Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Administrarea Sfântului Mir în Parohia "Sfântul Nicolae"

Pentru Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău, duminică, 18 iunie 2023, a fost o zi a harurilor și a bucuriilor. În cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11.00, în Biserica romano-catolică "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, au conferit Sfântul Mir unui număr de 121 de copii și tineri.

Cu o dorință mare de a primi cea de-a treia Persoană a Sfintei Treimi, pe Duhul Sfânt cu darurile sale, candidații au început în luna octombrie 2022 pregătirea pentru acest eveniment important din viața lor, fiind conștientizați în a-și deschide inima în acest sens. Cu ajutorul părinților, nașilor, profesorilor, cateheților au aprofundat învățătura Bisericii, bucurându-se și de atenția și îndrumarea preoților vicari: pr. Daniel Tală, pr. Octavian Sescu, pr. Anton Tancău, pr. Iulian Gherghel și pr. Richardo Baciu.

În ultimele două săptămâni, în fiecare zi, copiii au participat zilnic la Sfânta Liturghie de la ora 18.00, urmată de catehezele pentru Sfântul Mir. Totodată, s-au străduit să pregătească celebrarea, cântările, citirea lecturilor, rugăciunea credincioșilor. De asemenea, în săptămâna premergătoare evenimentului, copiii, părinții și nașii s-au spovedit, pentru a se pregăti cum se cuvine pentru marea sărbătoare.

În ziua celebrării, soarele nu numai că se juca cu razele sale luminând și încălzind mulțimea adunată, ci a dat și o strălucire aparte celebrării.

Sfânta Liturghie solemnă a administrării Sfântului Mir a început cu procesiunea din fața Bisericii "Sfântul Nicolae" către Biserica "Sfinții Petru și Paul". Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Benone Lucaci, paroh și decan de Bacău-Centru, preoții parohiei și preoții oaspeți, profesorii de religie, cateheții, alături de un mare număr de credincioși, prieteni, rude, părinți, i-au însoțit pe copiii și tinerii, care, emoționați, fericiți, luminoși, așteptau să primească în sufletele lor pe Duhul Sfânt cu darurile sale.

Candidații au fost implicați într-un mod deosebit în desfășurarea celebrării: sprijiniți de corul tinerilor și corul mare, sub bagheta dirijorală a domnului Gheorghe Turea, a domnului organist Carol Bolog și a tinerilor instrumentiști, au intonat cântările bisericești cu atâta dăruire, încât i-au determinat și pe credincioși să li se alăture.

Cuvântul lui Dumnezeu a prins viață în sufletele fiecăruia prin lecturile proclamate cu multă emoție și evlavie de către candidați. Mesajul evanghelic a fost vestit de părintele decan Benone Lucaci.

Prin cuvântul de învățătură, PS Petru Sescu a evidențiat importanța Duhului Sfânt în viața creștinului și necesitatea darurilor sale pentru mărturisirea credinței, zi de zi, mai ales prin faptele săvârșite. De asemenea, prin exemplul sfinților, a încurajat participanții la marea sărbătoare, ca în lumina, harul Duhului Sfânt, să fie stăruitori în trăirea iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui, dând mărturie despre prezența Duhului Sfânt în inima lor, prin faptele lor, zi de zi.

Un moment deosebit l-a constituit reînnoirea făgăduințelor de la botez, când, având lumânările aprinse în mână, candidații s-au lepădat de Satana și au mărturisit credința în Dumnezeu.

Invocațiile rugăciunilor, darurile aduse la altar au întărit solemnitatea sărbătorii.

La această Liturghie solemnă, întreaga comunitate a simțit suflul puternic și luminos al Duhului Sfânt, care a revărsat peste fiecare darurile sale îmbelșugate.

La sfârșitul celebrării, doi reprezentanți ai celor care au primit sacramentul Mirului au mulțumit PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel pentru că l-au oferit pe Duhul Sfânt, pr. decan Benone Lucaci, preoților vicari, părinților, nașilor, pentru că i-au însoțit, sprijinit, îndrumat în drumul creșterii lor spirituale, tuturor pentru că le-au făcut o sărbătoare atât de frumoasă.

La sfârșitul celebrării, pr. Benone Lucaci, paroh și decan de Bacău-Centru, a menționat importanța acestei sărbători, și a adus mulțumiri participanților, încurajându-i în trăirea credinței.

De asemenea, Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit pentru invitația de a participa la sărbătoare, i-a felicitat pe cei ce au primit sacramentul Sfântului Mir, amintindu-le că au devenit purtători ai Duhului Sfânt și îndemnându-i să-l vestească tuturor prin faptele lor.

În încheiere, Excelența Sa Petru Sescu a oferit binecuvântarea arhierească.

Sărbătoarea a continuat prin comuniunea din sala mare de la subsolul bisericii, unde participanții au servit o felie de tort, dar au primit și o amintire ce sa le păstreze vie bucuria acestei zile.

Prof. Loredana Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 iunie: Bacău: Administrarea Sfântului Mir în Parohia "Sfântul Nicolae"


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat