Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a III-a Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor (23 iulie 2023)

"Milostivirea lui rămâne din neam în neam" (Lc 1,50)

Iubiți frați și surori!

"Milostivirea lui rămâne din neam în neam" (Lc 1,50): aceasta este tema celei de-a III-a Zile Mondiale a Bunicilor și a Vârstnicilor. Este o temă care ne duce la o întâlnire binecuvântată: aceea dintre tânăra Maria și bătrâna sa rudă, Elisabeta (cf. Lc 1,39-56). Aceasta, plină de Duh Sfânt, îi adresează Născătoarei de Dumnezeu cuvinte care, la distanță de milenii, ritmează rugăciunea noastră zilnică: "Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul sânului tău" (v. 42). Și Duhul Sfânt, deja coborât asupra Mariei, îi sugerează să răspundă cu Magnificat, în care proclamă că milostivirea Domnului se extinde din neam în neam. Duhul Sfânt binecuvântează și însoțește fiecare întâlnire rodnică între generații diferite, între bunici și nepoți, între tineri și bătrâni. De fapt, Dumnezeu dorește ca, așa cum a făcut Maria cu Elisabeta, tinerii să îmbucure inimile bătrânilor și să ia înțelepciune din trăirile lor. Dar, înainte de toate, Domnul dorește să nu-i lăsăm singuri pe bătrâni, să nu-i izolăm la marginile vieții, așa cum, din păcate, se întâmplă astăzi prea des.

Anul acesta, este frumoasă apropierea între celebrarea Zilei Mondiale a Bunicilor și a Vârstnicilor și cea a Tineretului; ambele au ca temă "graba" Mariei (cf. v. 39) vizitând-o pe Elisabeta, și astfel ne fac să reflectăm asupra legăturii dintre tineri și bătrâni. Domnul speră ca tinerii, întâlnindu-i, să accepte chemarea de a păstra amintirea și să recunoască, grație lor, darul de a aparține unei istorii mai mari. Prietenia unei persoane bătrâne îl ajută pe tânăr să nu aplatizeze viața asupra prezentului și să-și amintească faptul că nu totul depinde de capacitățile sale. În schimb, pentru cei mai bătrâni, prezența unui tânăr deschide la speranța ca nimic ceea ce au trăit să nu fie pierdut și ca visele lor să se realizeze. Așadar, vizita Mariei la Elisabeta și conștiința că milostivirea Domnului se transmite de la o generație la alta revelează că nu putem să mergem înainte - și nici să ne mântuim - singuri și că intervenția lui Dumnezeu se manifestă mereu în ansamblu, în istoria unui popor. Maria însăși ne spune asta în Magnificat, preamărind în Dumnezeu care a făcut minunății noi și surprinzătoare, fidel față de promisiunea făcută lui Abraham (cf. v. 51-55).

Pentru a primi mai bine stilul acțiunii lui Dumnezeu, amintim că timpul trebuie să fie locuit în plinătatea sa, pentru că realitățile cele mai mari și visele cele mai frumoase nu se realizează într-o clipă, ci printr-o creștere și o maturare: pe cale, în dialog, în relație. De aceea, acela care se concentrează numai pe imediat, pe propriile avantaje de obținut rapid și cu aviditate, pe acel "tot și imediat", pierde din vedere acțiunea lui Dumnezeu. În schimb, proiectul său de iubire străbate trecutul, prezentul și viitorul, îmbrățișează și pune în legătură generațiile. Este un proiect care trece dincolo de noi înșine, dar în care fiecare dintre noi este important și, mai ales, este chemat să meargă mai departe. Pentru cei mai tineri este vorba de a merge dincolo de imediat în care ne mărginește realitatea virtuală, care adesea abate de la acțiunea concretă; și pentru cei mai bătrâni este vorba de a nu se opri asupra forțelor care slăbesc și de a nu regreta ocaziile pierdute. Să privim înainte! Să ne lăsăm plăsmuiți de harul lui Dumnezeu care, din generație în generație, ne eliberează de imobilism în acțiune și de regretele trecutului!

În întâlnirea dintre Maria și Elisabeta, dintre tineri și bătrâni, Dumnezeu ne dăruiește viitorul său. Drumul Mariei și primirea Elisabetei deschide de fapt ușile spre manifestarea mântuirii: prin îmbrățișarea lor, milostivirea sa intră năvalnic cu blândețe bucuroasă în istoria umană. Așadar, aș vrea să invit pe fiecare să se gândească la întâlnirea aceea, mai mult, să închidă ochii și să-și imagineze, ca într-un instantaneu, acea îmbrățișare dintre tânăra Mamă a lui Dumnezeu și bătrâna mamă a lui Ioan Botezătorul; să și-o reprezinte în minte și s-o vizualizeze în inimă, pentru a o fixa în suflet ca o icoană interioară luminoasă.

Și apoi invit să se treacă de la imaginație la concretețe în a face ceva pentru a-i îmbrățișa pe bunici și pe bătrâni. Să nu-i lăsăm singuri, prezența lor în familii și în comunități este prețioasă, ne dăruiește conștiința de a împărtăși aceeași moștenire și de a face parte dintr-un popor în care se păstrează rădăcinile. Da, bătrânii sunt cei care ne transmit apartenența la poporul sfânt al lui Dumnezeu. Biserica, precum și societatea, are nevoie de ei. Ei încredințează prezentului un trecut necesar pentru a construi viitorul. Să-i onorăm, să nu ne privăm de compania lor și să nu-i privăm de compania noastră, să nu permitem să fie rebutați!

Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor vrea să fie un mic semn delicat de speranță pentru ei și pentru întreaga Biserică. De aceea, reînnoiesc invitația mea pentru ca toți - dieceze, parohii, asociații, comunități - să o celebreze, punând în centru bucuria îmbelșugată a unei întâlniri reînnoite între tineri și bătrâni. Vouă, tinerilor, care vă pregătiți să plecați la Lisabona sau care veți trăi Ziua Mondială a Tineretului în locurile voastre, aș vrea să vă spun: înainte de a porni în călătorie, mergeți și vizitați-i pe bunicii voștri, faceți o vizită unui bătrân singur! Vouă, bătrânilor, vă cer să însoțiți cu rugăciunea tinerii care urmează să celebreze ZMT. Acei tineri sunt răspunsul lui Dumnezeu la cererile voastre, rodul a ceea ce ați semănat, semnul că Dumnezeu nu părăsește poporul său, ci îl reîntinerește mereu cu fantezia Duhului Sfânt.

Dragi bunici, dragi frați și surori bătrâni, fie ca binecuvântarea îmbrățișării dintre Maria și Elisabeta să ajungă la voi și să umple de pace inimile voastre. Vă binecuvântez cu afect. Și voi, vă rog, rugați-vă pentru mine!

Roma, "Sfântul Ioan din Lateran", 31 mai 2023, sărbătoarea Vizitei Sfintei Fecioare Maria

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat