Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Hramul Bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Paul"

Pentru municipiul Bacău și locuitorii acestuia, sărbătoarea sfinților apostoli Petru și Paul are o însemnătate aparte, deoarece îi are ca patroni și ocrotitori. Cinstirea acestor doi piloni ai credinței, pentru comunitatea catolicilor din Bacău-centru are o importanță și mai mare, deoarece este hramul bisericii mari.

Credincioși de toate vârstele din Bacău, dar și pelerini din împrejurimi, cu mult entuziasm, au venit din timp, pentru a participa cu bucurie la cinstirea celor două coloane ale Bisericii, sfinții apostoli Petru și Paul, pregătindu-se pentru aceasta prin recitarea Sfântului Rozariu și a altor devoțiuni.

Biserica era și ea pregătită de a lua parte la sărbătoare.

Sfânta Liturghie a hramului a fost prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, însoțit de peste 40 de preoți.

Procesiunea preoților celebranți, anunțată de sunetul clopoțeilor, primele acorduri ale cântecului intonat de corul parohiei au făcut să apară multă emoție pe chipurile participanților la Sfânta Liturghie, iar inimile să le fie cuprinse de bucurie sfântă.

Celebrarea a început cu salutul de bun venit adresat de părintele paroh și decan de Bacău-centru, Benone Lucaci, tuturor celor prezenți la sărbătoare.

Cuvântul lui Dumnezeu a prins viață în sufletele fiecăruia prin lecturile proclamate de credincioși îmbrăcați național, iar un glas cristalin a intonat psalmul. Mesajul evanghelic prin care Cristos îl alege pe Petru mai mare peste apostoli a fost vestit de părintele Petru Beșleagă.

Părintele predicator, Petru Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, prin cuvântul de învățătură a evidențiat că sfinții apostoli Petru și Paul sunt mari predicatori ce au trăit prin faptele lor ceea ce au predicat, mărturisind mereu adevărul, iar cine este de partea adevărului va trăi veșnic. Urmându-le exemplul, noi vom trăi fără teamă credința în Isus, iubindu-l pe aproapele, așa cum Cristos ne-a iubit pe noi. Acești doi mari sfinți ne învață că adevărata viață este cu Dumnezeu, căci cine îl are pe Domnul, are totul, că adevărul, iubirea, iertarea, aprecierea aproapelui, colaborarea în diferite momente ale vieții cu aceștia ne vor aduce adevărata fericire.

Darurile oferite la altar de către reprezentanți ai diferitelor grupuri din comunitate au simbolizat misiunea împlinită de sfinții apostoli și transmisă Bisericii.

Solemnitatea hramului a fost sporită de cântările alese susținute de corul parohiei care s-a pregătit cu mult timp înainte sub îndrumarea domnului dirijor Turea Gheorghe, dar și a domnului organist Carol Bolog.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele decan Benone Lucaci a menționat importanța acestei sărbători, exemplul de credință și curaj al apostolilor Petru și Paul, a mulțumit Preasfințitului Iosif Păuleț, părintelui predicator, celor peste 40 de preoți concelebranți, părinților vicari, celor care s-au implicat în a face ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă. A mulțumit, de asemenea, tuturor credincioșilor prezenți în biserică, dar și prin intermediul mass-media.

În încheiere, Excelența Sa Iosif Păuleț a oferit binecuvântarea arhierească, dar nu înainte de a-și exprima bucuria de a participa la hramul acestei comunități, urându-le La mulți ani celor care poartă numele sfinților Petru și Paul, dar și sărbătoare binecuvântată întregii comunități.

Sfinților Petru și Paul, rugați-vă pentru noi!

Pr. Richardo-Dominic Baciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Bacău: Hramul Bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Paul"


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat