Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericitul Ieremia Valahul în familia mea

La 8 mai îl sărbătorim pe Fericitul Ieremia Valahul, Frate capucin, primul român din istorie ridicat la cinstea altarelor, în calendarul romano-catolic.

"Un sfânt pribeag român", așa cum l-a numit în cărțile lui preotul Ilie Dăianu, a fost venerat de cinci generații la noi în familie. Dintr-o familie mare, numeroasă, din motive obiective, voi pomeni doar descendența pe linie paternă: preot Zaharie (d. 1964), preot Ovidiu (d. 1989), Marius (d. 2010), Titi (eu, 55 ani) și băiatul meu, Cristian (26 ani), împreună cu fiica mea, Melania (28 ani), Dan (fratele meu, 52 ani) și băiatul lui, Enlai (11 ani).

Istoria începe într-o comună din județul Bistrița-Năsăud, în Ardeal, unde cu ceva vreme în urmă unul din cei cincisprezece frați și surori, cel mai mare dintre ei, dintr-o familie săracă de țărani, prin efortul tuturor, scutindu-l de treburile casei, ca să poată învăța și punând mână de la mână, din bruma lor de avere, părinți, frați și surori, l-au ajutat pe Zaharie să se înscrie și să termine Seminarul Teologic din Gherla (astăzi județul Cluj), unde este sfințit preot greco-catolic. După absolvirea Seminarului și sfințirea întru preoție, se întoarce, repartizat fiind, ca paroh în comuna natală. La rândul său, mezinul familiei numeroase a preotului Zaharie, cincisprezece copii, din care au trăit doar zece, Ovidiu, devine și el preot greco-catolic și îi urmează tatălui, în slujirea lui Dumnezeu la același altar, în aceeași biserică renovată de acum și resfințită de Fericitul cardinal Iuliu Hossu, un bun prieten și fost coleg de Seminar al preotului Zaharie. În acest context amintesc că preotul Zaharie era foarte bun prieten și cu fostul lui coleg de liceu (Liceul Grăniceresc Năsăud), poetul George Coșbuc. Acesta îl vizita des pe popa Zaharie, așa cum îi zicea el, dedicându-i chiar și unele poezii.

Preotul Ovidiu a avut trei băieți, dintre care cel mijlociu Marius, tatăl meu.

Probabil după descoperirea mormântului Fericitului Ieremia Valahul de către prof. Grigore Manoilescu și odată cu prima aprobare cunoscută pe teritoriul României a cultului "Venerabilului Ieremia Românul" (Oradea, 1926), dar mai ales după procurarea cărții "Un sfânt pribeag român - Ieremie Valacul", scrisă de părintele dr. Ilie Dăianu și tipărită la Editura revistei Vieața Creștină din Cluj-Napoca în anul 1936, aflată la a doua ediție revizuită și adăugită, carte aflată în biblioteca personală, încep în familia mea cultivarea devoțiunilor în cinstea Fericitului Ieremia Valahul și a rugăciunilor către bunul Dumnezeu și Maica Sfântă, nutrind speranța fericită (la aceea dată) că va fi, cândva, ridicat la cinstea altarelor, ca primul sfânt român din calendarul romano-catolic.

Aflată într-o excursie la Roma, Elena, sora preotului Ovidiu, care a participat activ la devoțiunile din familie către Fericitul Ieremia Valahul și vrând să le facă o mare surpriză tatălui ei, preotul Zaharie, și fratelui ei, preotul Ovidiu, intră în posesia unor relicve ale Fericitului Ieremia, pe care le face cadou tatălui și fratelui ei.

Timpul a trecut, generațiile s-au schimbat și într-un vocabular școlar se află scrisă de mână o novenă către Fericitul Ieremia Valahul. Această novenă este copiată de mine când eram elev de Școală Generală, din cartea "Devoțiuni în cinstea sfinților" apărută la Editura ARCB București în anul 1984. Ca o mărturie peste timp, pentru generațiile viitoare, de modul cum se procurau în comunism rugăciunile și cărțile sfinte: primeai în secret o carte pentru o zi sau două și trebuia să copiezi de mână cât puteai mai mult ca să ai din ce să te rogi ulterior.

Ca o coincidență, la care Dumnezeu veghează, în anul 1992, anul absolvirii de către mine a Școlii Sanitare Postliceale la Cluj-Napoca, am primit ca mențiune, pentru rezultate bune la învățătură, cartea: "Preafericitul Ieremia Valahul" scrisă de Petru Gherman, cu o prefață de Doina Cornea și publicată la Editura Dacia din Cluj-Napoca în anul 1991.

Cum se face în familiile bune, dar totuși dintr-o inconștiență copilărească la aceea dată, relicvele Fericitului Ieremia Valahul s-au împărțit frățește între mine și fratele meu, Dan, ca de altfel toată moștenirea lăsată de părinți și bunici, care din păcate la data redactării acesteia sunt trecuți la cele veșnice.

Moștenirea spirituală a familiei, devoțiunile și rugăciunile prin medierea Fericitului Ieremia Valahul continuă la noi în familie, prin fiul meu, Cristian, student la Seminarul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, prin fiica mea, Melania, împreună cu soțul ei, Iulian, prin Enlai, nepotul meu, care vor duce mai departe flacăra credinței moștenită în familie.

Acum ne rugăm cu toții ca prin mijlocirea Fericitului Ieremia Valahul, cu ajutorul bunului Dumnezeu și al măicuței noastre sfinte, Fecioara Maria, să trăim clipele fericite în care Cristian, fiul meu, va auzi cuvintele: "În ziua puterii tale, tu domnești strălucind de sfințenie; din sânul aurorei, ca roua, te-am născut. Domnul s-a jurat și nu-i va părea rău: «Tu ești preot în veci, după rânduiala lui Melchisedec!»" (Ps 110,3-4).

O minune a bunului Dumnezeu și prin mijlocirea Fericitului Ieremia Valahul, datorată devoțiunilor practicate, la noi în familie, este această flacără a credinței transmisă de atâtea generații.

O altă întâmplare din familie, în care Fericitul Ieremia Valahul a intervenit în mod miraculos, a fost atunci când soția mea, Melania, a avut o clipă de îndoială cu privire la autenticitatea relicvelor Fericitului Ieremia deținute de noi, refuzând venerarea acestora.

După toate probabilitățile, relicvele sunt ca parte anatomică oase de la mâna Fericitului Ieremia Valahul, mâini sfinte care au îngrijit atâția și-atâția bolnavi incurabili.

La scurt timp după aceasta, în timpul unui accident pe patinoar - o căzătură urâtă, de fapt prima de acest fel într-o carieră de patinatoare semi-profesionistă, participând la competiții și concursuri de patinaj viteză și hochei pe gheață în copilărie, deci o obișnuită a patinajului și a gheții și nu o începătoare - soția mea a suferit o fractură la mâna dreaptă, la încheietura mâinii cu antebrațul (fractură de cap de cubitus), declarată o fractură gravă de medicul ortoped de la Clinica de Ortopedie Cluj-Napoca, unde am ajuns la Urgențe. Medicul specialist ortoped a declarat că este o fractură care se reface greu și poate să rămână cu urmări pe viață, cu dificultăți în a mai folosi mâna la activități de precizie sau la activități ce presupun forță în mână și dădea medicul un exemplu de a nu mai putea frământa pâinea toată viața. Prin mijlocirea Fericitului Ieremia Valahul, ca urmare a părerii de rău avută de soția mea și a unei novene făcută la Fericitul Ieremia, împreună cu toată familia, fractura de la mâna acesteia s-a vindecat impecabil, în termen scurt mâna recăpătându-și toate funcțiile inițiale, fără nicio sechelă în urma accidentului.

De atunci chiar multe pâini au intrat în cuptor, frământate de soția mea și care au hrănit din mila lui Dumnezeu și prin mijlocirea Fericitului Ieremia Valahul familia noastră.

Să ne rugăm:

Fericite Ieremia, pentru tine viața a fost o continuă călătorie spre Dumnezeu. Ajută-ne și pe noi să ne socotim călători în viața pământească pentru ca să ne îndreptăm cu mai multă ușurință spre cele veșnice și să facem mult bine pe unde trecem în această viață pământească! Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Relicvele Fericitului Ieremia Valahul, cartea preotului dr. Ilie Dăianu (1936), vocabularul școlar au fost reunite și vor fi predate Sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești, Fraților Minori Capucini.

Pe cutia în care sunt păstrate moaștele Fericitului Ieremia Valahul, bunicul meu, preot Ovidiu, a scris: "MOAȘTE SFÂNTUL IEREMIA ROMÂNUL călugăr capucin. N. 29-VI-1556 în com. Sasca Moldova; Dec. 5-III-1625 la Napoli Italia; Canonizat de Sfântul Părinte de la Roma Papa Ioan al XXIII-lea - 19-XII-1959".

De fapt, el voia să zică că în 18 decembrie 1959, Papa Ioan al XXIII-lea declară eroicitatea virtuților Fericitului Ieremia, care a fost beatificat ulterior, așa cum știm, în 30 octombrie 1983, de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea.

Dr. Cristian Marius (Titi) Bianu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat