Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Publicate programul, motoul și logoul călătoriei prevăzute de la 31 august la 4 septembrie

Papa Francisc în Mongolia pentru "A spera împreună"

"A spera împreună": acesta este motoul călătoriei apostolice a Papei Francisc de la 31 august la 4 septembrie în Mongolia. A publicat aceasta în dimineața de joi, 6 iulie 2023, Sala de Presă a Sfântului Scaun împreună cu programul și logoul primei vizite a unui pontif în țara asiatică.

Anunțată la 3 iunie - a 43-a călătorie internațională a pontificatului -, va dura cinci zile și se va desfășura exclusiv la Ulaan-Baatar, unde Papa Bergoglio va ajunge vineri, 1 septembrie, după un lung zbor cu avionul început în după-amiaza precedentă de la aeroportul din Roma-Fiumicino. La sosirea în capitala mongolă, pe la ora locală 10.00, în aeroportul internațional "Chinggis Khaan", va avea loc primirea oficială. Dimineața următoare, sâmbătă, 2 septembrie, ceremonia de bun-venit în piața Sukhbaatar și următoarea vizită de curtoazie la președintele Mongoliei în Palatul de Stat. În sala "Ikh Mongol" din același edificiu se va ține apoi întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic, în timpul căreia Papa Francisc va rosti primul discurs oficial din cele patru prevăzute pentru călătorie. După aceea, sunt în agendă întâlniri cu președintele Marelui Hural de Stat - Parlamentul unicameral al țării - și cu prim-ministrul. După-amiază, întâlnirea este cu episcopii, preoții, misionarii, consacrații, consacratele și lucrătorii pastorali în Catedrala "Sfinții Petru și Paul". Duminică dimineața, o întâlnire ecumenică și interreligioasă în Hun Theatre va preceda celebrarea Liturghiei pentru comunitatea catolică mică din țară, în "Steppe Arena" cu singura omilie a vizitei.

În sfârșit, ziua de luni, 4 septembrie, se va deschide cu o întâlnire cu lucrătorii carității și inaugurarea Casei milostivirii, care vor preceda ceremonia de rămas-bun la aeroportul care poartă numele celui mai cunoscut personaj din istoria mongolă. În jurul amiezii, este programată decolarea spre Roma, cu aterizare la aeroportul Fiumicino pe la 17.20.

În alegerea motoului s-a voit să se evidențieze dubla semnificație a călătoriei, cea de vizită pastorală și de vizită de stat, optând pentru o virtute specific creștină (speranța), dar împărtășită pe larg și în alte ambiente, asociind-o cu adverbul "împreună", pentru a sublinia importanța colaborării bilaterale între Sfântul Scaun și Mongolia.

"A spera împreună" reprezintă astfel un ideal comun, precum și un element care poate caracteriza această vizită: prezența Sfântului Părinte constituie pentru această mică porțiune a poporului lui Dumnezeu un semn de mare speranță și de încurajare și, pe de altă parte, Biserica existentă în Mongolia, cu micimea și marginalitatea sa, poate oferi un semn de speranță pentru Biserica universală.

În logo, deasupra inscripției, se află harta țării, schițată cu culorile drapelului național (roșu și albastru); în interior, o ger (locuință tradițională), din care iese spre înalt un fum galben (culoarea Vaticanului).

În dreapta, se înalță o cruce. Aceasta din urmă și ger sunt conținute între două inscripții pe verticală, în limba mongolă tradițională, care reiau motoul ("A spera împreună").

(După L'Osservatore Romano, 6 iulie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat