Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Catedrala din Iași: Întâlnire sacerdotală și Liturghie jubiliară

Șapte dintre cei 12 preoți hirotoniți în urmă cu 25 de ani în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași au fost prezenți în aceeași locație, în seara zilei de miercuri, 5 iulie 2023, ca să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru darul Sfintei Preoții. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, cel care ne-a conferit acest dar divin în cadrul primei celebrări liturgice care a avut loc în noua catedrală catolică din urbea ieșeană. Alături de noi au celebrat Preasfințitul Petru Sescu și alți preoți care activează în Iași sau în străinătate.

Continuând seria întâlnirilor cu preoții Episcopiei Romano-Catolice de Iași, care activează în dieceză și în afara granițelor ei, episcopul auxiliar Petru Sescu a dorit să ne întâlnească în după-amiaza aceleiași zile în palatul episcopal și timp de aproape 200 de minute am împărtășit reciproc aspecte vocaționale și pastorale. Ne-am amintit de unele momente de har pe care le-am trăit pe parcursul nostru educativ, de datele importante pe care le-am marcat în calendarul formării noastre seminariale, de zilele hirotonirii noastre diaconale și sacerdotale, de emoțiile și trăirile pe care le-am avut atunci când am fost transferați dintr-un loc de apostolat în altul, de anumite crize vocaționale prin care am trecut, de bucuriile și dezamăgirile pe care le-am întâmpinat în cei 7-8 ani de formare seminarială și în cei 25 de ani de slujire ca preoți în Biserica lui Cristos. S-a accentuat de multe ori universalitatea slujirii noastre, atât ca arie geografică (în România, Italia, Austria, Spania, Norvegia, Kenya, Irlanda...), cât și ca moduri diverse de activitate (pastorală, formativă, administrativă, educativă, creativă, editorială, istorică...), conchizând că misiunea de bază a preotului trebuie să fie cea pastorală, celelalte slujiri fiind suplimentare și colaterale. Având deja o experiență de apostolat destul de bogată, ne-am permis să oferim Preasfințitului Petru Sescu și câteva sugestii și observații pentru a îmbunătăți fraternitatea sacerdotală și programul pastoral în Dieceza de Iași.

Fiind la ceas aniversar, alături de colegii noștri care au celebrat jubileul de argint al Preoției în diecezele de București și Timișoara, începând cu ceasurile 18.00 am concelebrat Jertfa de mulțumire adusă Bunului Păstor pentru darul chemării sacerdotale și pentru fidelitatea vocațională, apostolică și misionară.

Ne-am dorit o "reeditare" a Liturghiei de hirotonire, care a avut loc în ziua de 24 iunie 1998, când s-a celebrat prima Jertfă Sfântă în catedrala aflată atunci în faza de finalizare a construcției, noi fiind și primii preoți care am fost hirotoniți și am celebrat Prima Sfântă Liturghie în acest locaș de cult. Eram atunci o duzină de tineri, ca 12 apostoli în jurul Mântuitorului, pe care Preasfințitul Petru Gherghel ne-a hirotonit preoți și ne-a dat mandatul de a merge în lumea întreagă pentru a vesti Evanghelia. Nu ne închipuiam atunci că vom activa în țări precum Kenya, Coasta de Fildeș și... cam în toată Europa.

După salutul și felicitările episcopului auxiliar de Iași, Petru Sescu, a luat cuvântul actualul episcop emerit, Petru Gherghel, așa cum a făcut și la finalul Liturghiei, care a evocat evenimentul istoric consemnat în urmă cu un sfert de secol și i-a îndemnat pe cei prezenți fizic în catedrală sau în legătură radio sau video să ne bucurăm împreună și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru preoții săi.

După celebrare, având surse de inspirație electronică, am căutat și am numărat aproape 450 de preoți (2/3 diecezani și 1/3 preoți călugări) care au fost hirotoniți de episcopii de Iași în cei 25 de ani de când a fost oferită serviciului religios catedrala nouă din urbea ieșeană.

În cadrul predicii, părintele Leonard Diac a îngemănat mesajul transmis de Cuvântul Domnului din această zi liturgică cu reflecții personale despre misiunea preotului în lumea de astăzi. Timp de aproape 12 minute, capelanul românilor catolici din Madrid ne-a vorbit despre modul în care Dumnezeu călătorește alături de oameni, dar și despre felul în care mulți oameni au colaborat cu planul său de mântuire, călătorind alături de el. Fiind "seduși" de Dumnezeu pentru a munci în slujba semenilor, preotul trebuie să implementeze două trăsături esențiale: transparența și subsidiaritatea. Experiențele și circumstanțele în care am lucrat ne-au demonstrat că avem nevoie de o schimbare permanentă pentru a călători alături de Dumnezeu, care este prezent în toate culturile și ariile geografice ale pământului.

La finalul celebrării euharistice, în numele preoților jubilanți, părintele Mihai Budău a prezentat o litanie de mulțumiri celor care ne-au însoțit pe parcursul formării și activității noastre: episcopi, familii, formatori, confrați, comunități etc. Recunoștința noastră s-a îndreptat apoi către aceia care au înfrumusețat catedrala, au animat cântul liturgic și au participat la rugăciunea de mulțumire pe care i-am adus-o lui Dumnezeu.

Fie ca aceste ore de rugăciune și comuniune sacerdotală să ne întărească în anii de slujire pe care ni-i va permite Creatorul a toate, căruia îi cerem darul statorniciei ca să ne întâlnim și la finalul unei alte reprize de 25 de ani, dar chiar și în prelungiri.

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 iulie: Iași: Liturghia preoților promoției 1998, la 25 de ani de la hirotonire. Foto: Ovidiu Bișog


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat