Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Zuppi îl întâlnește pe patriarhul Chiril: Important este ca Bisericile să lucreze pentru pace

de Salvatore Cernuzio

Lucrarea comună a Bisericilor "pentru a sluji cauza păcii și a dreptății" a fost în centrul colocviului dintre patriarhul de Moscova și al întregii Rusii, Chiril, și cardinalul Matteo Zuppi, trimis al papei la Moscova pentru "a atenua tensiunile" conflictului din Ucraina. În sediul Patriarhiei, joi după-amiază, 29 iunie 2023, așezați la o masă unul în fața celuilalt în prezența unui traducător, a colaboratorilor patriarhului și a nunțiului Giovanni D'Aniello, cei doi au discutat despre importanța ca "toate forțele din lume să se unească pentru a preveni un mare conflict armat".

Cuvinte asemănătoare celor împărtășite în cunoscuta convorbire video între Chiril și Papa Francisc din 16 martie 2022, la nici o lună după primul atac la Kiev, în timpul căreia papa reafirma importanța de "a se uni" ca păstori "în efortul de a ajuta pacea" precum și ca Biserica să nu folosească "limba politicii, ci limbajul lui Isus".

Apreciere pentru misiune

Chiril, după cum prezintă agențiile statale ruse, l-a salutat pe cardinalul arhiepiscop de Bologna declarându-se "mulțumit" pentru sosirea sa la Moscova "însoțit de frați pe care îi cunosc bine". "Apreciem că Sanctitatea Sa v-a trimis la Moscova. Dumneavoastră sunteți în fruntea uneia din cele mai mari metropole, dieceze din Italia și sunteți un vestit arhiepiscop care duce înainte o importantă slujire pentru persoanele încredințate", a afirmat patriarhul. La rândul său, cardinalul Zuppi, prezintă agențiile locale, l-ar fi invitat să viziteze Bologna.

Cea din această după-amiază este prima întâlnire a lui Chiril de la începutul războiului cu un reprezentant direct al papei, după ce s-a evaporat ipoteza unei întâlniri între el și Papa Francisc la Ierusalim care putea să urmeze întâlnirii din Cuba din 2016, încheiată cu semnarea unei declarații comune. Cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, la încheierea unui eveniment la Roma în urmă cu câteva luni, afirma: "Suntem într-un moment dificil, trebuie să o recunoaștem. Dar asta nu înseamnă că suntem la punctul zero sau că există un îngheț între Biserica ortodoxă rusă și cea catolică. Există canale și există tentative pentru a dialoga".

Vizitele lui Antonie

© Vatican Media
De amintit, în acest sens, vizita la Roma a mitropolitului Antonie de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru relații ecleziastice externe al Patriarhiei de Moscova, prezent și la întâlnirea de astăzi cu cardinalul Zuppi, la dreapta lui Chiril. La 3 mai, Antonie a participat în Piața "Sfântul Petru" la audiența generală și l-a salutat la sfârșit pe papa, oprindu-se pentru a vorbi câteva clipe. Cu zi înainte, Antonie l-a întâlnit pe arhiepiscopul Claudio Gugerotti, prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale. Apoi mitropolitul s-a întors la jumătatea lunii iunie în Italia, unde a avut o întâlnire cu fondatorul Comunității "Sfântul Egidiu", Andrea Riccardi.

Celebrarea în catedrala "Născătoarea de Dumnezeu"

După întâlnirea la Patriarhia de Moscova - care a marcat a doua și ultima zi de misiune împreună cu întâlnirea cu Maria Lvova-Belova, comisar al Kremlinului pentru Drepturile copilăriei - cardinalul Zuppi a mers în catedrala dedicată Născătoarei de Dumnezeu. Acolo cardinalul a prezidat o concelebrare și la sfârșit a întâlnit comunitatea catolică, transmițându-i "salutul, apropierea și rugăciunile Sfântului Părinte".

Omilia: dezbinarea este mereu scandal

În omilia sa, dedicată în întregime figurii sfinților Petru și Paul, cardinalul Zuppi, remarcând caracteristicile diferite ale celor doi apostoli, a afirmat: "Biserica nu face egali, ci uniți, diferiți dar împreună. Dumnezeu ne-a făcut unici, irepetabili, cu o capacitate originală în fiecare, sufletul". Apoi arhiepiscopul de Bologna a vorbit despre "unitate" care, a subliniat el, "nu este dată de putere ci de slujirea reciprocă; nu de legătura de sânge, ci de cea generată de Dumnezeu care ne face ai săi, fii, parte din familia sa". De aceea, a îndemnat trimisul papei, "nu trebuie să încetăm niciodată s-o căutăm, pentru că dezbinarea crește în indiferență" și "dezbinarea este mereu scandal pentru Isus, care se roagă pentru ca ai săi să fie una".

Dorința de pace a papei

De aici, o nouă invitație la pace: "Ca o mamă, Biserica invocă în manieră neîncetată darul păcii, căutând-o neobosit pentru că durerea fiecărei persoane este durerea sa". Întotdeauna Biserica "este mamă", a asigurat el: iată "unicul motiv al misiunii pe care o trăim în aceste zile, voită de Succesorul lui Petru care nu se resemnează și încearcă să facă totul pentru ca așteptarea păcii care se înalță de pe pământ să găsească în curând împlinire".

Vineri, 30 iunie, după-amiază, cardinalul Matteo Maria Zuppi se va întoarce la Roma.

(După Vatican News, 29 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat