Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hirotonirea întru Preoție a doisprezece diaconi

În Catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, doisprezece diaconi au fost hirotoniți întru Preoție prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, la Liturghia de la ora 11.00, sâmbătă, 24 iunie 2023, în solemnitatea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Liturghia a fost transmisă de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV și de TVR Iași.

La Sfânta Liturghie de hirotonire, PS Iosif Păuleț i-a avut alături pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, PS Salvador Giménez Valls, episcop de Lleida, Spania, pr. Ștefan Lupu, rectorul Seminarului Mare din Iași, pr. Damian-Gheorghe Patrașcu, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România, pr. Leon Budău, custode al Fraților Minori Capucini din România, pr. Fabian Pitreț, directorul Seminarului "Don Orione" din Iași, formatorii și profesorii de la seminarii, preoții din țară și străinătate, părinții și rudele candidaților, precum și mulți credincioși care au venit la sărbătoare.

După mulți ani de formare umană, spirituală și intelectuală, cei doisprezece tineri, plini de bucurie și emoție, dar și cu un profund sentiment de recunoștință față de Dumnezeu, care le-a oferit vocația la preoție, au ajuns la momentul mult așteptat al hirotonirii lor întru Preoție. Dintre aceștia, cinci, care au studiat la Seminarul Mare din Iași, au fost hirotoniți preoți pentru Dieceza de Iași, cinci au fost hirotoniți pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, unul pentru Ordinul Fraților Minori Capucini și unul pentru Mica Operă a Divinei Providențe. Ca pregătire pentru acest moment desăvârșit, diaconii diecezani și franciscani au făcut exerciții spirituale, conduse de pr. Sebastian Bilboc, în perioada 14-20 iunie, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian.

La începutul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț i-a salutat pe oaspeții de seamă, într-un mod special pe candidații la Preoție, pe toți credincioșii prezenți în catedrala din Iași, dar și pe cei care s-au unit în rugăciune prin mijloacele de comunicare socială și a înaintat un îndemn la rugăciune pentru ca cei doisprezece noi apostoli în via Domnului să fie la înălțimea pe care o presupune chemarea pe care au primit-o de la Dumnezeu.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de PS Iosif Păuleț, care a vorbit despre solemnitatea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare care pune în lumină un om, ca și noi, deosebit de important în planul lui Dumnezeu de mântuire, întrucât este înainte-mergător al lui Mesia. După care, făcând referire la cei doisprezece diaconi, care s-au pregătit îndelung pentru a primi taina sfintei Preoții, PS Iosif Păuleț a spus că putem vedea în ei răspunsul lui Dumnezeu, asemenea cazului lui Ioan Botezătorul, la rugăciunile tuturor credincioșilor pentru chemări la sfânta Preoție și la viața consacrată.

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea preoției, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul a intonat "Litania tuturor sfinților". A urmat impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Anton Bârlescu, în numele tuturor preoților nou sfințiți, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la Sfânta Preoție, dar și tuturor celor care i-au susținut pe acest drum al formării și care au făcut posibilă sărbătoarea hirotonirii lor.

PS Iosif Păuleț a transmis un gând de recunoștință față de toți cei prezenți pentru sărbătoare, dar mai ales a încurajat ca recunoștința tuturor să se îndrepte spre Dumnezeu care a oferit darul de a avea doisprezece noi preoți.

Îi însoțim cu rugăciunile noastre pe neo-prezbiteri, ca bunul Dumnezeu să-i însoțească mereu cu harurile sale, pentru a fi preoți buni și sfinți.

Antonio Băcăoanu

* * *

Preoții nou-sfințiți:

  • Pentru Dieceza de Iași:

    • Bârlescu Anton (Adjudeni)

    • Blaj Andrei (Gherăești)

    • Bortă Adrian Alexandru (Lespezi)

    • Burcă Iustin (Oțeleni)

    • Fechetă Ciprian (Adjudeni)

  • Pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali:

    • Bejan Andrei (Pildești)

    • Cherecheș Ionuț-Iulian (Butea)

    • Frâncu Claudiu (Faraoani)

    • Iștoc Cristian (Gherăești)

    • Țâmpu Iulian-Robert (Luizi-Călugăra)

  • Pentru Ordinul Fraților Minori Capucini:

    • Dămoc Lucian (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus")

  • Pentru Mica Operă a Divinei Providențe (Orioninii)

    • Dumea Silviu (Tămășeni)

* * *

Mărturii:

  • "Momentele pe care le-am trăit astăzi au fost pline de emoții, însă aceste emoții au fost completate de un sentiment imens de bucurie pentru darul minunat al sfintei Preoții pe care l-am primit astăzi prin impunerea mâinilor și rugăciunea de hirotonire a episcopului Iosif Păuleț. Gândurile mele de recunoștință se îndreaptă către bunul Dumnezeu care m-a chemat să îl urmez și să îl slujesc. De asemenea, îi cer harul și ajutorul de a fi asemenea Sfântului Ioan Botezătorul, a cărui naștere o sărbătorim astăzi: unul care să îl arate lumii pe Cristos și care să îi conducă pe oameni spre Cristos, Marele Preot. La acest început de drum, îmi însușesc cuvintele papei Ioan Paul I care spunea următoarele: «Unul dintre momentele solemne ale existenței mele a fost acela în care, punându-mi mâinile în mâinile episcopului, am spus: Promit!. De atunci, m-am simțit ca într-un angajament pentru toată viața și nu am considerat că a fost vorba de o ceremonie lipsită de importanță.» Așa să mă ajute Dumnezeu." (Pr. Adrian-Alexandru Bortă)

  • "Sufletul meu cântă împreună cu Sfânta Fecioară Maria: «Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și Duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu...." (Lc 1,46-55), iar inima mea fredonează un cântec din copilărie, învățat alături de copiii parohiei:

    «O, Doamne Sfânt, ce ai creat
    Pământ și cer și stele,
    Pe nume tainic m-ai chemat
    Din sânul mamei mele.
    Iată vin, iată vin!
    Sunt prezent, Părinte!
    Iată vin, iată vin la chemarea ta!
    Din gura mea tu ai creat
    O sabie-ascuțită,
    Cu mâinile m-ai apărat
    Să-ți cânt iubirea-ți sfântă!»

    Astăzi, Dumnezeu, prin Excelența Sa Iosif Păuleț, mi-a oferit un dar infinit de mare și de sfânt, sacramentul preoției. Sunt în culmea fericirii. Cu greu îmi găsesc cuvintele pentru a descrie ceea ce trăiesc, dar pot să spun un lucru: că mă bucur deja de paradis. Deo gratias!" (Pr. Anton Bârlescu)

  • "Această experiență a hirotonirii fost plină de umilință și conștientizarea slăbiciunilor prin care Dumnezeu lucrează în viața noastră. Trebuie să subliniez că drumul către preoție a fost unul presărat cu multe evenimente fericite sau mai puțin fericite. Ca orice persoană, am trecut prin momente de slăbiciune și am întâmpinat provocări care m-au pus la încercare. Am avut îndoieli cu privire la abilitățile mele și la capacitatea mea de a fi un slujitor al Bisericii. Am simțit presiunea responsabilității pe umerii mei și teama de a nu fi suficient de demn de această chemare. Cu toate acestea, în mijlocul tuturor acestor îndoieli, Dumnezeu m-a învăluit cu mila și m-a susținut prin harul Său divin. Am învățat că umilința este un element cheie în lucrarea lui Dumnezeu. Prin recunoașterea umanității și slăbiciunilor noastre, ne deschidem calea pentru ca el să lucreze prin noi în mod minunat. Sfințirea mea ca preot catolic nu a fost despre propria mea putere sau perfecțiune. A fost despre punerea la dispoziție a vieții mele în slujba lui Dumnezeu și a comunității sale. Prin umilință și recunoașterea faptului că sunt doar un instrument al lui Dumnezeu, am realizat că slăbiciunile noastre pot fi transformate în puncte de forță prin lucrarea Duhului Sfânt. Am învățat că Dumnezeu nu caută oameni perfecți, ci inimi deschise și umile care sunt dispuse să primească harul și să-l ducă mai departe către alții. Sfințirea mea ca preot catolic a fost un proces în care am trebuit să renunț la egoismul și să mă concentrez asupra voinței lui Dumnezeu. Am fost chemat să slujesc oamenilor prin iubire, compasiune și smerenie, în ciuda slăbiciunilor și imperfecțiunilor mele personale." (Pr. Iustin Burcă)

  • "Astăzi am trăit un moment deosebit în viața mea: am fost sfințit ca preot. Prin harul lui Dumnezeu și cu sprijinul celor dragi ai mei, am ajuns să îmbrățișez această chemare sfântă. Cu emoție și umilință în inimă, mi-am adus aminte de un citat al unui sfânt care a căpătat o înțelegere profundă astăzi: «Să fii preot înseamnă să aduci pe oameni la Dumnezeu și să îi aduci pe Dumnezeu la oameni» (Sfântul Ioan Maria Vianney). În timpul consacrării mele, am simțit o legătură profundă cu Dumnezeu, înțelegând că rolul meu ca preot este să fiu un intermediar între oameni și Dumnezeu. În timp ce mâinile episcopului nostru m-au uns cu uleiul sfânt, am resimțit o putere divină care mă învăluia, mă curăța și mă pregătea să slujesc în via Domnului. Această experiență m-a adus mai aproape de sensul profund al misiunii mele și m-a încurajat să fiu un purtător de lumină și speranță pentru toți cei pe care îi voi întâlni în călătoria mea ca preot. În adâncul inimii mele, am simțit și o umilință copleșitoare. Am realizat că această chemare nu este despre mine, ci despre slujirea și sacrificiul în numele credinței. Sunt conștient că misiunea preoției implică responsabilitate, sacrificiu și multă dragoste. Cu inima plină de bucurie și smerenie, mă angajez să fiu un slujitor dedicat, un purtător de speranță și o sursă de inspirație și credință pentru cei din jurul meu." (Pr. Andrei Blaj)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iunie: Iași: Hirotonirea întru Preoție a doisprezece diaconi. Foto: Ovidiu Bișog

* * *


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat