Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Sora Lucia din Fátima declarată venerabilă

Amintirea frumuseții lui Dumnezeu în tăcerea contemplativă

de António Marto

cardinal episcop emerit de Leiria-Fátima

Ce înseamnă a fi un martor dacă nu a face din propria viață un memorial, o amintire vie a experienței lui Dumnezeu? Așa se poate defini viața Luciei a lui Isus (1907-2005), păstorița din Fátima care a devenit călugăriță carmelită și foarte repede a înțeles că vocația sa era aceea de a trăi în lume "amintind celor care trec măreția Milostivirilor divine" (Memoriile sorei Lucia, p. 186). Numele său, Lucia, ne prezintă de fapt metafora corectă care sintetizează viața sa deschisă la lumina lui Dumnezeu și devenită reflexie a acestei lumini. Biografia ei s-a transformat într-o permanentă întâlnire cu acel Dumnezeu care s-a revelat ca Lumină inimii sale aflate în căutare. Lucia primește imensitatea luminii lui Dumnezeu, lăsându-se cucerită până acolo încât să facă fața sa o reflexie neașteptată a acestei lumini. A devenit proiectul său de viață, care este proiect de sfințenie: "a trăi în lumina lui Dumnezeu care locuiește în mine, a trăi în lumină și a trăi pentru lumină" (Jurnal, 18.06.1970).

Îndrăgostită de lumina frumoasă a lui Dumnezeu

Împreună cu verișorii săi, Sfântul Francisc și Sfânta Iacinta Marto, Lucia a lui Isus, acum venerabilă. A fost martoră a veștii bune pe care Stăpâna Rozariului le-a încredințat-o la Fátima: frumusețea captivantă a unui Dumnezeu care este comuniune de iubire. Misterul Iubirii trinitare a lui Dumnezeu, în care Lucia este introdusă de înger și apoi învăluită în apariția din iunie 1917, a fascinat-o și a devenit inima pulsantă a vieții sale: mister contemplat, iubit și adorat în tăcerea contemplativă și rugătoare, din copilăria sa până în ultimele zile ale vieții sale în claustrare. În cartea Cum văd mesajul, la distanță de 66 de ani de la această primă experiență a sa, Lucia amintește din acel moment brațele deschise ale Mariei care, "cu un gest de ocrotire maternă, ne-au învăluit în reflexia Luminii imensei Ființe a lui Dumnezeu. A fost un har care ne-a marcat pentru totdeauna în dimensiunea supranaturală" (p. 44). Această îmbrățișare a iubirii lui Dumnezeu este, pentru ea, nu numai un moment inițial al convertirii, ci este locul în care toată existența sa găsește o locuință și unde se sprijină fundamentele stabile ale angajării sale vocaționale.

Într-o lume în care, pe de o parte, mulți credincioși au pierdut sau, eventual, nu au experimentat niciodată frumusețea lui Dumnezeu în inimă și în viață și, pe de altă parte, sunt mulți însă cei care sunt însetați de o frumusețe care să știe să umple neliniștile profunde ale existenței, mărturia Luciei vine să ne amintească faptul că, așa cum spunea J.B. Metz, "la criza de Dumnezeu se răspunde numai cu pasiunea pentru Dumnezeu" și că la setea de Dumnezeu se răspunde cu transparența unei vieți îndrăgostite de misterul său de frumusețe și de bunătate.

Consacrată Inimii Mamei

Tocmai ca discipolul Ioan la picioarele crucii, tot așa și sora Lucia a primit-o pe Maria "în casa sa" cu o devoțiune și un afect speciale. Exprimă acest lucru astfel: "Vedeam acolo o Doamnă atât de frumoasă care îmi spunea că este din cer! Am simțit o bucurie atât de intimă care m-a umplut de încredere și de iubire; mi se părea că nimic nu putea să mă despartă de această Doamnă" (Cum văd mesajul, p. 30). Și aceasta era, de fapt, promisiunea pe care Doamna i-o făcuse în iulie 1917: "Eu nu te voi lăsa niciodată. Inima mea Neprihănită va fi refugiul tău și drumul care te va conduce la Dumnezeu". Lucia are încredere în această certitudine și, contemplând această Inimă Neprihănită, învață acea umilință și acea simplitate care îi vor lăsa uimiți pe toți cei care o vor întâlni. Această umilă simplitate a inimii întărește credibilitatea mesajului pe care ea îl vestește. Lucia se consacră Inimii materne a Mariei care îi promisese că o va însoți și se angajează în consacrarea întregii lumi acestei Inimi. Doamna promisese: "La sfârșit, Inima mea Neprihănită va triumfa". Această promisiune amintește victoria Milostivirii, pentru care Inima Neprihănită este un simbol umil, dar și duios, afectuos și capabil să atragă pentru a putea conduce astfel inima umană la Dumnezeu. Viața Luciei devine imagine și a triumfului paradoxal al Inimii: ascunsă în claustrare, departe de scena celor mari care iau decizii și de luminile notorietății, o sfințenie dusă înainte în tăcerea contemplativă, în împărtășirea simplă, în primirea a ceea ce se întâmplă și în rugăciunea încrezătoare. Este triumful sfințeniei care nu este nimic altceva decât "a trăi în lumina lui Dumnezeu".

Martoră pentru lume

Sorei Lucia îi revine, într-un mod deosebit, să amintească Bisericii și lumii vestea cea bună a prezenței lui Dumnezeu. Mesajul de la Fátima este un cuvânt profetic, de avertisment și, în același timp, de promisiune de reconciliere și de pace. În momentul în care războaiele mondiale - în timpul cărora popoarele erau implicate într-un proces de anihilare și de moarte nemaivăzută și imaginată vreodată - scufundau în violență secolul al XX-lea, Dumnezeu, prin mama Fiului său, dă semne ale milostivirii sale: se face prezent, îi invită pe oameni să nu se resemneze cu banalizarea răului și trezește speranța prin intermediul unei vaste renașteri spirituale de fervoare, rugăciune și convertire profundă a inimilor.

Lucia a fost martora acestui mesaj, o amintire vie de-a lungul întregului secol al XX-lea, în adevărul, în umilința și în discreția tăcerii sale contemplative. Uimește faptul că o umilă copilă, o păstoriță, care a devenit după aceea o simplă soră din claustrare, găsește în intimitatea chiliei sale carmelite dinamica, fidelitatea față de vocația sa misionară. Lucia se retrage în secretul claustrării sale pentru ca lumina mesajului să strălucească intens. Și de acolo scrie memoriile referitoare la evenimentele de la Fátima, menține o corespondență epistolară cu Biserica și cu lumea și nu încetează niciodată să devină ecou al mesajului evanghelic pe care l-a primit.

Vocația sa la Carmel a fost ca încoronare a "da"-ului său spus Sfintei Fecioare Maria deja încă de la prima apariție. Sora Lucia a înțeles tot mai mult că, în vocația sa de carmelită la care s-a simțit chemată de Dumnezeu, se va putea consacra și oferi total lui pentru binele întregii omeniri, într-o viață de rugăciune și de jertfă. Maeștri Carmelului o vor învăța drumul uceniciei, care a fost mereu un drum de ascultare.

Așadar, a aminti viața Luciei devine o invitație de a recunoaște în timpul prezent, încărcat și el de incertitudini, temeri și violență, prezența sigură și milostivă a lui Dumnezeu. Și înseamnă și a interpela Biserica ca să devină constant o comunitate care își asumă responsabilitatea unui mod de a fi în același timp curajos și discret, care să facă să transpară astfel amintirea evangheliei.

(După L'Osservatore Romano, 22 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat