Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican News
Sinod, Instrumentum Laboris: o Biserică ce îi primește pe toți și nu anulează diferențele

de Salvatore Cernuzio

Circa șaizeci de pagini, cuprinzând experiența Bisericilor din toate regiunile lumii care trăiesc războaie, schimbări climatice, sisteme economice care produc "exploatare, inegalitate și «rebutare»". Biserici ale căror credincioși îndură martiriul, în țări unde sunt minorități sau unde se confruntă "cu o secularizare tot mai impudic, și uneori agresiv", răni care au nevoie de răspunsuri și de o "convertire". Biserici care doresc să meargă în întâmpinarea celor care nu se simt acceptați "din cauza afectivității și a sexualității lor" și care îmbrățișează provocările, fără frică și fără a încerca "să le rezolve cu orice preț", angajându-se în discernământul sinodal: "Numai în acest mod tensiunile pot să devină izvoare de energie și să nu se ajungă în polarizări distructive".

A crește ca Biserică sinodală

A fost publicat, marți, 20 iunie, Instrumentum laboris, documentul care va fi baza lucrărilor participanților la Sinodul despre sinodalitate - la care, cu o recentă măsură a Papei Francisc, vor putea vota și laici și laice - programat în octombrie 2023 în Vatican și care va continua până în 2024. Un punct de plecare și desigur nu de sosire, documentul, care adună experiența diecezelor din toată lumea în ultimii doi ani, începând din 10 octombrie 2021 când Papa Francisc a pus în mișcare un drum pentru a înțelege ce pași trebuie făcuți "pentru a crește ca Biserică sinodală".

Așadar, un document pentru discernământ "în timpul" Adunării Generale, dar, în același timp, de pregătire "în vederea" adunării pentru participanți și grupuri sinodale: "Scopul procesului sinodal - se specifică - nu este să producă documente, ci să deschidă orizonturi de speranță".

Două secțiuni

Instrumentum Laboris - prezentat astăzi în Sala de Presă vaticană - este compus dintr-un text și din șaisprezece scheme de lucru care evidențiază o viziune dinamică a conceptului însuși de "sinodalitate". Mai în detaliu, sunt două "macro-secțiunile": Secțiunea A, în care sunt scoase în evidență experiența din acești doi ani și modul de a proceda pentru a deveni tot mai mult Biserică sinodală; Secțiunea B - cu titlul Comuniune, misiune, participare - care evidențiază cele "trei probleme prioritare", în centrul lucrărilor din octombrie 2023, legate de cele trei tematici principale: a crește în comuniune primind pe toți, niciunul exclus; a recunoaște și a valoriza contribuția fiecărui botezat în vederea misiunii; a identifica structuri și dinamici de conducere prin care să se articuleze participarea și autoritatea într-o Biserică sinodală misionară de-a lungul timpului.

Nu unui limbaj dezbinător

Cu privire la prima fază a parcursului sinodal, cea diecezană, este clarificat că Instrumentum Laboris "nu anulează, nici nu absoarbe" toată "bogăția" reieșită în acea etapă care a văzut implicarea diecezelor din lume, "ci se înrădăcinează în ea". În același mod, Instrumentum Laboris nu poate să fie înțeles ca "o primă schiță a Documentului Final al Adunării sinodale, de corectat sau remediat". Focalizarea asupra Bisericilor locale cere după aceea să se țină cont de varietatea și diversitatea de culturi, limbi și modalități de exprimare. Cuvinte, ca de exemplu autoritate sau leadership, pot să aibă "rezonanțe și conotații foarte diferite în diversele zone lingvistice și culturale". De aceea, Instrumentum Laboris se străduiește "să evite un limbaj dezbinător, cu speranța de a ajuta o înțelegere mai bună între membrii Adunării sinodale care provin din regiuni sau tradiții diferite".

Războaie, schimbări climatice, rebutări

Cât privește etapa continentală, parcursul făcut a permis să se identifice și să se împărtășească "particularitățile" situațiilor pe care Biserica le trăiește în diferitele părți ale lumii: "De la prea multele războaie care însângerează planeta noastră și cer să se reînnoiască angajarea pentru construirea unei păci juste la amenințarea reprezentată de schimbările climatice"; "de la un sistem economic care produce exploatare, inegalitate și «rebutare» la presiunea uniformizantă a colonialismului cultural care strivește minoritățile... De la experiența de a îndura persecuția până la martiriu la o emigrație care golește progresiv comunitățile, amenințând însăși supraviețuirea lor".

Rana abuzurilor

Apoi se citează experiența "comunităților creștine care reprezintă minorități risipite în interiorul țării în care trăiesc", uneori confruntându-se cu o secularizare "care pare să considere irelevantă experiența religioasă". Și nu lipsește o referință la criza abuzurilor care a lovit "profund" Biserica din atâtea țări: "Răni deschise, ale căror consecințe încă nu au fost înfruntate până la capăt", subliniază documentul. "La cererea de iertare adresată victimelor suferințelor pe care le-a provocat, Biserica trebuie să unească angajarea crescândă de convertire și de reformă pentru a evita ca situații asemănătoare să se poată repeta în viitor."

Privire de ansamblu și acțiuni concrete

În lumina acestor tematici numeroase, "angajarea" cerută Adunării este aceea de "a menține tensiunea între privirea de ansamblu, care caracterizează lucrarea" (Secțiunea A) și "identificarea pașilor de făcut, în mod necesar concreți" (Secțiunea B). Totul pentru a înfrunta în "mod evanghelic" probleme adesea "puse în cheie revendicatoare" sau "pentru care, în viața Bisericii de astăzi, lipsește un loc de primire și discernământ".

Biserică a ascultării

Tot în această conștiință este înrădăcinată "dorința unei Biserici tot mai sinodale și în instituțiile, structurile și procedurile sale". Biserică sinodală care este înainte de toate "Biserică a ascultării" și care, așadar, "dorește să fie umilă și știe că trebuie să ceară iertare și că are mult de învățat". "Fața Bisericii astăzi poartă semnele de criză gravă de încredere și de credibilitate", se citește de fapt în Instrumentum Laboris. "În multe contexte, crizele legate de abuzurile sexuale, economice, de putere și de conștiință au determinat Biserica la o examinare exigentă a conștiinței pentru ca, sub acțiunea Duhului Sfânt, să nu înceteze să se reînnoiască pe ea însăși, pe un drum de căință și de convertire care deschide parcursuri de reconciliere, vindecare și dreptate."

În aceeași perspectivă, nu sunt uitați în document - ca în Documentele finale ale Adunărilor continentale - "cei care nu se simt acceptați în Biserică, precum divorțații și recăsătoriții, persoanele care sunt în căsătorie poligamică sau persoanele Lgbtq+". Pentru acestea din urmă, întrebarea este: "Ce pași concreți sunt necesari pentru a merge în întâmpinarea persoanelor care se simt excluse din Biserică din cauza afectivității și a sexualității lor?".

Biserică a dialogului, capabilă să gestioneze tensiunile

O Biserică sinodală este și "o Biserică a întâlnirii și a dialogului" cu credincioșii din alte religii și celelalte culturi și societăți. Este o Biserică ce "nu se teme de varietate", ci "o valorizează fără a o constrânge la uniformitate". Apoi, o Biserică sinodală are "capacitatea de a gestiona tensiunile fără a fi strivită de ele" și, în unitate, "îngrijește rănile sale și reconciliază amintirea sa". Apoi, este sinodală Biserica ce se hrănește neîncetat din misterul pe care-l celebrează în liturgie, în timpul căreia "trăiește în fiecare zi experiență de unitate radicală în aceeași rugăciune", dar în "diversitatea" de limbi și rituri. Și este sinodală și o Biserică în care "comuniune, misiune și participare" se alimentează și se susțin reciproc. Acolo unde prin comuniune nu se înțelege "o sociologică întrunire ca membri ai unui grup identitar", ci "un dar al lui Dumnezeu Întreit". În schimb, misiunea, afirmă Instrumentum, cere contribuția fiecărui botezat "pornind de la originalitatea ireductibilă a fiecăruia". În această privință, este remarcată "cererea de a depăși o viziune care rezervă numai slujitorilor hirotoniți (episcopi, preoți, diaconi) orice funcție activă în Biserică, reducând participarea celor botezați la o colaborare subordonată".

Rolul femeilor

Spațiu amplu este dat și tematicii status-ului și rolului femeilor, instanță unanimă - "deși în diferența perspectivelor" - prezentată de toate Adunările continentale care "celebrează credința, participarea și mărturia atâtor femei în toată lumea, laice și consacrate, ca evanghelizatoare și adesea prime formatoare în credință, observând mai ales contribuția lor la «margine profetică», în locuri îndepărtate și contexte sociale problematice". Adunările continentale "cer ca această diversitate să fie recunoscută în lucrările Adunării sinodale, evitând să se trateze femeile ca un grup omogen sau o temă de discuție abstractă sau ideologică".

Problema autorității

Alte pasaje semnificative se referă la problema autorității ("Se pune în linia de parametri de derivație lumească sau în cea a slujirii?" este una dintre întrebări; necesitatea "unei formări integrale, inițiale și permanente" pentru poporul lui Dumnezeu; "efortul" pentru reînnoirea limbajului folosit în liturgie, în predică, în cateheză, în arta sacră, precum și în toate formele de comunicare către credincioși și opinia publică, inclusiv prin mass-media noi și vechi. "Reînnoirea limbajului - afirmă textul - va trebui să se concentreze de a le face accesibile și atractive pentru bărbații și femeile din timpul nostru, fără a reprezenta un obstacol care îi ține departe."

(După Vatican News, 20 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat