Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (29 iunie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, solemnitatea Sfinților apostoli Petru și Paul, în evanghelie, Isus îi spune lui Simon, unul din cei doisprezece: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea" (Mt 16,18). Petru este un nume care are mai multe semnificații: poate să însemne stâncă, piatră sau pur și simplu rocă. Și efectiv, dacă privim la viața lui Petru, găsim un pic din toate aceste trei aspecte ale numelui său.

Petru este o stâncă: în multe momente este puternic și trainic, genuin și generos. Lasă totul pentru a-l urma pe Isus (cf. Lc 5,11), îl recunoaște drept Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu (Mt 16,16), se aruncă în mare pentru a merge repede în întâmpinarea Celui Înviat (cf. In 21,7). După aceea, cu franchețe și curaj, îl vestește pe Isus în templu, înainte și după ce a fost arestat și biciuit (cf. Fap 3,12-26; 5,25-42). Tradiția ne vorbește și despre fermitatea sa în fața martiriului, care a avut loc chiar aici (cf. Clement Romanul, Scrisoarea către Corinteni, V, 4).

Însă Petru este și o piatră: este o stâncă și este și o piatră, potrivită pentru a oferi sprijin celorlalți: o piatră care, întemeiată pe Cristos, îi sprijină pe frați pentru construcția Bisericii (cf. 1Pt 2,4-8; Ef 2,19-22). Și asta găsim în viața sa: răspunde la chemarea lui Isus împreună cu Andrei, fratele său, cu Iacob și Ioan (cf. Mt 4,18-22); întărește voința apostolilor de a-l urma pe Domnul (cf. In 6,68); se îngrijește de cel care suferă (cf. Fap 3,6), promovează și încurajează vestirea comună a evangheliei (cf. Fap 15,7-11). Este "piatră", este punct de referință credibil pentru toată comunitatea.

Petru este stâncă, este piatră și este și rocă: iese în evidență adesea micimea sa. Uneori nu înțelege ceea ce Isus face (cf. Mc 8,23-33; In 13,6-9); în fața arestării sale se lasă cuprins de frică și îl renegă, apoi se căiește și plânge amar (cf. Lc 22,54-62), dar nu găsește curajul de a sta sub cruce. Se închide cu ceilalți în cenacol, de teama de a fi capturat (cf. In 20,19). La Antiohia, se arată rușinat să stea cu păgânii convertiți - și Paul îl recheamă la coerență cu privire la aceasta (cf. Gal 2,11-14); în sfârșit, conform tradiției din Quo vadis, încearcă să fugă din fața martiriului, dar îl întâlnește pe Isus pe drum și regăsește curajul de a se întoarce.

În Petru sunt toate acestea: forța stâncii, credibilitatea pietrei și micimea unei simple roci. Nu este un superman: este un om ca noi, ca fiecare dintre noi, care spune "da" lui Isus cu generozitate în imperfecțiunea sa. Dar tocmai așa în el - ca în Paul și în toți sfinții - apare că Dumnezeu este cel care ne face puternici cu harul său, ne unește cu caritatea sa și ne iartă cu milostivirea sa. Și cu această umanitate adevărată Duhul formează Biserica. Petru și Paul au fost persoane adevărate, iar noi, astăzi mai mult ca oricând, avem nevoie de persoane adevărate.

Acum, să ne privim înăuntru și să ne punem câteva întrebări pornind de la stâncă, de la piatră și de la rocă. De la stâncă: există în noi ardoarea, zelul, pasiunea pentru Domnul și pentru evanghelie, sau este ceva care se fărâmițează cu ușurință? Și apoi, suntem pietre, nu de poticnire, ci de construire pentru Biserică? Lucrăm pentru unitate, ne interesăm de ceilalți, în special de cei mai slabi? În sfârșit, gândindu-ne la rocă: suntem conștienți de micimea noastră? Și mai ales: în slăbiciuni ne încredințăm Domnului, care face lucruri mari cu cel care este umil și sincer?

Maria, Regina Apostolilor, să ne ajute să imităm forța, generozitatea și umilința Sfinților Petru și Paul.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Adresez un salut călduros și o urare specială romanilor, în sărbătoarea sfinților patroni Petru și Paul! Mulțumesc lui Pro Loco din Roma, care pentru această ocazie a organizat istoricul aranjament floral, realizată de maeștrii ai aranjamentului floral din diferitele Pro Loco din Italia și ajuns la a zecea ediție: îl privesc de aici... Au fost aranjate tapete florale foarte frumoase inspirate din pace și asta ne spune că nu trebuie să încetăm să ne rugăm pentru pace, în special pentru poporul ucrainean, care este în inima mea în fiecare zi.

Reînnoiesc salutul meu față de Delegația Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, care a participat la sărbătoarea de astăzi și trimit o îmbrățișare iubitului meu frate, Sanctitatea Sa Bartolomeu.

Vă salut pe voi toți, începând de la credincioșii veniți pentru a-i sărbători pe arhiepiscopii mitropoliți, pentru care astăzi am binecuvântat pallium-urile; și apoi grupurile care provin din Brazilia, Croația, Mexic, Nicaragua, Polonia, Statele Unite ale Americii și din diferite localități italiene.

Urez tuturor sărbătoare frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat