Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© agenția SIR
O inimă de "reparat"

de Salvatore Martinez

Inima lui Isus. Greu să ne imaginăm că este inima lui Dumnezeu; nu avem facultăți naturale care să poată pătrunde însemnătatea și misterul ei. Dacă ne uităm bine, mai mult decât a o cunoaște, noi re-cunoaștem inima lui Dumnezeu în activitatea lui Isus, în existența sa pământească și în întruparea sa omenească. În Isus este revelată originalitatea prototipică a inimii lui Dumnezeu. În fond, toate Evangheliile sunt dezvăluirea inimii iubitoare a lui Dumnezeu. Însuși Isus, într-un soi de cardiognoză despre sine, va spune: "Nimeni nu are o iubire mai mare decât a mea" (cf. In 15,13). Ca și cum ar spune: nu este dată altei inimi umane să se poată măsura sau compara cu inima lui Dumnezeu.

Inima pe care Sfânta Margareta Maria Alacoque "a văzut-o", profetic, în timp ce adora Euharistia, nu lasă spațiu la sugestii interpretative: este o inimă înflăcărată, înconjurată de o coroană de spini, sfâșiată de o rană și cu o cruce plantată deasupra. O inimă care suferă, care se aseamănă cu a noastră și care, ca a noastră, plânge multele necorespunderi de iubire, acelea pe care viața ni le rezervă, adesea însoțite de nerecunoștința persoanelor mai apropiate, dragi, cu care împărtășim timp și spații. Așadar, o inimă umană, și totuși divină, o inimă care revelează valoarea mântuitoare a suferinței, a unei iubiri care nu încetează să fie divină, chiar și atunci când este răstignită și făcută neputincioasă de ofensele primite și îndurate.

Merită de amintit că, arătând inima sa, Isus îi cerea sfintei să "repare". Și lui Francisc de Assisi Isus i-a cerut să "repare Biserica". Astăzi, Papa Francisc le cere tuturor oamenilor de bunăvoință să "repare inima" instituțiilor umane, bolnave de egolatrie și anesteziate în fața răului care, ca o molie, le corodează și le consumă înăuntru.

"A repara". Așadar, a reface. A reface creștine relațiile noastre, creștine aspirațiile noastre, elanurile noastre de împărtășire, stilurile noastre de viață, orizonturile noastre viitoare.

"A repara". Cuvânt care impune oboseala și umilința de a reîncepe să iubim tot ceea ce nu este iubit, care interpelează o nouă angajare spirituală și culturală, pentru a țese din nou firele rupte ale unei pânze care nu mai are în iubire singura, adevărata "legătură socială", care ține în picioare istoria.

"A repara". Cuvânt care impune un nou elan de credință, într-o perioadă care pare să fi contrapus "flăcărilor de foc", purificator al inimii lui Isus, focurile de artificii ale unei amoralități nesăbuite, care răspândește răul mai mic ca bine comun acceptabil, care potabilizează răul și otrăvește binele; sau focurile războinice ale armelor care ucid, din care nu va putea fi generată vreodată viață, acea viață bună și dreaptă care lipsește în fiecare colț bogat și sărac al lumii.

Inima lui Isus cere adoratori, adică bărbați și femei capabili de interioritate, de rugăciune ca o credință interiorizată, de tăcere, de viziune, cere agenți de milostivire, care nu permit iubirii să piardă "măsura nemăsurată".

Privind la această inimă, fiecare dintre noi poate spune cu adevărat: "eu valorez cât valorează inima mea", în special dacă este lipsită de iubirea de oferire, de iubirea de prietenie, de iubirea de dăruire, de iubirea de slujire?

Astăzi ne este dat să "reparăm", pornind de la inima noastră.

(După agenția SIR, 16 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat