Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași, 31 mai 2023
In memoriam pr. Anton Despinescu: Un destin împlinit sau despre noblețea unui secol de viață

"Părintele Anton a trecut la Domnul". Am primit această veste, prin intermediul telefonului, în seara zilei de marți, 20 iunie 2023. Chiar dacă peste o lună (19 iulie) părintele avea să împlinească 96 de ani, anunțul a fost neașteptat. Cu exact o săptămână și jumătate în urmă, pe 9 iunie, Monseniorul Anton Despinescu avea o ultimă intervenție, în direct, în spațiul emisiunii de viață spirituală "Lumina credinței", pe care o realizez de ceva vreme la Radio Iași. Împreună am vorbit despre aniversarea celor 70 de ani de preoție, celebrată pe 31 mai (hirotonia a fost pe 29 iunie 1953, așadar a anticipat momentul - de ce oare ?), despre dialogul său cu Dumnezeu în rugăciune, despre lăsarea în voia Domnului...

"Dacă ar fi să dăm timpul înapoi, dacă ar fi să o luați de la capăt, ați urma aceeași cale?", l-am întrebat. "Numaidecât - a venit răspunsul imediat, pentru că aceasta a fost voia Domnului, iar el nu regretă niciodată harurile, darurile, planurile pe care le are cu fiecare ființă umană."

L-am întâlnit pe părintele profesor Anton Despinescu în 2004, cu ocazia sesiunii anuale a Comisiei Naționale de Istorie Bisericească Comparată. Ne-a făcut cunoștință reputatul și vrednicul de pomenire academician Emilian Popescu. Am asistat - atunci și ulterior acelui moment - la numeroase discuții între cei doi. Nu erau dialoguri între doi oameni de știință, preocupați exclusiv de domeniul pe care l-au slujit o viață (istoria bisericească), ci erau convorbiri îndelungi între doi intelectuali creștini, între doi prieteni. M-am bucurat și eu, în timp, de privilegiul apropierii de părintele Despinescu, de sfaturile sale, de știința sa de carte și de înțelepciunea profundă de care a dat dovadă. Dumnezeu l-a înzestrat cu o memorie deosebită, cu o minte "limpede", peste care anii au trecut doar pentru a-i aduce și mai multă profunzime și a-i conferi marelui dascăl și mai multă recunoaștere și autoritate.

Emisiunile în cadrul cărora am intrat în dialog, nenumăratele discuții telefonice sau față în față, mi-au confirmat toate acestea, alături de trăsăturile evidente ale unei personalități distinse ("noblesse oblige", obișnuia să spună, în limba franceză, care i-a fost atât de dragă și pe care a predat-o la Institutul Teologic Romano-Catolic din Copou, alături de Istoria Bisericii, Limba latină ori Teologie Spirituală).

Era întotdeauna disponibil, pregătit, jovial, optimist, riguros când venea vorba de Teologie și de istoria ei, extrem de atent la zilele aniversare sau la urările tradiționale de sfintele sărbători ale Crăciunului sau Paștelui. L-am întrebat, la un moment dat, despre "secretul" senectuții frumoase pe care o traversa. A dus mâna spre cap și a spus: "Vezi cum am părul pieptănat? Așa trebuie date și grijile la spate. Totdeauna înainte, capul sus și cu încredere în Dumnezeu, că știe el ce face."

La sfârșitul ultimei emisiuni în cadrul căreia care a fost prezent, pe 9 iunie, am stabilit o întâlnire (de poveste), în trei, împreună cu Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit al Diecezei Romano-Catolice de Iași. I-a legat o prietenie lungă și frumoasă. Preasfințitul a intervenit în ediția "in memoriam" de vineri, 23 iunie 2023, alături de pr. conf. dr. Ștefan Lupu, pr. conf. dr. Fabian Doboș, pr. prof. dr. Alois Bulai, vorbind - cu încărcătură emoțională evidentă - nu cu, ci despre Monseniorul Anton Despinescu. Sunt ferm convins, însă, că părintele ne-a ascultat, cu aceeași iubire pe care a nutrit-o toată viața pentru semenii săi.

Drum lin și odihnă veșnică, Monseniore! Îmi și ne veți lipsi!

Lector dr. Bogdan Constantin Neculau,
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași
Realizatorul emisiunilor de viață spirituală la Radio Iași

*

Radio Iași: In memoriam Mons. A. Despinescu - 23 iunie 2023 (mp3):

* * *

Iași: Funeraliile părintelui Anton Despinescu (23 iunie 2023)

In memoriam pr. Anton Despinescu: La plecarea celui mai bun prieten

In memoriam pr. Anton Despinescu: "Ascultarea te va scuti de multe..."

In memoriam pr. Anton Despinescu: Drum lin, părinte profesor!

A trecut la Domnul pr. Anton Despinescu (20 iunie 2023)

Catedrala din Iași: Părintele Anton Despinescu a celebrat jubileul de platină al slujirii sacerdotale (31 mai 2023)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat