Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Zi de comemorare pentru cei 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a pr. Valentin-Maria Farțade-Gabor, OFMConv.

Pentru credincioșii din Valea Mare, precum și pentru Provincia Fraților Minori Conventuali din România, ziua de 5 iulie a devenit o zi importantă, chiar de sărbătoare, deoarece în această zi cu toții ne amintim de ziua ceea tragică sau noaptea cea întunecată, spunem noi, în care pr. Valentin-Maria Farțade-Gabor, OFMConv., a trecut la cele veșnice printr-un tragic accident rutier, înainte de a ajunge în satul său natal, pentru a celebra prima Sfântă Liturghie ca preot nou sfințit.

Și anul acesta, 2023, la cel de-al 20-lea an aniversar, noi, o parte dintre colegi, confrați preoți din provincie, împreună cu pr. Emilian Dumea, vicar provincial, și cu pr. Iosif Dămătăr, parohul comunității, ne-am adunat împreună cu familia și rudele părintelui pentru a celebra Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, împreună cu pr. Valentin, care de sus din ceruri s-a unit împreună cu noi, de unde celebrează veșnic alături de tronul Tatălui ceresc.

Fiind colegi de generație, îmi amintesc ca ieri, cum după ce am studiat liceul la Roman, și după anul de noviciat, o parte dintre noi am fost trimiși la studii în Italia, la Padova, Assisi și Roma. După șapte ani de formare umană, spirituală și franciscană, ne-am întâlnit din nou la Roman pentru sfințirea preoțească. Superiorii de-atunci ne-au repartizat în același apartament și astfel am avut posibilitatea de a împărtăși amintirile noastre din trecut precum și experiențele din colegiile internaționale franciscane, cu toți cei pe care i-am întâlnit în anii de formare teologică. Eram așa bucuroși și în același timp emoționați pentru că am ajuns la sfârșitul acestor ani de studii de filozofie și teologie, de formare umană și spirituală, de transformare și maturizare a noastră din tineri adolescenți români, în tineri apostoli universali, pregătiți să îmbrățișăm lumea întreagă după cuvintele Mântuitorului: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15). Dar pentru pr. Valentin nu a fost să fie așa, el a fost ales de Dumnezeu pentru a celebra primiția nu la Valea Mare, ci alături de tronul său ceresc, unde poate să mijlocească și pentru noi colegii săi și pentru provincia noastră română și, de ce nu, pentru lumea întreagă.

Dumnezeu are nevoie de acești slujitori credincioși: "Stăpânul i-a zis: «Bine, servitor bun și credincios! Peste puțin ai fost credincios, peste multe te voi pune. Intră în bucuria stăpânului tău!»" (Mt 25,23). Suntem convinși că acest lucru l-a dorit Dumnezeu pentru că, așa cum a fost caracterizat de toți formatorii din Italia și așa cum l-am cunoscut și noi, a fost un om al rugăciunii, cu o devoțiune specială față de Maica Domnului, dar și un frate simplu și înțelept. Doar ca să înțelegem mai bine, simplitatea sa asumată în familie și dezvoltată cu formarea sa la Assisi prin votul de sărăcie pe care l-a profesat, vreau să relatez doar un fapt important pentru noi, preoții, și poate irelevant pentru lume, că înainte de sfințirea noastră, cu o zi, am mers câțiva dintre noi să ne cumpăram pantofi noi ca să fim la fel când va fi momentul prosternării și al hirotonirii ca preot. După ce am intrat în mai multe magazine din oraș și ne-am luat ceea ce am considerat mai potrivit pentru noi, el a spus, însă, că pentru o oră nu mai cumpără alți pantofi noi ci preferă să rămână cu cei vechi. Pentru mine a fost o lecție de sărăcie practică ce m-a marcat și până astăzi modul lui de a fi apostol vrednic și slujitor credincios al lui Cristos.

Domnul să-l răsplătească cu viața veșnică și să-l facă vrednic de răsplata slujitorului credincios pe care o dorim cu toți.

La încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh le-a mulțumit preoților concelebranți, credincioșilor și rudelor pentru participare, dar mai ales mamei sale care l-a adus la viață și l-a dat pe pr. Valentin, Bisericii universale și în mod special Ordinului Franciscan Conventual.

Requiescat in pace!

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 iulie: Valea Mare: Zi de comemorare pentru cei 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a pr. Valentin-Maria Farțade-Gabor, OFMConv.


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat