Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea pontifului pentru cei 700 de ani de la canonizarea lui Toma de Aquino

O comunitate sinodală deschisă la adevăr

A-l aminti pe Toma de Aquino și a comemora canonizarea sa, petrecută în urmă cu 700 de ani, "înseamnă, pe de o parte, a recunoaște acțiunea eficace a Duhului" și, pe de altă parte, "răspunsul generos al omului care experimentează cum talentele naturale cu care este înzestrat" sunt "vitalizate și perfecționate" de har. Este un fragment din scrisoarea pe care Papa Francisc a adresat-o episcopilor Mariano Crociata de Latina-Terracina-Sezze-Piverno, Gerardo Antonazzo de Sora-Cassino-Aquino-Pontecorvo și Ambrogio Spreafico de Frosinone-Veroli-Ferentino și de Anagni-Alatri, în vederea trieniului de aniversare referitoare la Doctor Angelicus: în afară de al șaptelea centenar al proclamării sale ca sfânt (2023), cei 750 de ani de la moartea sa (2024) și cei 800 de ani de la naștere (2025).

Conform gândirii lui Toma de Aquino, amintește pontiful în scrisoarea care poartă data de 19 iunie, "harul divin nu distruge natura, ci îi duce la împlinire potențialitățile". Așa încât Toma, "însoțit de conștiința constantă că adevărurile credinței" nu "se odihnesc" numai în intelect, ci "dau substanță existenței zilnice și angajării concrete a fiecărui credincios în Biserică și în societate", s-a dedicat cu generozitate "evanghelizării oferindu-se fără rezerve", printre celelalte lucruri, prin rugăciune, prin impozanta producție teologică și culturală, prin predicare. În acest sens, el este o "resursă" și un bun prețios pentru Biserica de astăzi și de mâine, relansează Papa Francisc, invitând să se ia din mărturia sa și amintind definiția pe care i-a dat-o Paul al VI-lea: "Luminător al Bisericii și al întregii lumi". Pornind de la asta, același Papă Montini îi îndemna pe toți la o "fidelitate adevărată și rodnică" față de el, fără a se mulțumi numai cu imitarea lui, ci căutând neîncetat adevărurile pe care el a voit să le slujească.

Pentru a onora în profunzime acest "izvor mereu viu", reafirmă papa, trebuie "să ne concentrăm asupra studierii operei Sfântului Toma în contextul său istoric și cultural și, în același timp, să o prețuim pentru a răspunde la provocările culturale actuale". Și aici Papa Francisc încredințează celor trei dieceze, ca păstrătoare a memoriei vii "în această fâșie de pământ binecuvântat și caracterizat de un patrimoniu istoric unic, eclezial și civil", două misiuni: construirea răbdătoare și sinodală a comunității și deschiderea la "tot adevărul". De fapt, sinodalitatea reală "este creșterea împreună în Cristos ca membre vii și active ale Trupului eclezial, strâns unite și legate unele cu altele". Pentru a da viață astfel la "o Biserică a cărei dimensiune comunitară se hrănește și se manifestă în viața sacramentală și în liturgie, în spiritualitate, în diakonia culturală și intelectuală, în mărturia credibilă, în caritatea și în atenția față de cei mai săraci și vulnerabili".

În schimb, cât privește "deschiderea la adevăr", pontiful subliniază ceea ce a scris Sfântul Ioan Paul al II-lea în Fides et ratio: "Sfântul Toma a iubit în manieră dezinteresată adevărul" și "poate să fie definit «apostol al adevărului». El, astăzi, cu spiritul său de deschidere și de universalitate, este izvor de inspirație și maestru exemplar în atenția față de realitate în multiplele sale dimensiuni". Moștenirea sa formidabilă, conclude Papa Francisc, este înainte de toate sfințenia, caracterizată de o speculație deosebită care nu a renunțat însă la provocarea de a se lăsa instigată și măsurată de viața de zi cu zi, chiar și de problematici inedite și de paradoxurile istoriei, loc dramatic și, în același timp, magnific, pentru a observa în ea urmele și direcția spre Împărăția care vine".

Cât privește evenimentele referitoare la celebrările sfântului, episcopul Crociata a difuzat o scrisoare de prezentare în care credincioșii sunt informați că în după-amiaza de marți, 11 iulie, se va ține la Latina o întâlnire de reflecție. Un moment de rugăciune se va desfășura în schimb la abația din Fossanova în după-amiaza de vineri, 14 iulie, în timp ce marți, 18 iulie, la ora 18.30, va avea loc, tot la Fossanova, celebrarea euharistică solemnă la aniversarea canonizării lui Toma de Aquino prezidată de cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, trimis special al pontifului pentru această ocazie.

(După L'Osservatore Romano, 30 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 3.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat