Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

©FAO/Giuseppe Carotenuto
Papa Francisc: Mesaj adresat participanților la a XLIII-a Conferință a FAO

Doamnă președinte,
Domnule director general al FAO,
Stimați doamne și domni,

Doresc să salut cordial pe toți participanții la a patruzeci și treia sesiune a acestei conferințe, veniți la Roma din cele patru puncte cardinale. Salut președintele acestei adunări, doamna Marie-Claude Bibeau, ministru al agriculturii și al agroalimentarei din Canada, și directorul general al FAO, domnul Qu Dongyu, pe care îl felicit pentru alegerea sa pentru un al doilea mandat în fruntea acestei Organizații, încurajându-l în același timp să continue lucrarea sa, într-un moment în care este inevitabilă o acțiune hotărâtă și competentă pentru a dezrădăcina plaga foamei în lume, care înaintează în loc să se retragă.

Milioane de persoane continuă să îndure mizeria și malnutriția în lume, din cauza conflictelor armate, precum și a schimbării climatice și a respectivelor dezastre naturale. Dislocările de masă, unite cu celelalte efecte ale tensiunilor politice, economice și militare la scară planetară, slăbesc eforturile care se face pentru a garanta o îmbunătățire a condițiilor de viață a persoanelor din cauza demnității lor intrinsece. Merită de repetat aceasta încontinuu: sărăcia, inegalitățile, lipsa de acces la resurse elementare ca hrana, apa potabilă, sănătatea, educația, locuința, sunt un afront grav la adresa demnității umane!

În zilele noastre sunt mulți experți care afirmă că obiectivul Zero Foame nu se va obține în termenul fixat de comunitatea internațională. Dar permiteți-mi să spun că incapacitatea de a îndeplini responsabilitățile comune nu trebuie să ne facă să transformăm intențiile inițiale în noi programe revizuite care, în loc să facă bine persoanelor satisfăcând necesitățile lor reale, nu țin cont de ele. Dimpotrivă, trebuie să fim foarte atenți și respectuoși față de comunitățile locale, față de diversitatea culturală și față de specificurile tradiționale, care nu se pot altera și nici distruge în numele unei idei mioape de progres care, în realitate, riscă să devină sinonim al "colonizării ideologice". De aceea, și nu încetez să subliniez asta, intervențiile și proiectele trebuie planificate și realizate mergând în întâmpinarea strigătului persoanelor și al comunităților lor; nu pot să fie impuse de sus sau de instanțe care caută numai propriul interes sau profit.

Provocarea pe care o avem în fața noastră este acțiunea comună și colaboratoare a întregii familii a națiunilor. Nu poate exista spațiu pentru conflict sau opoziție atunci când provocările enorme actuale cer o abordare holistică și multilaterală. De aceea, FAO și celelalte organizații internaționale vor putea să îndeplinească mandatul lor și să coordoneze măsuri preventive incisive în folosul tuturor, îndeosebi al celor mai săraci, numai grație unei sinergii leale și gândite în mod consensual și cu clarviziune din partea tuturor actorilor interesați. Guvernele, firmele, lumea academică, instituțiile internaționale, societatea civilă și indivizii trebuie să facă un efort comun, punând deoparte logici meschine și viziuni deformate, pentru ca toți să aibă beneficiu din asta și nimeni să nu rămână în urmă.

Sfântul Scaun, la rândul său, va continua să dea contribuția sa în favoarea binelui comun, oferind experiența și activitatea instituțiilor legate cu Biserica Catolică, pentru ca în lumea noastră nimeni să nu fie lipsit de pâinea cea de toate zilele și să se acorde planetei noastre protecția pe care o cere, în așa fel încât să fie din nou grădina frumoasă care a ieșit din mâinile Creatorului din iubire față de ființa umană.

Fie ca Dumnezeu Atotputernicul să binecuvânteze din belșug lucrările voastre și eforturile voastre, în vederea progresului autentic al întregii familii umane.

Vatican, 1 iulie 2023

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 64.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat