Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (2 iulie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În evanghelia de astăzi Isus spune: "Cine primește un profet pentru că este profet va primi răsplata profetului" (Mt 10,41). De trei ori cuvântul "profet"; dar cine este profetul? Există unii care îl imaginează ca un soi de ghicitor care prezice viitorul, dar aceasta este o idee superstițioasă și creștinul nu crede în superstiții, precum magia, cărțile de joc, horoscoapele sau lucruri asemănătoare. În paranteză: atâția, atâția creștini merg să li se citească în palmă: vă rog! Alții îl pictează pe profet numai ca un personaj din trecut, care a existat înainte de Cristos pentru a prevesti venirea sa. Și totuși însuși Isus vorbește astăzi despre necesitatea de a-i primi pe profeți; așadar, ei încă există, dar cine sunt? Cine este profetul?

Fraților și surorilor, profetul este fiecare dintre noi: de fapt, cu Botezul noi toți am primit darul și misiunea profeției (cf. Catehismul Bisericii Catolice, 1268). Profet este cel care, în virtutea Botezului, îi ajută pe ceilalți să citească prezentul sub acțiunea Duhului Sfânt. Acest lucru este foarte important: a citi prezentul nu ca o cronică, ci sub acțiunea Duhului Sfânt, care ajută să înțelegem proiectele lui Dumnezeu și să le corespundem. Cu alte cuvinte, profetul este cel care îl indică pe Isus celorlalți, care îl mărturisește, care ajută să se trăiască ziua de azi și să se construiască ziua de mâine după planurile sale. Așadar, toți suntem profeți, martori ai lui Isus "pentru ca forța evangheliei să strălucească în viața zilnică, familială și socială" (Lumen Gentium, 35). Profetul este un semn viu care-l indică pe Dumnezeu celorlalți, profetul este o reflexie a luminii lui Cristos pe drumul fraților. Și atunci putem să ne întrebăm: eu, care am fost "ales profet" la Botez, vorbesc și, mai ales, trăiesc ca martor al lui Isus? Duc un pic din lumina sa în viața vreunuia? Eu mă verific cu privire la asta? Mă întreb: cum merge mărturia mea, cum merge profeția mea?

În evanghelie, Domnul cere și să-i primim pe profeți; așadar, este important să ne primim reciproc ca atare, ca purtători ai unui mesaj al lui Dumnezeu, fiecare după starea sa și vocația sa, și să facem asta acolo unde trăim, adică în familie, în parohie, în comunitățile călugărești, în celelalte ambiente ale Bisericii și ale societății. Duhul a distribuit daruri de profeție în sfântul popor al lui Dumnezeu: iată pentru ce este bine să-i ascultăm pe toți. De exemplu, când trebuie luată o decizie importantă, face bine înainte de toate să ne rugăm, să-l invocăm pe Duhul, dar după aceea să ascultăm și să dialogăm, cu încrederea că fiecare, chiar și cel mai mic, are ceva important de spus, un dar profetic de împărtășit. Așa se caută adevărul și se răspândește un climat de ascultare a lui Dumnezeu și a fraților, în care persoanele nu se simt primite numai dacă spun ceea ce îmi place mie, ci se simt acceptate și valorizate ca daruri pentru ceea ce sunt.

Să ne gândim la câte conflicte s-ar putea evita și rezolva astfel, punându-se în ascultarea celorlalți cu dorința sinceră de a se înțelege! Așadar, să ne întrebăm în sfârșit: eu știu să-i primesc pe frați și pe surori ca daruri profetice? Cred că am nevoie de ei? Îi ascult cu respect, cu dorința de a învăța? Pentru că fiecare dintre noi are nevoie să învețe de la ceilalți, fiecare dintre noi are nevoie să învețe de la ceilalți.

Maria, Regina profeților, să ne ajute să vedem și să primim binele pe care Duhul l-a semănat în ceilalți.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Și în această perioadă estivală să nu încetăm să ne rugăm pentru pace, în mod special pentru poporul ucrainean, atât de încercat. Și să nu neglijăm celelalte războaie, din păcate adesea uitate, și numeroasele conflicte și ciocniri care însângerează multe locuri de pe pământ; atâtea războaie există astăzi... Să ne interesăm de ceea ce se întâmplă, să ajutăm pe cei care suferă și să ne rugăm, pentru că rugăciunea este forța blândă care ocrotește și susține lumea.

Vă salut pe voi toți, romani și credincioși care provin din diferite țări și localități italiene; îndeosebi, Surorile Sfântului Iosif Benedict Cottolengo, tinerii miruiți din Ibiza și Formentera, tinerii din Unitatea pastorală Tremignon și Vaccarino, în provincia Vicenza. Salut și "Gruppo San Mauro" din Cavarzere și grădinița "Madonna dell'Olmo" din Verdellino. Și salut tinerii Neprihănitei.

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat