Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Libourne (FR): Vizita arhiep. Jean-Paul James la comunitatea română

Duminică, 18 iunie 2023, în cadrul Liturghiei de la ora 16.00, din Biserica "Sfântul Ferdinand" din Libourne (Franța), comunitatea românilor catolici s-a bucurat să-l aibă ca oaspete pe ÎPS Jean-Paul James, arhiepiscop de Bordeaux.

În urma discuției pe care Înaltpreasfințitul Jean-Paul a avut-o cu PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, a reieșit necesitatea de a avea în permanență un preot român pentru comunitatea românilor catolici din Libourne (zona Bordeaux). Prin urmare, episcopul Jean-Paul a voit să se convingă personal de această necesitate, drept pentru care a decis să ne viziteze, să ne întâlnească, să ne asculte și să se roage împreună cu noi.

Pentru că suntem români și pentru că ne iubim ierarhii, am dorit să-i facem Preasfințitului Jean-Paul o primire pe măsura demnității Excelenței Sale, ca și cum ar fi fost unul din episcopii noștri din țară, primit într-una din comunitățile Diecezei noastre de Iași.

Nu a lipsit tradiționala pâine și sare, nu au lipsit nici costumele noastre tradiționale moldovenești, după cum nu a lipsit nici bine cunoscutul cântec: "Bine-ați venit în mijlocul nostru..."

După întâmpinarea în fața Bisericii "Sfântul Ferdinand" de către pr. Valerian Enăscuț, parohul comunității române, și de către credincioșii prezenți, arhiep. Jean-Paul a celebrat Sfânta Liturghie, invitându-ne, nu o dată, să cântăm și să ne rugăm și în limba noastră maternă, ceea ce am și făcut.

În cadrul predicii din duminica a XI-a, folosindu-se de textele sacre, episcopul ne-a încurajat să stăm alături de păstor, în primul rând de păstorul Isus. A înțeles oaspetele nostru că prezența noastră acolo nu este neapărat pentru a "ne sfinți", ci mai degrabă pentru un trai mai bun, dar ne-a îndemnat să combinăm cele două motive și să-i facem loc printre prioritățile noastre și lui Dumnezeu, Păstorul prin excelență.

"Franța are nevoie de misionari, așa cum și Biserica de la început a avut nevoie de primii apostoli", spunea ierarhul.

Compasiune, speranță, rugăciune, acestea au fost cele trei realități-cuvinte care au fost dezvoltate, făcându-ne să înțelegem cât de important este rolul nostru în toate.

"Nu vă văd osteniți, spunea Înaltpreasfințitul, din contra sunteți o comunitate vie, tânără și frumoasă. Dar nu permiteți niciunei ispite să vă obosească! Stați alături de păstorul vostru, pr. Valerian, și susțineți-l cu prezența și entuziasmul vostru!"

La finalul Liturghiei, după ce pr. Valerian i-a mulțumit din partea comunității pentru prezență, a urmat un moment de împărtășire în cadrul unei agape frățești, pregătită special pentru oaspetele nostru special.

Înainte de a se întoarce la Bordeaux, ÎPS Jean-Paul James ne-a felicitat pentru spiritul profund creștin pe care l-a surprins în comunitatea noastră, pentru statornicia în credință și în obiceiurile tradiționale și și-a arătat încrederea că cele discutate cu ep. Petru Sescu, cu privire la un nou preot român se vor materializa într-o zi.

Comunitatea catolicilor români din Libourne

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 iunie: Libourne (FR): Vizita arhiep. Jean-Paul James la comunitatea română


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat