Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (25 iunie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua, duminică frumoasă!

În evanghelia de astăzi Isus le repetă discipolilor săi, de trei ori: "Nu vă temeți!" (Mt 10,26.28.31). Cu puțin înainte le-a vorbit despre persecuțiile pe care vor trebui să le îndure pentru evanghelie, o realitate încă actuală: de fapt, Biserica încă de la începuturi a cunoscut, împreună cu bucuriile - și avea multe! -, atâtea persecuții. Pare paradoxal: vestirea Împărăției lui Dumnezeu este un mesaj de pace și de dreptate, întemeiat pe caritatea fraternă și pe iertare, și totuși întâlnește opoziții, violențe, persecuții. Însă Isus spune să nu ne temem: nu pentru că în lume totul va merge bine, nu, ci pentru că noi suntem prețioși pentru Tatăl și nimic din ceea ce este bun nu va fi pierdut. Așadar, ne spune să nu ne lăsăm blocați de frică, ci să ne temem mai degrabă de un alt lucru, unul singur. Care este lucrul de care Isus ne spune că nu trebuie să ne temem?

Îl descoperim prin imaginea pe care o folosește astăzi Isus: imaginea "gheenei" (cf. v. 28). Valea "gheenei" era un loc pe care locuitorii din Ierusalim îl cunoșteau bine: era marea groapă de gunoi a orașului. Isus vorbește despre ea pentru a spune că adevărata frică pe care trebuie s-o avem este aceea de a arunca propria viață. Isus spune: "Da, să vă fie frică de asta". Ca și cum ar spune: nu trebuie să vă temeți atât că veți îndura neînțelegeri și critici, că veți pierde prestigiu și avantaje economice pentru a rămâne fideli față de evanghelie, ci că veți risipi existența urmărind lucruri de puțină valoare, care nu umplu viața cu sens.

Și acest lucru este important pentru noi. De fapt, și astăzi putem fi luați în râs sau discriminați dacă nu urmăm anumite modele la modă, care adesea pun însă în centru realități de pe al doilea plan: de exemplu, a urmări lucrurile, și nu persoanele, prestațiile, și nu relațiile. Să dăm câteva exemple. Mă gândesc la părinți, care au nevoie să muncească pentru a întreține familia, dar nu pot trăi numai pentru muncă: au nevoie de timpul necesar pentru a sta împreună cu copiii. Mă gândesc și la un preot sau la o soră: trebuie să se angajeze în slujirea lor, dar fără a uita să dedice timp pentru a sta cu Isus, altminteri cad în mondenitatea spirituală și pierd sensul a ceea ce sunt. De asemenea, mă gândesc la un tânăr sau la o tânără, care au mii de angajări și pasiuni: școala, sportul, diferite interese, telefoane și social, dar au nevoie să întâlnească persoanele și să realizeze visuri mari, fără a pierde timp în lucruri care trec și nu lasă semnul.

Toate acestea, fraților și surorilor, comportă unele renunțări în fața idolilor eficienței și consumismului, dar este necesar pentru a nu ne pierde în lucruri, care după aceea sunt aruncate în gheenă, așa cum se făcea odinioară. Și în gheenele de astăzi, în schimb, adesea ajung persoanele: să ne gândim la cei din urmă, tratați adesea ca material de rebutare și obiecte nedorite. A rămâne fideli față de ceea ce contează costă; costă a merge împotriva curentului, costă a ne elibera de condiționările gândirii comune, costă a fi puși deoparte de cei care "urmăresc valul". Dar nu contează, spune Isus: ceea ce contează este de a nu arunca binele cel mai mare, viața. Numai asta trebuie să ne înspăimânte.

Așadar, să ne întrebăm: eu de ce anume mă tem? Că nu am ceea ce îmi place? Că nu ajung la țintele pe care le impune societatea? De judecata celorlalți? Sau că nu-i plac Domnului și că nu pun pe primul loc evanghelia sa? Maria, mereu Fecioară, să ne ajute să fim înțelepți și curajoși în alegerile pe care le facem.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

M-a îndurerat mult ceea ce s-a întâmplat în urmă cu puține zile în Penitenciarul feminin din Támara în Honduras. O violență teribilă între găști rivale a semănat moarte și suferință. Mă rog pentru răposate, mă rog pentru cei din familiile lor. Fecioara de Suyapa, Mama Hondurasului, să ajute inimile ca să se deschidă la reconciliere și să facă spațiu unei conviețuiri fraterne, și în interiorul închisorilor.

În aceste zile este a 40-a aniversare a morții Emanuelei Orlandi. Doresc să profit de această circumstanță pentru a exprima, încă o dată, apropierea mea de cei din familia ei, mai ales de mama, și să asigur rugăciunea mea. Extind amintirea mea la toate familiile care poartă durerea unei persoane dragi dispărute.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din diferite țări, îndeosebi credincioșii din Bogotá, Columbia.

Salut Fraternitatea Ordinului Franciscan Secular din Pisa; pe tinerii din Gubbio, Perugia și Spoleto; grupul din Limbadi care îl sărbătorește pe tânărul Leo; pe participanții la moto-pelerinajul din Cesena și Longiano; și pe voluntarii de la Radio Maria Italia, care cu o mare pancartă invită să ne punem "toți sub mantia" Fecioarei Mame Maria, pentru a implora de la Dumnezeu darul păcii. Și acest dar îl cerem în special pentru martirizatul popor ucrainean.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat