Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dicasterul pentru Cler pentru Ziua sfințirii sacerdotale

A redescoperi frumusețea slujirii și a reînsufleți darul primit

Pentru a redescoperi "frumusețea slujirii primite prin hirotonire și a reînsufleți darul primit" este necesară "întoarcerea la contemplarea Inimii Învățătorului, la aplecarea capului pe pieptul său de fiecare dată când simțim nevoia", și "a lua încontinuu din fluviul de har și de milostivire care izvorăște din coasta sa străpunsă". Sugestia a venit ieri, vineri, 16 iunie 2023, de la Dicasterul pentru Cler cu ocazia Zilei sfințirii sacerdotale, printr-un mesaj semnat de prefect, cardinalul Lazăr You Heung-sik, și de secretar, arhiepiscopul Andrés Gabriel Ferrada Moreira.

În text, adresat tuturor preoților, este îndreptată atenția asupra concomitenței și asupra legăturii dintre ziua de rugăciune - instituită la 25 martie 1995 de sfântul Ioan Paul al II-lea - și solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus. "Sfințirea preoților - se citește în document - este legată de însoțirea poporului lui Dumnezeu încredințat lor". În Inima lui Isus, este subliniat, "preotul învață să iubească pe frații săi și pe surorile sale și să meargă alături de ei spre sfințenie". În Inima străpunsă a lui Cristos, adaugă responsabilii Dicasterului, preotul "învață să se ofere pe sine însuși pentru mântuirea lumii" și să reflecteze "asupra modului de a trăi slujirea primită prin hirotonire, redescoperind darul sinodalității", pentru că o Biserică sinodală "este chemată, înainte de toate, să împărtășească Cuvântul lui Dumnezeu, dând mărturie autentică și bucuroasă despre credința proprie". De aici recomandarea conform căreia numai o "comunitate în ascultare rugătoare, în drum cu și spre Dumnezeu", permite "atât păstorilor cât și turmei să redescopere propria identitate, să recupereze simțul de apartenență la Biserică".

Mesajul se încheie cu o referință la cele patru coloane constitutive ale preoției pe care Papa Francisc, definindu-le cele "patru apropieri", le-a indicat la 17 februarie 2022 participanților la simpozionul "Pentru o teologie fundamentală a preoției". "Pot să ajute în mod practic, concret și cu speranță pentru a reînsufleți" și a menține vii "darul și rodnicia care ne-au fost promise într-o zi", a afirmat pontiful în ziua aceea. Prima, este amintit în mesaj, este apropierea de Dumnezeu, adică de "Domnul apropierilor": din această relație, preotul "va putea lua toate forțele necesare pentru slujirea sa". Este apoi apropierea de episcop, importantă pentru "a învăța să asculte", și a înțelege voința lui Dumnezeu "prin arta discernământului". A treia este aceea între preoți, "care se realizează într-o fraternitate care alungă singurătatea și indiferența" și tinde "la capacitatea de a ne simți responsabili unii față de alții". În sfârșit, apropierea de popor, trăită nu ca o datorie, ci ca un har.

(După L'Osservatore Romano, 17 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat