pe om - și face asta cu o iubire gratuită, o iubire care mântuiește. Pentru aceasta Isus îl laudă pe Tatăl, pentru că măreția sa constă în iubire și nu acționează niciodată în afara iubirii. Dar această măreție în iubire nu este înțeleasă de cel care presupune că este mare și își fabrică un dumnezeu după chipul său: puternic, inflexibil, răzbunător. Cu alte cuvinte, acești îngâmfați nu reușesc să-l primească pe Dumnezeu ca Tată; cel care este plin de sine, orgolios, preocupat numai de propriile interese - aceștia sunt îngâmfații -, convins că nu are nevoie de nimeni. Isus îi numește, în această privință, pe locuitorii din trei cetăți bogate din acel timp, Corazin, Betsaida și Cafarnaum, unde a făcut multe vindecări, dar a căror locuitori au rămas indiferenți la predica sa. Pentru ei, minunile au fost numai evenimente spectaculoase, utile pentru a face știre și pentru a alimenta bârfele: după ce s-a terminat interesul trecător, le-au arhivat, eventual pentru a se ocupă de vreo altă noutate a momentului. Nu au știut să primească marile lucruri ale lui Dumnezeu.

În schimb, cei mici știu să le primească și Isus îl laudă pe Tatăl pentru ei: "Te preamăresc" - spune El - pentru că ai revelat celor mici Împărăția cerurilor. Îl laudă pentru cei simpli, care au inima liberă de prezumție și de laudă deșartă. Cei mici sunt aceia care, ca și copiii, simt că au nevoie și că nu sunt autosuficienți, sunt deschiși la Dumnezeu și se lasă uimiți de lucrările sale. Ei știu să citească semnele sale, să se uimească pentru minunile iubirii sale! Întreb pe fiecare dintre voi, precum și pe mine: știm să ne uimim de lucrurile lui Dumnezeu sau le luăm drept lucruri trecătoare?

Fraților și surorilor, viața noastră, dacă ne gândim, este plină de minuni: este plină de gesturi de iubire, semne ale bunătății lui Dumnezeu. Însă în fața lor și inima noastră poate să rămână indiferentă și să devină obișnuită, curioasă, incapabilă să se uimească, să se lase "impresionată". O inimă închisă, o inimă blindată, și aceasta nu are capacitatea de a se uimi. A impresiona este un verb frumos care ne aduce în minte pelicula unui fotograf. Iată atitudinea corectă în fața lucrărilor lui Dumnezeu: a fotografia în minte lucrările sale, pentru ca să se imprime în inimă, pentru a le dezvolta după aceea în viață, prin atâtea gesturi de bine, așa încât "fotografia" lui Dumnezeu-iubire să devină tot mai luminoasă în noi și prin intermediul nostru.

Și acum să ne întrebăm, fiecare dintre noi: în mareea de știri care ne scufundă, așa cum ne arată astăzi Isus, eu știu să mă opresc asupra lucrurilor mari ale lui Dumnezeu, acelea pe care le face Dumnezeu? Mă las uimit ca un copil de binele care schimbă lumea în tăcere, sau am pierdut capacitatea de a mă uimi? Și îl preamăresc pe Tatăl în fiecare zi pentru lucrările sale? Maria, care a tresăltat de bucurie în Domnul, să ne facă apți să ne uimim de iubirea sa și să-l lăudăm cu simplitate.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Cu durere am aflat că din nou a fost vărsat sânge în Țara Sfântă. Doresc ca autoritățile israeliene și cele palestiniene să poată relua un dialog direct, pentru a pune capăt spiralei de violență și a deschide căi de reconciliere și de pace.

Astăzi se celebrează "Duminica mării", dedicată celor care lucrează pe nave, în porturi și în ambientul maritim. Mulțumesc marinarilor care păzesc marea de diferite forme de poluare - în afară de munca lor - și scot din mare murdăriile pe care noi le aruncăm, plasticul... Odată pescarii din San Benedetto del Tronto mi-au vorbit despre tonele de plastic pe care le-au scos din mare, așa cum am văzut puțin mai înainte în emisiunea "A Sua Immagine". Mulțumesc capelanilor și voluntarilor de la Apostolatul mării și îi încredințez pe toți ocrotirii Mariei Stella maris. Aș vrea să amintesc cu recunoștință și pe cei care acționează cu Mediterranea Saving Humans pentru salvarea migranților de pe mare, mulțumiri multe fraților și surorilor!

Și acum vă salut pe voi, romani și pelerini, care în pofida căldurii din iulie sunteți aici în piață! Aplauze pentru voi toți! Sunt bucuros să salut îndeosebi tinerele scoutiste și studenții universitari din Lvov, Ucraina: vă dau binecuvântarea mea și o extind la cei dragi ai voștri și la poporul vostru, atât de încercat. Să ne rugăm pentru acest popor care suferă atât de mult. Salut polonezii și amintesc marele pelerinaj care se desfășoară astăzi la Sanctuarul de la Jasna Góra la Czêstochowa.

Salut tinerii din mișcarea Regnum Christi, scoutiștii din Modica, corul parohial din Santo Stefano Quisquina - Agrigento, tinerii din Dieceza de Pistoia și credincioșii din Sacile.

Acum aș vrea să anunț că la 30 septembrie 2023 voi ține un consistoriu pentru numirea de noi cardinali. Proveniența lor exprimă universalitatea Bisericii, ce continuă să vestească iubirea milostivă a lui Dumnezeu tuturor oamenilor de pe pământ. În afară de asta, inserarea noilor cardinali în Dieceza de Roma manifestă legătura indisolubilă dintre Scaunul lui Petru și Bisericile particulare răspândite în lume.

Iată numele noilor cardinali:
E.S. Mons. Robert Francis PREVOST, O.S.A., prefect al Dicasterului pentru Episcopi;
E.S. Mons. Claudio GUGEROTTI, prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale;
E.S. Mons. Víctor Manuel FERNÁNDEZ, prefect al Dicasterului pentru Doctrina Credinței;
E.S. Mons. Emil Paul TSCHERRIG, nunțiu apostolic;
E.S. Mons. Christophe Louis Yves Georges PIERRE, nunțiu apostolic;
Preafericirea Sa Pierbattista PIZZABALLA, patriarh latin de Ierusalim;
E.S. Mons. Stephen BRISLIN, arhiepiscop de Città del Capo (Kaapstad);
E.S. Mons. Ángel Sixto ROSSI, S.I., arhiepiscop de Córdoba;
E.S. Mons. Luis José RUEDA APARICIO, arhiepiscop de Bogotá;
E.S. Mons. Grzegorz RYŚ, arhiepiscop de Łódź;
E.S. Mons. Stephen Ameyu Martin MULLA, arhiepiscop de Juba;
E.S. Mons. José COBO CANO, arhiepiscop de Madrid;
E.S. Mons. Protase RUGAMBWA, arhiepiscop coadiutor de Tabora;
E.S. Mons. Sebastian FRANCIS, episcop de Penang;
E.S. Mons. Stephen CHOW SAU-YAN, S.J., episcop de Hong Kong;
E.S. Mons. François-Xavier BUSTILLO, OFMConv., episcop de Ajaccio;
E.S. Mons. Américo Manuel ALVES AGUIAR, episcop auxiliar de Lisabona;
Reverendul Părinte Ángel FERNÁNDEZ ARTIME, S.D.B., rector major al Salezienilor.

Împreună cu ei voi uni la membrii Colegiului Cardinalilor: doi arhiepiscopi și un călugăr care s-au remarcat prin slujirea lor adusă Bisericii:
E.S. Mons. Agostino MARCHETTO, nunțiu apostolic;
E.S. Mons. Diego Rafael PADRÓN SÁNCHEZ, arhiepiscop emerit de Cumaná;
Părintele Luis Pascual DRI, OFMCap., confesor în Sanctuarul Stăpâna Noastră de Pompei, Buenos Aires.

Să ne rugăm pentru noii cardinali pentru ca ei, confirmând adeziunea lor la Cristos, Marele Preot milostiv și fidel (cf. Evr 2,17), să mă ajute în slujirea mea de episcop de Roma pentru binele întregului sfânt popor credincios al lui Dumnezeu.

Urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat