Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Seria a treia de formare permanentă a preoților din Dieceza de Iași

În perioada 13-15 iunie 2023, a avut loc la mănăstirea carmelită din Luncani seria a treia de formare pentru preoți care activează în dieceza noastră.

Momentele de formare au început miercuri, 14 iunie, la ora 9.00 cu tema prezentată de părintele Marius Taloș: "Comuniunea între preoți într-o perioadă de mari transformări". Invitatul nostru a subliniat pericolele acestor vremuri tulburi, dar și remediile care ar putea susține unitatea și fidelitatea sacerdotală: momentele de formare permanentă și exercițiile spirituale, întrunirile decanale lunare pentru rugăciune și comuniune, dar și alte ocazii de schimb de experiență în domeniul pastoral pot ajuta la depășirea obstacolelor inerente.

A doua temă, "Adaptarea pastorației astăzi: Schimbarea de mentalitate la lumina evangheliei", a fost susținută de părintele Lucian Păuleț și profesorul Alois Gherguț. Am înțeles că este importantă fidelitatea față de evanghelie și Dreptul canonic, dar este bine să fim aproape de credincioșii noștri, însoțindu-i atât în momentele de bucurie, cât și în momentele de încercare pentru a înțelege că toți facem parte din marea familie a Bisericii.

În cursul după-amiezii părintele Ieremia Romică Pal, ajutat de sora Rafaela și doamna Maria Andrici, au prezentat metode de cateheză actuale și în special pedagogia Franz Kett, care sprijină relația omului cu sine, cu semenii, cu lumea și cu Dumnezeu.

Joi, 15 iunie, în cursul dimineții, am fost ajutați de părintele Alexandru Percu să aprofundăm tema: "Pastorația vocațională în condițiile comunităților de astăzi". Responsabilul Oficiului pentru Vocații ne-a prezentat situația actuală a vocațiilor în dieceză și am căutat împreună soluții pentru pregătirea viitoarelor vocații prin rugăciunea pentru vocații, dar și prin susținerea ministranților și a celor care își manifestă dorința de a alege starea de persoană consacrată.

O temă deosebit de interesantă a fost "Valorizarea patrimoniului. Arhivare documente și activități administrative". Părintele Eugen Răchiteanu și economul diecezan Egidiu Condac ne-au transmis informații utile pentru buna administrare a patrimoniului Bisericii locale, în colaborare cu specialiști, mai ales când este vorba de lucrări și investiții mai mari.

În cursul după-amiezii, domnul Corneliu Bulai a prezentat tema: "Importanța asociațiilor și a mișcărilor religioase pentru reînnoirea vieții comunitare în parohie". S-a subliniat importanța implicării laicilor din diverse asociații și mișcări religioase în apostolatul Bisericii, formarea specifică din cadrul asociațiilor ajutând și la formarea integrală a persoanelor. În comunitatea în care este o asociație sau o mișcare creștină activă, viața este mai armonioasă, celebrările liturgice sunt mai frumoase și nu lipsesc activitățile formative și caritabile.

Episcopul Iosif Păuleț a prezentat ultima temă propusă, despre situația actuală a diecezei noastre, și ne-a îndemnat să împlinim fiecare cu responsabilitate misiunea încredințată, având prudența necesară în apostolat și să-l facem cât mai bine prezent pe Isus acolo unde activăm.

La finalul acestor zile formative am adus împreună mulțumire Domnului la Sfânta Liturghie, prezidată de episcopul Iosif Păuleț și ne-am rugat ca cele auzite în aceste zile să le putem pune în practică în comunitățile noastre.

Mulțumim păstorului diecezei pentru că a fost alături de noi în aceste zile de har, mulțumim relatorilor pentru temele prezentate și suntem recunoscători și gazdelor de la mănăstirea carmelită din Luncani pentru asigurarea condițiilor necesare acestor zile de formare.

Pr. Iosif Dămătăr,
responsabil Oficiul pentru Cler

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-15 iunie: Luncani: Seria a treia de formare permanentă a preoților din Dieceza de Iași


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat