Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Maria Farțade, SFMA

Duminică, 25 iunie 2023, a trecut la Domnul sr. Maria Farțade, din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi".

Sr. Maria s-a născut pe 3 septembrie 1941, la Luizi-Călugăra (BC).

Încă din familie a trăit spiritul franciscan, părinții fiind terțiari. Pr. Iosif Pal, OFMConv., care o cunoștea foarte bine, spunea despre ea și despre sora ei, Genoveva: "Sunt evlavioase, iubitoare de viață creștină trăită în mod autentic, participă activ la Sfânta Liturghie și Sfânta Împărtășanie, ca și la celelalte celebrări liturgice... din comportarea lor arată că doresc să îmbrățișeze viața călugărească..."

Cu dorința de a-l sluji pe Dumnezeu mai îndeaproape, în timpul comunismului, când nu se putea vorbi în mod liber despre viața consacrată sau despre mănăstire, sr. Maria a însoțit-o pe sora ei, Genoveva, dedicându-se slujirii în Parohia Pustiana între anii 1962 și 1970 și apoi în Parohia Botoșani din 1970 până în 1992.

Când fratele lor, pr. Ioan Farțade, a fost mutat ca preot la Rădăuți, prin vizitele pe care le făceau acolo, au avut ocazia să se întâlnească de multe ori cu sr. Aldegonda Băcăoanu, responsabila surorilor franciscane del Giglio în clandestinitate. Și astfel dorința lor de a trăi mai profund spiritualitatea franciscană s-a alimentat și mai mult, transformându-se în răspuns concret chemării la viața consacrată.

După căderea comunismului, sr. Maria și-a exprimat dorința de a intra în Familia Surorilor Franciscane Misionare de Assisi. Și ca semn a renunțării la toate și a încrederii că Domnul este partea sa de moștenire, a decis împreună cu sora ei să doneze Surorilor franciscane casa părintească de la Luizi-Călugăra în care locuiau. În această casă s-a format o mică comunitate de surori care există și astăzi. Aici, pe 19 iunie 1993, sr. Maria, împreună cu sr. Genoveva, a intrat în noviciat, timp în care a aprofundat valorile carismei franciscane. Pe 13 iunie 1995 s-a consacrat lui Dumnezeu prin profesiunea călugărească, încredințând în mâinile Domnului soarta ei. Trei ani mai târziu, pe 13 iunie 1998, s-a oferit cu totul lui Dumnezeu prin profesiunea perpetuă. În același an, a fost transferată la Valea Mare (BC) și apoi în 2004 în comunitatea "Sfânta Rita" de la Hălăucești, unde a rămas până astăzi, duminică, 25 iunie 2023, când a spus ultimul ei Da voinței lui Dumnezeu care a luat-o la sine în Împărăția sa veșnică.

Având o sănătate șubredă, sr. Maria și-a dedicat viața rugăciunii și primirii crucii de fiecare zi. Când reușea, pe lângă alte lucruri, dădea o mână de ajutor și surorii sale, Genoveva, care pentru mult timp a făcut ostii pentru parohiile din împrejurimi.

În ultimii ani sora suferință a însoțit-o îndeaproape până când a țintuit-o la pat. Cu umilință și recunoștință profundă s-a lăsat îngrijită de surorile din comunitate care zi și noapte cu dăruire i-au fost alături. Nici cel mai mic gest primit nu a fost lăsat neobservat de către sr. Maria: cu zâmbetul pe buze imediat spunea "Mulțumesc". A suferit în tăcere. Doar lacrimile, uneori, au dat mărturie despre suferința care o locuia. Ceea ce a caracterizat-o mereu a fost simplitatea, umilința, blândețea și recunoștința. Și s-a rugat mult pentru aceasta, după cum am găsit scris în puținele ei însemnări: "Isuse, îți mulțumesc pentru chemarea ta... Ajută-mă să fiu o soră franciscană umilă, iubitoare... dacă vreau să mă fac sfântă, trebuie să fiu umilă. Isuse, ajută-mă să pot pune o temelie solidă vieții mele de adevăr și dreptate, temelia umilinței."

În fața chipului ei senin, deși trupul era istovit de suferință, ne-am întrebat de multe ori care i-a fost secretul. L-am găsit tot printre însemnările sale: "Dumnezeu este stânca mea. Dacă mă aflu pe stâncă atunci accept suferința pe care mi-o trimite Dumnezeu și mă încred în el. Căci aici pe pământ totul este trecător. Doar Dumnezeu este veșnic și el va ține cont de orice suferință îndurată din iubire și ne va ajuta să putem îndura totul și astfel să facem voia lui."

Credem că rugăciunea găsită într-o carte, scrisă la mână tot pe o foiță de hârtie, deși negrăită, a continuat să răsune în inima și în sufletul sr. Maria până în ultima clipă a vieții:

"Isuse, tu știi mai bine de ce am nevoie și ce este mai folositor pentru mine... Primește-mă și pe mine între aleșii tăi. Nu mai doresc nimic decât pe tine. Ajută-mă să mă debarasez de mine însămi ca să te am pe tine pe primul plan și să te iubesc din toată inima."

Dragă sr. Maria, acum suntem noi cuprinse de tăcere în fața exemplului și a mărturiei de credință, răbdare și iubire pe care ni l-ați lăsat. Vă mulțumim și sperăm ca într-o zi să ne reîntâlnim și să ne bucurăm împreună de vederea feței Tatălui nostru ceresc.

Liturghia de înmormântare va avea loc, marți, 27 iunie 2023, în Biserica parohială "Înălțarea Sfintei Cruci" din Luizi-Călugăra (BC), la ora 16.00.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Sr. Irina Giurgică, SFMA


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat