Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam pr. Anton Despinescu: La plecarea celui mai bun prieten

La doar trei săptămâni după oficierea slujbei de omagiere, părintele Anton Despinescu a pornit spre alte zări ale existenței, cu satisfacția datoriei împlinite. Contrar adagiului non multa, sed multum, domnia sa a trăit mult și cu vădit folos nu doar pentru frații întru credință.

Personal, l-am întâlnit prima oară în urmă cu patru decenii, iar în grupul informal de discuții, prezidat până în 2009 de regretatul academician Constantin Ciopraga, părintele Antonică, cum îl dezmierdau prietenii mai în vârstă, vorbea de obicei la sfârșitul convorbirii, adăugând la cele discutate secvențe savuroase din literatura clasică și corective din învățătura creștină.

La fiecare despărțire ne consolam cu gândul că așteptarea următoarei reuniri nu va dura prea mult. O astfel de bucurie nu s-a mai repetat, însă, la terminarea Liturghiei din 31 mai, organizate de Episcopia Romano-Catolică de Iași cu prilejul dublei aniversări: atingerea de către venerabilul părinte a bornei 96 din kilometrajul viețuirii, respectiv derularea a șapte decenii de la prima slujire ca preot al Bisericii Creștine de rit apusean.

Trecusem, deja, în zorii pomenitei zile de sfârșit al primăverii, printr-o tulburătoare ieșire din închipuire. Se făcea că în incinta Catedralei "Adormirea Maicii Domnului", cam de șase ori mai spațioasă de cum se-arată în realitate, din înaltul bolții se pogoară între cele două rânduri de preoți și printre mirenii invitați să asiste la slujbă caretă aurită în care trona Măiestrul Vrăjitor, însoțit de Ucenicul Răbdător, la cârmă a patru bidivii parcă abia ieșiți din spuma mării. M-am frecat la ochi și-odată cu mângâierea primelor raze de lumină mi-am dat seama că trăisem cu șase ore mai devreme scena pe care aveam s-o întâlnesc la intrarea efectivă în lăcașul de cult din Bd. Ștefan cel Mare, acolo unde companionul nostru la zeci și sute de-ntâlniri ne aștepta în straie solemne, în postura de titular al impunătorului altar placat în marmură albă, respectiv de primă vioară în desfășurarea ceremonialului liturgic.

Atunci aveam să pricep că holograma atelajului apolinic purtat de superbe necuvântătoare spre-a le aduce printre noi pe cele două personaje în ținuta de culoarea purității îmi oferea cheia pentru descifrarea unui miraculos secret: părintele cu aură benedictină și cucernicie franciscană a trăit îndelung și cu substanțial folos pentru semeni, întrucât s-a menținut mereu într-un echilibru dinamic cu șase vectori de pendulare. Mă refer la cele șase calități majore, schițate pe tipsia cu daruri de la ursitoare, respectiv la har și la harismă, la măiestria smerită și la ucenicia niciodată curmată, înțeleasă ca voință ne-strămutată de a supraviețui și ca artă deplină de a conviețui cu cei din jur.

Când spun har, mă refer la capacitatea aproape spontană a cuiva de-a parveni pe calea cea mai scurtă la ieșirea dintr-o încercare, iar când pomenesc de măiestria smerită, am în vedere atitudinea celui ce posedă un asemenea dar de-a proceda cu metodă, altfel spus puterea de-a înainta neabătut pe drumul credinței asumate. Părintele Anton le-a stăpânit deopotrivă, iar prin aceasta a știut să fie mereu UN OM ÎNTRE OAMENI, capabil să răzbească și prin situații foarte dificile, aproape inimaginabile pentru contemporanii mai tineri.

Așa cum o înțeleg eu, harisma e virtutea celui ce empatizează ușor și își atrage simpatia celor cu care relaționează, în alți termeni: forța cuiva de a-i seduce pe cei cu care vorbește, după cum dorința de a rămâne în ucenicia necurmată ar putea să însemne însăși bunăvoința creștină, abilitatea de a învăța tu însuți din discuția cu ceilalți, dar și respectul pentru opinia interlocutorului. Marele dispărut, de la care ne luăm cu durere rămas bun, a-ntrunit și-aceste două daruri, iar astfel a izbândit mereu în arta de-a conviețui în postura UNUI OM PENTRU OAMENI.

Părintele Despinescu s-a ivit pe lume și a copilărit sub duhul ecumenic, din tată ortodox și mamă romano-catolică, iar celor ce i s-au adresat de-a lungul atâtor și atâtor ani, ca enoriași, ca discipoli, ori pur și simplu ca semeni și concetățeni le-a ascultat păsul pe îndelete și i-a îndrumat cum a putut mai bine spre-a ieși din necaz.

S-a întristat pentru suferința celor cu care a intrat în contact și le-a împărtășit bucuria ori de câte ori a fost la curent cu aceasta. A manifestat compasiune și a inspirat seninătate. Nu cred că cineva s-a despărțit de domnia sa mai abătut decât era la începutul confesării.

Prin toate manifestările sale, preotul și magistrul Anton Despinescu a fost la superlativ un om bun și-a răspândit în jurul său bunătate. Iată de ce, acolo unde va ajunge pe drumul fără de întoarcere pe care a pornit după ultima despărțire va avea parte de liniștea și de odihna binemeritate.

Dumnezeu să-l ierte și să-l aibă întruna sub pavăza sa!

Prof. D. h. c. Petru Ioan

* * *

Iași: Funeraliile părintelui Anton Despinescu (23 iunie 2023)

In memoriam pr. Anton Despinescu: "Ascultarea te va scuti de multe..."

In memoriam pr. Anton Despinescu: Drum lin, părinte profesor!

A trecut la Domnul pr. Anton Despinescu (20 iunie 2023)

Catedrala din Iași: Părintele Anton Despinescu a celebrat jubileul de platină al slujirii sacerdotale (31 mai 2023)


 

lecturi: 5.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat