Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dărmănești: Zile dedicate familiei ca pregătire pentru hram

În perioada 15-18 iunie 2023, la dorința expresă a părintelui paroh, Daniel Cimpu, ca pregătire pentru hramul comunității, "Preasfânta Inimă a lui Isus", credincioșii din Parohia Dărmănești s-au bucurat să participe la câteva zile dedicate familiei. Predicile speciale din timpul Sfintelor Liturghii au fost propuse de către pr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei, din Dieceza de Iași.

Pornind de la întrebarea firească: "De ce eu?", pr. Felician ne-a ajutat să înțelegem că existența noastră este un dar, ceea ce trebuie să trezească în fiecare dintre noi recunoștință și respect față de Dumnezeu, cel care ne-a dorit pentru că ne iubește. Nu găsim un alt motiv, spunea părintele predicator, pentru a explica faptul că noi existăm și nu altcineva, decât iubirea și încrederea lui Dumnezeu față de noi.

Primei teme i-a urmat o alta: "Omul creat ca bărbat și femeie". Într-o cultură în care se propune ambiguitatea, în care "provizoriul" a luat locul virtuții responsabilității, unde treptat se induce teamă cu privire la proclamarea sexului masculin și feminin ca bază a oricărei căsătorii și a vieții de familie, suntem chemați să ne apărăm cu orice preț și trecutul, și firescul, dar cel mai mult suntem chemați să ne apărăm părinții, pe tata și pe mama, fără de care nu am fi putut exista...

După ce am înțeles bine că familia nu poate fi familie dacă nu are la bază un bărbat și o femeie și după ce ne-am lămurit și cu privire la necesitatea ca aceștia să intre în căsătorie doar prin iubirea și libertatea lor, părintele Felician a căutat "țapul ispășitor" pentru toate anomaliile-relele din lume: "păcatul strămoșesc". El a denaturat și a corupt totul! De la el încoace, chiar și pentru cea mai banală relație de prietenie, trebuie luptat și lucrat. Nimic nu vine de la sine!

A urmat apoi o temă despre "Familie, Biserică și societate", de unde am înțeles că omul, trup și suflet fiind, este imperios necesar ca cineva să se ocupe de trup, de aici rolul statului și cineva să se ocupe de suflet, rolul Bisericii. Provocarea este atunci când omul, pe acest pământ, dedică mult mai mult timp rezolvării problemelor legate de trup, care este limitat și care într-o zi va putrezi, ignorând rolul pe care îl are sufletul și care într-o zi va "trage" inclusiv trupul spre viața veșnică. Problema ține de prioritățile pe care le avem!

Nu a lipsit nici tema legată de "Cristos și Biserică", unde ni s-a spus că Isus, prea multe lucruri nu a spus familiei, pentru că "Isus nu inventează probleme de dragul de a le inventa!" Dar, dacă ar fi să se adreseze astăzi familiei, oare ce i-ar spune? Ceea ce reiese de la nunta din Cana este că Isus stă alături soților cu harul său, iar în cazul celor care se află în diferite încercări, dacă au curajul să-l "roage", el intervine să-i și ajute!

În sfârșit, tema legată de hramul comunității, "Preasfânta Inimă a lui Isus", a readus în prim plan iubirea milostivă a lui Dumnezeu față de om, sintetizată în coasta deschisă a lui Isus, izvorul sacramentelor Botezului-apa și al Euharistiei-sângele. "Cum am avea familii creștine, dacă nu am avea Botezul, spunea părintele Felician și cum și-ar hrăni Biserica familiile, dacă nu am avea Euharistia?" Tocmai de aceea, Inima lui Isus devine loc de refugiu, loc de întâlnire și de confort pentru atâtea și atâtea sufletele obosite, pentru atâția soți în derivă, dar și premiu pentru atâtea sufletele frumoase.

Mulțumim părintelui Daniel, parohul comunității, pentru un astfel de dar, mulțumim părintelui Eugen Lucaci, fost paroh de Dărmănești, pentru că a fost prezent la Liturghia hramului și a binecuvântat noua statuie a Inimii lui Isus de pe esplanada bisericii, părintelui Alois Bulai, care ne-a binecuvântat cu prezența sa "suferitoare", părintelui Felician pentru învățătura transmisă de-a lungul acestor zile, părintelui Teodor Alexandrescu, preot ortodox, pentru prezența sa ecumenică, Surorilor Carmelite ale Sfintei Tereza din Torino, pentru disponibilitatea lor plină de caritate, preoților prezenți, dar și tuturor credincioșilor care s-au lăsat provocați de iubirea infinită a Inimii lui Isus.

Ovidiu Socaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-18 iunie: Dărmănești: Zile dedicate familiei ca pregătire pentru hram


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat