Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfinții Acvila și Priscila modele pentru timpul nostru

Iubire conjugală în Cristos

de Simone Caleffi

La 8 iulie, martirologiul roman îi comemorează pe Sfinții Acvila și Priscila, doi soți iudei înstăriți și fabricanți de corturi, apartenenți la prima generație creștină. Nu se cunoaște data convertirii lor la credința creștină și cu toate că erau originari din Pont, pe coasta de sud a Mării Negre (sau probabil numai soțul, în timp ce soția s-ar putea să fi fost romană), trăiau la Roma, foarte verosimil pe Aventino, în locul în care s-a construit, după aceea, Biserica "Santa Prisca", diminutiv al numelui Priscila și care - în textele biblice - vine înainte numelui lui. În scrisorile pauline apare mereu forma originală Prisca, de aceea unii o identifică pe Priscila cu patroana catacombelor romane, decedată împreună cu soțul prin decapitare. Nu există dovada arheologică, dar săpăturile au arătat că situl a fost ocupat foarte repede. Ca la "Sfântul Clement", lângă Colosseum, s-a descoperit, sub edificiul actual, un templu foarte vechi al lui Mitra.

În anul 50, la un an după decretul antisemit al împăratului Claudiu care a poruncit evreilor să părăsească Roma, Acvila și Priscila s-au stabilit la Corint (Fap 18,1-3), unde l-au găzduit pe Paul din Tars în timpul primei sale vizite în oraș și pe care l-au întâlnit întâmplător la Atena; lucrau împreună, dat fiind că aveau aceeași meserie. Sfântul Paul nu va părăsi casa lor în timpul celor optsprezece luni ale șederii sale la Corint, între sfârșitul anului 50 și vara anului 52. Aceea devine, ca altele în fiecare oraș evanghelizat, "celula mamă" a comunității creștine. L-au însoțit pe Paul la Efes (18,18-19), l-au instruit pe alexandrinul Apollo, "l-au luat la ei și i-au arătat mai amănunțit calea lui Dumnezeu" (18,26); l-au găzduit din nou pe apostol timp de trei ani în timpul celei de-a treia călătorii misionare și în casa lor se reunea, nu numai pentru a se ruga, comunitatea creștină (1Cor 16,19); au fugit din Efes la Roma, probabil după răscoala provocată de argintarul Demetrios (Fap 19,24-41). Și în inima imperiului se reunea o comunitate creștină în casa lor (Rom 16,5). Totuși, "Priscila și Acvila", pe care Paul îi numește "colaboratorii mei în Cristos Isus" (16,3) și care pentru a-l salva "și-au pus în primejdie viața" (16,4), au părăsit orașul, probabil din cauza persecuției lui Nero, și s-au stabilit încă o dată la Efes (2Tim 4,19).

Este interesant că Paul se mișcă împreună cu un cuplu, cu o familie. Cu Priscila și Acvila se poate imagina că apostolul a experimentat o dimensiune familială a Bisericii. Benedict al XVI-lea, în audiența generală din 7 februarie 2007, a spus că "grație credinței și angajării apostolice a credincioșilor laici, a familiilor, a soților precum Priscila și Acvila, creștinismul a ajuns la generația noastră. Putea să crească nu numai grație apostolilor care îl vesteau. Pentru a se înrădăcina în ținutul poporului, pentru a se dezvolta cu vioiciune, era necesară angajarea acestor familii, a acestor soți, a acestor comunități creștine, a credincioșilor laici care au oferit humus-ul pentru creșterea credinței. Și întotdeauna, numai așa crește Biserica". Îndeosebi, "acest cuplu demonstrează cât de importantă este acțiunea soților creștini. Când ei sunt sprijiniți de credință și de o spiritualitate puternică, devine naturală o angajare curajoasă a lor pentru Biserică și în Biserică. Comuniunea zilnică a vieții lor se prelungește și într-un fel se înalță în asumarea unei responsabilități comune în favoarea Trupului mistic al lui Cristos, fie și a unei mici părți din el. Așa era în prima generație și așa va fi adesea".

Speranța este ca și în zilele noastre darul pe care Cristos îl oferă ucenicilor săi de a-l imita pe Dumnezeu (cf. Ef 5,1) nu numai în viața de consacrare specială călugărească, misionară și sacerdotală, ci și în căsătorie, să poată duce la o mărturie așa de autentică și genuină a evangheliei, încât să ajungă - deși nu dorim asta (cf. omilia lui Paul al VI-lea din 18 octombrie 1968 pentru canonizarea martirilor din Uganda) - până la mărturia supremă a martiriului, așa cum a fost pentru Sfinții Acvila și Priscila. "O altă lecție care nu trebuie neglijată", continuă Benedict al XVI-lea, "o putem scoate din exemplul lor: fiecare casă se poate transforma într-o mică biserică. Nu numai în sensul că în ea trebuie să domnească iubirea creștină tipică făcută din altruism și din îngrijire reciprocă, ci și mai mult în sensul că toată viața familială, pe baza credinței, este chemată să se învârtă în jurul unicei domnii a lui Isus Cristos. Nu întâmplător, în Scrisoarea către Efeseni, Paul compară raportul matrimonial cu comuniunea nupțială care există între Cristos și Biserică [...]. Mai mult, am putea considera că apostolul modulează indirect viața întregii Biserici după cea a familiei. Și Biserica, în realitate, este familia lui Dumnezeu. De aceea să-i cinstim pe Acvila și Priscila ca modele ale unei vieți conjugale angajate responsabil în slujba întregii comunități creștine. Și să găsim în ei modelul Bisericii, familie a lui Dumnezeu pentru toate timpurile".

(După L'Osservatore Romano, 5 iulie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat