Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Formare pentru cooperatorii guanelieni

Între 9 și 11 iunie 2023, au avut loc la Viișoara trei zile de formare, organizate pentru cooperatorii guanelieni, conduse și coordonate de sora Victoria Pop (FSMDP) și părintele Alphonse Bakthis Walagan (Slujitorii Carității). Ne-am putut bucura să fim iar împreună, cooperatorii din Iași, Sagna și Șcheia, și să ne lăsam ghidați de carisma și principiile fondatorului, Sfântul Alois Guanella, având inima ancorată în Isus, pe care l-am adorat în Preasfântul Sacrament.

Aceste zile de formare au început vineri seara cu o oră de adorație profundă, în care am fost invitați să intrăm în dialog interior cu Isus, Învățătorul nostru. Astfel, am intrat în noi înșine și ne-am deschis inimile și mințile la tot ceea ce am primit în aceste zile.

Dimineața de sâmbătă am început-o cu o rugăciune în capela mănăstirii benedictine, urmând apoi o aprofundare a carismei fondatorului.

Plecând de la virtuțile sale, care sunt redate foarte frumos și în cartea Părintele Alois Guanella, Preot muntean, părinte al săracilor, am încercat să le găsim aplicabilitate și sens în viața noastră cotidiană, în mediul în care trăim sau ne desfășuram activitățile.

Părintele Guanella a fost un preot atipic pentru perioada în care a trăit, timp de 18 ani a fost un preot neînțeles, ba chiar considerat nebun, pentru că era un preot care ieșea pe străzi în căutarea și ajutorarea săracilor, a persoanelor cu dizabilități, a copiilor bolnavi, pe care îi numea "fiii buni". Aceasta este și carisma sa, a-l descoperi pe Dumnezeu ca Tată Milostiv, ca bun Păstor și bun Samaritean, căci aceasta e Providența Divină: bunăvoința nesfârșită a Tatălui.

Seara am încheiat-o cu câteva ore de adorație, în care ne-am pus în fața lui Isus. În cadrul adorației am avut parte de un moment inedit, fiecare dintre noi a trebuit să aleagă un creion de pe altar sau de pe treptele altarului, ca mai apoi să ne gândim la alegerea făcută și care au fost motivele alegerii noastre. Au fost creioane viu colorate, dar și negre sau albe, au fost creioane lungi, dar și mai scurte, ascuțite mai mult sau mai puțin, iar unele chiar deloc. Toți am ales, unii au ales întâmplător, fără a se gândi inițial la o semnificație profundă, alții au ales în concordanță cu viața lor sau cu profesia, dar în final cu toții am descoperit că viața noastră e asemenea unui creion, că întotdeauna ce avem mai prețios e în interiorul nostru, iar pentru asta avem deseori de suferit, avem nevoie să fim ascuțiți sau șlefuiți.

Tot legat de suferință a fost și motoul Sfântului Alois: "Să te rogi și să suferi", căci suferința unită cu suferința lui Isus ne unește mai strâns cu el și e aducătoare de haruri și mântuire.

În ultima zi ne-am familiarizat mai mult cu "Decalogul Cooperatorilor Guanellieni", dar și cu o parte a parcursului formativ propus la nivel internațional de către Consiliul General. Acest parcurs formativ are ca punct central legătura carității și a iubirii și pornește de la Imnul Dragostei rostit de Sfântul Paul (1Cor 13). Am încercat să vedem cum putem trăi legătura de iubire în relațiile noastre zilnice, în familie, în comunitate și în societate.

Toate aceste zile de învățătură, de zidire sufletească le-am încheiat la picioarele Sfintei Fecioare, cu recitarea Sfântului Rozariu.

Au fost zile pline, zile minunate, de Dumnezeu binecuvântate! La reușita acestor zile au contribuit și frații franciscani care slujesc acolo cu mult devotament, având grijă să fie totul bine, începând de la gustoasa mâncare pe care ei o gătesc și până la cele mai mici detalii.

Mulțumiri și recunoștință tuturor de bunăvoință, ce cu-a lor mare credință fac a Domului voință!

Voi ce ați citit acum,
De veți vrea pe acest drum,
În iubire, caritate să-l slujiți pe cel de-aproape,
Noi vă așteptăm cu drag, la al lui Guanella prag.
 
Ne găsiți la Plopi, în Iași,
Cum urcați, chiar mintenaș,
Trecând după "Trei Sarmale",
Să opriți la noi pe cale!
 
Vă primim cu drag pe toți,
Pe bunica cu nepoți,
Pe tânăr, adolescent,
Pe voi toți ce vă doriți, cu sufletul să iubiți și să faceți caritate,
cum Domnul scrie și-n CARTE!

Simona Iosub

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-11 iunie: Viișoara: Formare pentru cooperatorii guanelieni


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat