Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat delegației Patriarhiei ecumenice de Constantinopol (30 iunie 2023)

Eminență, iubiți frați,

Salut cu afect pe fiecare dintre voi, membri ai Delegației Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, care ați participat la sărbătoarea sfinților apostoli Petru și Paul. Sunt recunoscător pentru prezența voastră și mulțumesc din inimă Sanctității Sale Bartolomeu și Sfântului Sinod, care v-au trimis în mijlocul nostru. Prin intermediul vostru adresez un salut cordial iubitului meu frate Bartolomeu și tuturor episcopilor din Patriarhia ecumenică.

Înainte de toate doresc să exprim bucuria mea pentru rezultatul bun al celei de-a cincisprezecea sesiuni plenare a Comisiei mixte internaționale pentru dialogul teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, care a avut loc recent la Alexandria din Egipt la invitația generoasă a iubitului frate, Preafericirea Sa Theodoros al II-lea, papă și patriarh greco-ortodox de Alexandria și al întregii Africi. A fost important faptul că a fost făcută o lectură comună a modului în care s-a dezvoltat în Orient și în Occident raportul între sinodalitate și primat în al doilea mileniu: asta poate contribui la depășirea argumentelor polemice folosite de ambele părți, argumente care pot să pară utile pentru a întări identitățile respective, dar care în realitate ajung să concentreze atenția numai asupra lor înșiși și asupra trecutului. Astăzi, având în minte învățăturile istoriei, suntem chemați să căutăm împreună o modalitate de exercitare a primatului care, în contextul sinodalității, să fie în slujba comuniunii Bisericii la nivel universal. În această privință este oportună o precizare: nu este posibil a gândi că aceleași prerogative pe care episcopul de Roma le are față de dieceza sa și față de comunitatea catolică sunt extinse la comunitățile ortodoxe; atunci când, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom fi pe deplin uniți în credință și în iubire, forma cu care episcopul de Roma va exercita slujirea sa de comuniune în Biserică la nivel universale va trebui să rezulte dintr-o relație indisolubilă dintre primat și sinodalitate.

Apoi să nu uităm niciodată că unitatea deplină va fi dar al Duhului Sfânt și că trebuie căutată în Duh, deoarece comuniunea între credincioși nu este problemă de cedări și compromisuri, ci de caritate fraternă, de frați care se recunosc fii iubiți ai Tatălui și, umpluți de Duhul lui Cristos, știu să insereze diversitățile lor într-un context mai amplu. Aceasta este perspectiva Duhului Sfânt, care armonizează diferențele fără a omologa realitățile. Noi suntem chemați să avem privirea sa și prin urmare s-o cerem insistent în dar. Să-l rugăm pe Duhul fără încetare, să-l invocăm unii pentru alții! Și să împărtășim fratern ceea ce purtăm în inimă: dureri și bucurii, trude și speranțe.

Climatul acestei întâlniri ne face astfel să împărtășim și preocupări; una dintre toate, cea pentru pace, în special în martirizata Ucraina. Este un război care, atingându-ne mai îndeaproape, ne arată cum în realitate toate războaiele sunt numai niște dezastre, niște dezastre totale: pentru popoare și pentru familii, pentru copii și pentru bătrâni, pentru persoanele constrânse să părăsească țara lor, pentru orașe și sate, și pentru creație, așa cum am văzut recent ca urmare a distrugerii barajului de la Nova Kakhovka. Ca discipoli ai lui Cristos, nu ne putem resemna cu războiul, ci avem datoria de a lucra împreună pentru pace. Realitatea tragică a acestui război care pare să nu aibă sfârșit cere de la toți un efort creativ comun pentru a imagina și a realiza parcursuri de pace, spre o pace justă și stabilă. Desigur, pacea nu este o realitate pe care o putem obține singuri, ci este în primul rând un dar al Domnului. Totuși, este vorba de un dar care cere o atitudine corespunzătoare din partea ființei umane, și mai ales a credinciosului, care trebuie să participe la opera împăciuitoare a lui Dumnezeu.

În acest sens evanghelia ne arată că pacea nu vine din simpla absență a războiului, ci se naște din inima omului. De fapt, în ultimă analiză o împiedică rădăcina rea pe care o purtăm în noi: posesia, voința de a urmări în mod egoist propriile interese la nivel personal, comunitar, național și chiar religios. De aceea Isus ne-a propus ca remediu pe cel de a converti inima, de a o reînnoi cu iubirea Tatălui, care "face să răsară soarele său peste cei răi și peste cei buni și să plouă peste cei drepți și peste cei nedrepți" (Mt 5,45). Este o iubire gratuită și universală, nu mărginită la propriul grup: dacă viața noastră nu vestește noutatea acestei iubiri, cum putem să-l mărturisim pe Isus lumii? Închiderilor și egoismelor trebuie opus stilul lui Dumnezeu, așa cum ne-a învățat Cristos cu exemplul, este slujire și renunțare de sine. Putem fi siguri că, întrupându-l, creștinii vor crește în comuniunea reciprocă și vor ajuta lumea, marcată de diviziuni și discordii.

Dragi membri ai delegației, asigur amintirea în rugăciunea pentru voi și pentru Biserica pe care astăzi o reprezentați aici. Îi cer Domnului ca, prin mijlocirea Sfinților Petru și Paul și a Sfântului Andrei, fratele lui Petru, această întâlnire a noastră să poată fi un pas ulterior pe drumul spre unitatea vizibilă în credință și în iubire. Fratern vă cer să vă rugați pentru mine și pentru slujirea mea. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat