Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman, 28 noiembrie 2021
In memoriam pr. Anton Despinescu: Drum lin, părinte profesor!

Am aflat cu mare tristețe de decesul părintelui Anton Despinescu, profesor și prieten, la venerabila vârstă de 95 de ani.

Ultima dată când am vorbit cu dânsul a fost chiar în ziua în care a serbat Jubileul de platină întru Sfânta Preoție, pe 31 mai 2023. Îmi răsună încă clar în urechi și în inimă glasul lui dulce și bucuria de a ne fi auzit cu prilejul acestui eveniment atât de important, la care puțini dintre noi ajung.

Dar, înaintea acestei ultime dăți, au existat o sumedenie de alte ocazii în care, aș spune mai multe decât ca niște prieteni, mai mult decât colegi întru Sfânta Preoție, ca niște frați, am dialogat cu dânsul în jurul mai multor aspecte, fie istorice, fie umane sau de credință. De fiecare dată mă uimea memoria lui prodigioasă și exactă, nu numai în privința datelor istorice, cât mai ales în cele ale discuțiilor anterioare, amintindu-mi clar ceea ce discutasem chiar și cu mulți ani în urmă. Eu tânăr preot, el matur; eu tânăr profesor, el emerit de acum, nu am simțit și nu m-a făcut să mă simt niciodată mic în fața lui, ba chiar pot spune că discutam de la egal la egal, dând și cerând sfaturi, de parcă am fi fost leaturi. Chiar și atunci când, revenit de la studii, am preluat de la Sfinția Sa catedra de patrologie și patristică din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, îmi amintesc cu mare plăcere cum a ținut să vină la Seminarul nostru să mă cunoască și m-a felicitat pentru materia de studiu aleasă. Au urmat, așa cum aminteam mai sus, multe alte discuții, dintre cele mai variate, dânsul întreținând prietenie cu mulți confrați franciscani, mai ales cu colegul său de hirotonire, acum Slujitorul lui Dumnezeu, pr. Anton Demeter, pe care îl stima ca nimeni altul.

Împreună cu aceste plăcute amintiri, nu pot uita nici jovialitatea și bucuria cu care mă întâmpina de fiecare dată când ne întâlneam. Ținea la glumă și știa să glumească cu oricine, zâmbetul fiindu-i pe chip totdeauna, ceea ce predispunea pe oricine l-ar fi întâlnit la seninătate.

Și mai știu bine că, împreună cu alți câțiva preoți, printre care amintesc pe pr. Claudiu Dumea și pe pr. Eduard Ferenț, sub bagheta pr. Albert Petru, au moșit cele două Seminarii ale noastre, care în acei ani prindeau rădăcini la Roman. Cu siguranță, rolul și sfaturile lor a fost hotărâtoare în multe privințe, căci erau o singură inimă și un singur suflet și acționau numai din dragoste față de Cristos și de neamul românesc nevoitor de preoți buni și sfinți.

În acest moment de tristețe, pentru că încă unul dintre preoții profesori pleacă la Domnul, dar și de bucurie, pentru că l-am avut și l-am cunoscut, mă plec în fața catafalcului său și îi mulțumesc părintelui Anton pentru buna mărturie dată mie și confraților mei.

În numele meu personal, dar și în numele întregii Provincii "Sfântul Iosif, Soțul Preasfintei Fecioare Maria" a Fraților Minori Conventuali din România, transmit sincere condoleanțe Diecezei de Iași și familiei îndurerate a răposatului pr. Anton Despinescu și ne rugăm cu toții ca drumul său spre cerurile veșnice să fie lin!

Odihnă veșnică, Preacucernice părinte Anton!

Pr. Damian Gheorghe Pătrașcu,
ministru provincial

* * *

A trecut la Domnul pr. Anton Despinescu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat