Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mă simt indignat pentru arderea Coranului în Suedia

"Mă simt indignat și dezgustat de aceste acțiuni". Dialogând cu Hamad Al-Kaabi, director al cotidianului din Emiratele Arabe Al-Ittihad, așa a comentat Papa Francisc arderea paginilor Coranului petrecută în zilele trecute în Suedia. "Orice carte considerată sacră de autorii săi trebuie să fie respectată din respect față de credincioșii săi, iar libertatea de exprimare nu trebuie să fie folosită niciodată ca scuză pentru a-i disprețui pe alții și a permite asta trebuie refuzat și condamnat".

Papa Francisc a vorbit despre starea sa de sănătate după recenta intervenție chirurgicală la abdomen: "A fost dificil, dar acum, mulțumire fie lui Dumnezeu, mă simt mai bine grație angajării și profesionalității medicilor și personalului de asistență cărora le mulțumesc mult și mă rog pentru ei și familiile lor și pentru toate persoanele care mi-au scris și s-au rugat pentru mine în aceste zile".

Papa, amintind vizita la Abu Dhabi în 2019, exprimă apreciere pentru angajarea Emiratelor Arabe și a șeicului Mohamed bin Zayed pentru parcursul întreprins pentru a răspândi fraternitatea, pacea și toleranța, și cere ca tinerii să nu fie lăsați de adulți ca pradă farmecelor și ciocnirilor de civilizații: "După părerea mea, unicul mod pentru a-i proteja pe tineri de mesajele negative și de știrile false și inventate, și de tentațiile materialismului, urii și prejudecății, este de a nu-i lăsa singuri în această bătălie, ci de a le da instrumentele necesare care sunt libertate, discernământ și responsabilitate. Libertatea este ceea ce distinge o persoană. Dumnezeu ne-a creat liberi chiar și să-l refuzăm, libertatea de gândire și de exprimare sunt esențiale pentru a-i ajuta să crească și să învețe". "Nu trebuie să cădem niciodată în experiența de a-i trata pe tineri ca niște copii incapabili să aleagă și să ia decizii - continuă pontiful - sunt prezentul și a investi în ei înseamnă a garanta continuitate", urmând mereu regula de aur de a face altora ceea ce ai voi să ți se facă ție.

Răspunzând la o întrebare despre documentul despre Fraternitatea Umană, papa afirmă că îl dăruiește mereu delegațiilor pe care le primește în Vatican "deoarece cred că este un text important nu numai pentru dialogul dintre religii, ci pentru conviețuirea pașnică între toate ființele umane. Va exista civilizație a fraternității sau cea a dușmăniei, ori construim împreună viitorul ori nu va fi viitor". Papa Francisc se declară bucuros pentru acceptarea din partea comunității globale a mesajului și a obiectivelor documentului. "Fraternitatea umană este antidotul de care are nevoie lumea pentru a se vindeca de otrava acestor răni. Viitorul cooperării interreligioase se bazează pe principiul reciprocității, al respectului față de celălalt și al adevărului".

"Misiunea noastră - adaugă Papa Francisc - este să transformăm simțul religios în cooperare, în fraternitate, în fapte concrete de bine. Astăzi avem nevoie de constructori de pace, nu de fabricanți de arme; astăzi avem nevoie de constructori de pace, nu de instigatori de conflicte; avem nevoie de pompieri, nu de piromani; avem nevoie de făcători ai reconcilierii, nu de persoane care amenință cu distrugerea".

Cu privire la angajările concrete în această direcție, încurajând inițiativele caritative demarate după publicarea documentului, papa a spus: "Este ușor a vorbi despre fraternitate, dar adevărata măsură a fraternității este ceea ce facem realmente în mod concret pentru a ajuta, a susține, a veni în ajutor, a hrăni și a primi pe frații mei și pe surorile mele în umanitate. Orice bine prin natura sa trebuie să fie îndreptat spre toți fără deosebire. Dacă fac bine numai celui care gândește sau crede ca mine, atunci binele meu este ipocrizie, pentru că binele nu cunoaște discriminare și excludere".

Cu privire la creșterea amenințărilor teroriste, Papa Francisc a răspuns cu cuvintele documentului, condamnând "toate practicile care amenință viața, precum genocidele, actele teroriste, mutările forțate, traficul de organe umane, avortul și eutanasia și politicile care susține toate acestea". În sfârșit, papa a exprimat apreciere pentru Casa lui Abraham de la Abu Dhabi, spațiul care cuprinde o biserică dedicată Sfântului Francisc, o moschee și o sinagogă, născută pentru a realiza principiul Fraternității Umane. Și cu privire la urgența climatică și ambientală a spus: Unicul mod eficace pentru a înfrunta această criză este de a găsi soluții realiste la problemele reale ale crizei ecologice. Trebuie să transformăm declarațiile în acțiune înainte de a fi prea târziu.

(După Vatican News, 3 iulie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătra?cu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat