Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Cecilia Ana Mârț, CJ

Domnul a chemat-o la sine pe sr. Cecilia Ana Mârț, din Congregatio Jesu, în seara zilei de luni, 19 iunie 2023, în prezența unor surori, care se rugau la căpătâiul ei. Era originară din Pildești.

Sora Cecilia, pe numele de ei de botez Ana Mârț, s-a născut la data de 3 februarie 1937, în comuna Pildești, județul Neamț. Era unul din cei doisprezece copii ai familiei Mârț. A avut o copilărie grea, a început să muncească de la o vârstă fragedă, pentru a-și susține familia numeroasă, în vremurile tulburi ale războiului.

Încă din tinerețe s-a remarcat prin dorința de a merge la biserică, de a se ruga. Deși avea de lucru la croitorie, își făcea întotdeauna timp și pentru a se îngriji de înfrumusețarea bisericii, împodobind-o cu flori și făcând curățenie, împreună cu alte două tinere credincioase, cu care a colaborat foarte frumos și cu care s-a înțeles foarte bine. Făcea mari sacrificii, dar cu bucurie. Pregătea cu mult drag serbări cu ocazia primițiilor preoților din satul natal și avea un dar deosebit în a stimula copiii să compună poezii și cântece pentru aceste ocazii festive.

La vârsta de 49 de ani simțind în sufletul ei că persista chemarea lui Dumnezeu la viața consacrată, a lăsat totul în urmă și a mers la București în anul 1986, unde a fost primită de Mater Benedicta în candidatură, în vremurile grele ale comunismului.

A început noviciatul la 21 noiembrie 1986, primind numele de Cecilia. Voturile pe viață le-a depus la data de 8 septembrie 1994.

Între anii 1988 și 2020 a activat în diferite comunități ale congregației: "Sfânta Maria" din Popești-Leordeni, comunitatea "Sfânta Maria" din Brăila, Câmpulung Moldovenesc, dar și la Urziceni, în județul Constanța, lucrând la bucătărie, croitorie și fiind responsabilă de comunitate.

Iată câteva mărturii ale surorilor care au cunoscut-o și au lucrat alături de ea:

- "Sora Cecilia era un om al rugăciunii. Se trezea devreme și se ruga foarte mult. Oferea mereu al patrulea mister de Rozariu pentru mine, ca Dumnezeu să mă ajute în misiunea de responsabilă. M-a impresionat faptul că știa să își ceară scuze, dacă greșea, iar această atitudine m-a edificat."

- "Avea capacitatea de a menține relațiile cu cei cu care făcea cunoștință pe unde a trecut, în misiunile pe care le-a avut. A menținut o strânsă legătură de prietenie cu cel care acum este actualul episcop de Iași, pr. Iosif Păuleț, căruia i-a venit în ajutor cu promptitudine, într-un moment în care acesta avea mai mare nevoie."

- "Era foarte atentă cu aceia care călcau pragul casei noastre. Era drăguță, încerca să îi ajute cu ce putea, să le dea un sfat la nevoie, să îi conducă în biserică pentru a o vizita, pur și simplu, le era alături; nu era indiferentă față de cei aflați în nevoie."

Anii vieții treceau, lăsându-și amprenta asupra sănătății sale, care a început să se deterioreze din ce în ce mai mult. În anul 2005 a fost diagnosticată cu cancer, însă această încercare nu i-au năruit speranța, vitalitatea și spiritul de rugăciune de care a dat dovadă în tot timpul bolii sale. A continuat să participe cu zel la Sfânta Liturghie, până la sfârșitul săptămânii trecute, când puterile i-au slăbit mult și a trebuit să rămână la pat, primind îngrijirile atente ale surorilor din comunitatea ei.

Domnul a chemat-o la sine în seara zilei de 19 iunie, în prezența unor surori, care se rugau la căpătâiul ei.

Vă mulțumim, dragă soră Cecilia pentru prezența dumneavoastră în mijlocul nostru, pentru generozitatea inimii și pentru spiritul de rugăciune! Cel în care ați nădăjduit întotdeauna să vă facă părtașă de bucuria veșnică din ceruri!

Închei acest memoriu cu o rugăciune compusă de însăși sora Cecilia, în timpul vieții sale, care să răsune astăzi ca o ofrandă bine plăcută Domnului:

"Pune mâna ta asupra mea, Isuse; binecuvântează-mă!
Voi da pe parcursul întregii mele zile slavă Tatălui;
voi observa prezența iubirii sale în orice eveniment, mic sau mare.
Voi cunoaște voința sa și voi adera la ea cu bucurie,
colaborând la planurile sale de pace pentru fiii săi."

Odihniți-vă în pace, dragă soră Cecilia!

Liturghia de înmormântare a fost celebrată miercuri, 21 iunie 2023, în capela Mănăstirii "Sfânta Agnes" din Popești-Leordeni, înmormântarea fiind în Cimitirul Bellu din București.

Sr. Monica Cojan, CJ


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat