Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa iese de la Gemelli și se gândește la migranții morți în Grecia: "Atâta durere"

de Salvatore Cernuzio

Fața este încercată, dar zâmbetul este cel de totdeauna. "Sfinte Părinte, cum vă simțiți?" "Încă viu!" Papa Francisc iese pe la ora 8.45 de la Policlinica Gemelli unde era internat din 7 iunie pentru operația de laparotomie. La intrarea principală a spitalului, sub pavilion, sunt două cordoane pline de pacienți, medici, asistenți medicali, trecători, de o parte, și, de cealaltă parte, jurnaliști și cameramani cu telecamere și aparate de fotografiat. Sunt aici de la ora 6.00 așteptându-l pe Francisc, gata să fotografieze la prima mișcare care se observă în interior. De la ferestrele care dau spre piața în care se înalță statuia lui Ioan Paul al II-lea se arată asistenți medicali în uniformă și studenți de la Universitatea Catolică ce înregistrează totul cu smartphone-urile.

Coruri, saluturi și aplauze

"Iată-l pe papa!", strigă un om, văzând apărând scaunul cu rotile cu pontiful care imediat ridică mâna pentru a-i saluta pe cei prezenți. Parcursul este scurt până la binecunoscuta Fiat 500 L albă, pregătită cu motorul pornit. Dar Francisc se oprește pentru câteva clipe. Imediat îmbulzeala, unii cad și cad și cordoanele puse de poliție și jandarmi dimineața devreme. Este aglomerație - toți vor să-l salute pe Jorge Mario Bergoglio și să încerce să-i pună vreo întrebare -, dar este mai puternică emoția. El, Francisc, se oprește cu un mic grup de jurnaliști adunați în mijlocul aglomerației. Strânge mâna corespondentei de la Radio Cope, Eva Fernández, care îl întreabă cum a fost cu această a doua anestezie totală. Ultima dată, adică la operația din 2021 pentru stenoză diverticulară, a lăsat câteva consecințe deranjante. Destăinuise asta el însuși la întoarcerea din călătoria în Canada. "Nu știu bine...", răspunde în spaniolă pontiful și îl cheamă pe chirurgul Sergio Alfieri care l-a operat de două ori - și care în două conferințe de presă a furnizat detalii prețioase despre decursul post-operator al papei - pentru a furniza un răspuns "tehnic".

Durerea pentru naufragiul din Grecia

Printre saluturi și strigăte: "Sfinte Părinte, Sfinte Părinte!", papa reușește să exprime un gând despre naufragiul recent, dramatic din Grecia, care a înregistrat moartea a peste 80 de persoane. Deja ieri, pontiful trimisese o telegramă pentru a împărtăși durerea sa; astăzi, cu un fir de voce și fața mâhnită șoptește: "Atâta, atâta durere".

Căldura oamenilor

Papa urcă lent în mașină, însoțit de profesorul Alfieri, de asistentul sanitar personal, Massimiliano Strappetti, și de jandarmi. În jur se creează o barieră de telecamere. El salută de la fereastră și mulțumește pentru afect, precum și pentru munca de acoperire a jurnaliștilor. Cineva încearcă să-l urmeze, un tânăr strigă: "Trăiască papa!". "Vindecare bună", strigă o doamnă. O femeie bolnavă, cu picioarele umflate încât ieșeau din pantofi, rămasă totuși în picioare timp de peste o oră, se prinde în jurul unei prietene care a sprijinit-o până în acel moment. Zâmbește datorită emoției de a fi văzut un mare moment, chiar dacă este un pic dezamăgită, pentru că nu a reușit să strângă mâna papei. În schimb, o doamnă în vârstă, care ceruse cu timiditate jurnaliștilor să-i facă loc în primul rând, repetă: "L-am salutat pe papa!".

Rugăciunea la "Santa Maria Maggiore"

Direcția este "Santa Maria Maggiore", bazilica devenită simbol al devoțiunii mariane a papei argentinian. Francisc ajunge pe la ora 9.30 și în fața lui Salus Populi Romani, ca întotdeauna înainte și după fiecare călătorie, se oprește pentru câteva clipe în rugăciune pentru a-i mulțumi Fecioarei pentru rezultatul bun al intervenției. La intrare și la ieșire, salută credincioșii și turiștii deja adunați acolo de dimineață, fiind siguri de sosirea papei. De la bazilica liberiană, papa se întoarce în Vatican, trecând prin intrarea Perugino unde se oprește pentru a saluta forțele de ordine și a le mulțumi pentru serviciul lor. Dar, mai întâi, o etapă neașteptată, pe la 10.00, la Institutul "Maria Santissima Bambina" pentru o scurtă vizită la surorile reunite pentru capitulul general. Informează acest lucru directorul Sălii de Presă Vaticane, care într-o altă comunicare afirmă: "Angelus de duminică și audiențele din următoarele zile sunt confirmate, cu excepția audienței generale de miercuri 21 iunie, care este anulată pentru a salvgarda recuperarea post-operatorie a Sfântului Părinte".

Cuvintele chirurgului Alfieri: "Papa se simte bine"

Între timp, la Gemelli, se oprește cu jurnaliștii pentru câteva afirmații profesorul Alfieri care nu se dă înapoi de la diferitele întrebări. "Papa a confirmat toate călătoriile", cea la Lisabona pentru ZMT, precum și cea din Mongolia la sfârșitul lunii august. "Ba chiar - subliniază specialistul - le va putea înfrunta mai bine decât înainte, pentru că acum nu va mai avea greutatea tulburărilor precedente. Va fi un papă mai puternic".

Cineva întreabă cum va continua convalescența, iar chirurgul, cu un iz de ironie, răspunde spontan: "Dar el nu este în convalescență, a început deja să lucreze!". Referința este la "activitățile" ce au ritmat, împreună cu rugăciunile și cu lectura, zilele de internare. "I-am cerut să stea un pic în convalescență, sunt sigur că de această dată ne va asculta un pic mai mult, pentru că îl așteaptă întâlniri importante și deja a spus personal că le va respecta pe toate, inclusiv călătoriile", mai spune Alfieri.

Mulțumire pentru echipa medicală de la Gemelli

Ieri dimineață, el și tot personalul de la Gemelli au trăit un moment privat cu papa care le-a mulțumit pentru atenția și dedicare lor: "Sfântul Părinte a voit să mulțumească întregului personal de asistență, tuturor lucrătorilor sanitari, tuturor medicilor", relatează profesorul. "A voit să mulțumească întregii direcțiuni, pentru că, atunci când vine aici papa, tot spitalul continuă să lucreze, nimeni nu este lăsat în urmă... A avut și un colocviu personal cu un coleg al nostru care nu se simte bine, un moment foarte emoționant în afară de cel trăit în spitalul pediatric." O imagine a acestui moment a fost difuzată ieri de Sala de Presă Vaticană și-l reprezenta pe Francisc sub un crucifix aplecat pentru a vorbi cu un cuplu, el în scaunul cu rotile.

"Mulțumesc", "rugați-vă pentru mine" și "sunt încă viu" au fost cuvintele pe care papa le-a spus întregii echipe medicale de la Gemelli. Alfieri prezintă asta aproape emoționat: "Repet, papa se simte bine, se simte mai bine decât înainte...", ține el să sublinieze. "Acum eu mă întorc să lucrez, la revedere...", spune el salutându-i pe reporteri. Dar mai înainte o glumă: "Ce efect are pentru dumneavoastră să operați un papă?": "Eh, deja făcusem exercițiu data trecută! La revedere!".

(După Vatican News, 16 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat