Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (18 iunie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Doresc să exprim recunoștința mea celor care, în zilele internării mele la Policlinica Gemelli, mi-au manifestat afect, atenție și prietenie și mi-au asigurat sprijinul rugăciunii. Această apropiere umană și spirituală a fost pentru mine de mare ajutor și întărire. Mulțumesc tuturor, vă mulțumesc vouă, mulțumesc din inimă.

Astăzi, în evanghelie, Isus îi cheamă pe nume - îi cheamă pe nume - și îi trimite pe cei doisprezece apostoli. Trimițându-i, le cere să vestească un singur lucru: "Predicați, spunând: «S-a apropiat împărăția cerurilor»" (Mt 10,7). Este aceeași veste cu care Isus a început predica sa: împărăția lui Dumnezeu, adică stăpânirea sa de iubire, s-a apropiat, vine în mijlocul nostru. Și aceasta nu este o veste printre altele, ci realitatea fundamentală a vieții: apropierea lui Dumnezeu, apropierea lui Isus.

De fapt, dacă Dumnezeu din ceruri este aproape, noi nu suntem singuri pe pământ și chiar în dificultăți nu ne pierdem încrederea. Iată primul lucru care trebuie spus oamenilor: Dumnezeu nu este distant, ci este Tată. Dumnezeu nu este distant, este Tată, te cunoaște și te iubește; vrea să te țină de mână, chiar și atunci când mergi pe cărări prăpăstioase și accidentate, chiar și atunci când cazi și îți este greu să te ridici și să reiei drumul; el, Domnul, este acolo, cu tine. Ba mai mult, adesea în momentele în care ești mai slab, poți să simți mai puternică prezența sa. El cunoaște drumul, el este cu tine, el este Tatăl tău! El este Tatăl meu! El este Tatăl nostru!

Să rămânem asupra acestei imagini, pentru că a-l vesti pe Dumnezeu aproape înseamnă a invita să ne gândim că suntem ca un copil, care merge ținut de mână de tatăl: totul îi apare diferit. Lumea, mare și misterioasă, devine familială și sigură, deoarece copilul știe că este ocrotit. Nu-i este frică și învață să se deschidă: întâlnește alte persoane, găsește noi prieteni, învață cu bucurie lucruri pe care nu le știa și apoi se întoarce acasă și povestește tuturor ceea ce a văzut, în timp ce crește în el dorința de a deveni mare și de a face lucrurile pe care l-a văzut pe tatăl făcându-le. Iată pentru ce Isus pornește de aici, iată pentru ce apropierea lui Dumnezeu este prima veste: stând aproape de Dumnezeu învingem frica, ne deschidem la iubire, creștem în bine și simțim nevoia și bucuria de a vesti.

Dacă vrem să fim apostoli buni, trebuie să fim asemenea copiilor: să ne așezăm "pe genunchii lui Dumnezeu" și de acolo să privim lumea cu încredere și iubire, pentru a mărturisi că Dumnezeu este Tată, că numai el transformă inimile noastre și ne dă acea bucurie și acea pace pe care noi înșine nu putem să ne-o procurăm.

A vesti că Dumnezeu este aproape. Dar cum se face asta? În evanghelie, Isus recomandă să nu se spună atâtea cuvinte, ci să se facă atâtea gesturi de iubire și de speranță în numele Domnului; a nu spune atâtea cuvinte, ci a face gesturi: "Vindecați-i pe cei bolnavi - spune el -, înviați-i pe cei morți, curățați-i pe cei leproși, alungați-i pe diavoli! În dar ați primit, în dar să dați!" (Mt 10,8). Iată inima vestirii: mărturia gratuită, slujirea. Vă spun un lucru: pe mine mă lasă mereu foarte perplex "vorbăreții", cu vorbirea lor multă și fără a face.

În acest moment, să ne punem câteva întrebări: noi, care credem în Dumnezeul apropiat, ne încredem în el? Știm să privim înainte cu încredere, ca un copil care știe că este purtat în brațe de tata? Știm să ne așezăm pe genunchii Tatălui cu rugăciunea, cu ascultarea cuvântului, apropiindu-ne de sacramente? Și, în sfârșit, uniți cu el, știm să insuflăm curaj celorlalți, să ne apropiem de cel care suferă și este singur, de cel care este departe și chiar de cel care ne este ostil? Aceasta este concretețea credinței, aceasta este ceea ce contează.

Și acum s-o rugăm pe Maria, ca să ne ajute să ne simțim iubiți și să ne transmitem apropiere și încredere.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Marțea viitoare, 20 iunie, este Ziua Mondială a Refugiatului, promovată de Națiunile Unite: cu mare tristețe și atâta durere mă gândesc la victimele naufragiului foarte grav petrecut în zilele trecute în largul coastelor Greciei. Și pare că marea era calmă. Reînnoiesc rugăciunea mea pentru cei care și-au pierdut viața și implor ca mereu să se facă tot posibilul pentru a preveni asemenea tragedii.

Și mă rog și pentru tinerii studenți, victime ale atacului brutal petrecut împotriva unei școli în vestul Ugandei. Această luptă, acest război peste tot... să ne rugăm pentru pace!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini care provin din Italia și din multe alte țări, îndeosebi credincioșii din Florida și München din Bavaria. Salut Școlile "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Opole (Polonia) și "Sfântul Filip Neri" din Londra.

În afară de asta, salut grupurile din Zogno, Guardiagrele și Poggiomarino, precum și Școala "Rosario Scardigno" din Molfetta. Și salut și surorile "Maria Bambina" care privesc Angelus.

Să perseverăm în rugăciune pentru populația din martirizata Ucraina - să n-o uităm! - care suferă mult.

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat