Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La 350 de ani de la primele apariții ale lui Isus Margaretei Maria Alacoque

Discipolă preaiubită

de Charles de Pechpeyrou

"Vreau să fac din tine discipola iubită a Inimii mele Sfinte": o tânără soră franceză, intrată de puțin timp în rândul vizitandinelor, se roagă în fața Preasfântului Sacrament, în capela conventului din Paray-le-Monial, în Burgundia, când Isus îi apare și îi revelează destinul care o așteaptă. Episodul se desfășoară la 27 decembrie, sărbătoarea Sfântului evanghelist Ioan, apostolul care, la Ultima Cină, și-a plecat capul pe pieptul lui Isus; același care, în timpul răstignirii, a văzut un soldat lovind coasta lui Cristos cu sulița înainte să iasă de acolo sânge și apă. Suntem în 1673: Margareta Alacoque, care, făcând voturile, a adăugat numele Maria la al său, trăiește prima dintre numeroasele apariții care vor dura timp de șaptesprezece ani, până în ziua morții sale. Și tocmai pentru a comemora a 350-a aniversare a începutului experienței spirituale extraordinare a misticei franceze, sanctuarul de la Paray-le-Monial, a cărei animare este încredințată Comunității Emanuel, a decis să convoace un Jubileu care se va desfășura de la 27 decembrie 2023 la 27 iunie 2025, solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus și dată liturgică a marii apariții din 1675, aceea în care Isus a cerut instituirea sărbătorii, adresând Margaretei aceste cuvinte: "Îți cer ca prima vineri după octava Preasfântului Sacrament să fie dedicată unei sărbători speciale pentru a cinsti inima mea dumnezeiască".

A da iubire din iubire este tema aleasă pentru acest moment important de pelerinaje, rugăciuni și întâlniri. Fraza se referă la cererea de reparare pe care Isus o adresează în 1674 "discipolei sale preaiubite", pentru că era dezamăgit să primească din partea oamenilor numai indiferență și nerecunoștință, "așa cum relatează ea însăși în scrierile sale", explică rectorul sanctuarului, Etienne Kern. Dacă astăzi cunoaștem aceste episoade cu numeroase amănunte, acest lucru se datorează părintelui său spiritual, iezuitul Claude de la Colombi?re (apoi beatificat), care recunoaște în tânăra vizitandină carisma sfinților și îi poruncește să relateze experiențele sale mistice în ceea ce va deveni autobiografia sa, ajunsă până la noi. În decursul anilor, călugărița experimentează o transformare interioară profundă, conformând tot mai mult inima sa cu aceea a lui Isus.

Pornind de la comunitatea lui Margareta Maria - și totuși, la început multe dintre surori și dintre superiori nu o credeau sau chiar o luau în râs -, mișcarea pentru a promova devoțiunea către Preasfânta Inimă a lui Isus se răspândește ca pata de ulei în regiune. În 1721, Dieceza de Autun, unde se află conventul din Paray-le-Monial, cea dintâi instituie o sărbătoare religioasă. După câțiva ani, Polonia este prima țară care se consacră Preasfintei Inimi. Între timp, misionarii iezuiți fac cunoscută, cu succes, experiența misticei franceze în America de Sud. "Dar mai ales în secolul al XIX-lea - care este numit «marele secol al Preasfintei Inimi» - se răspândește în toată lumea această devoțiune", subliniază Kern: sute de congregații fac referință direct și explicit la Preasfânta Inimă. Mulți episcopi și congregații călugărești adresează o cerere papei pentru a institui sărbătoarea, în așa fel încât cererea lui Isus adresată Margaretei Maria să fie cu adevărat onorată. Pius al IX-lea, în 1856, extinde la nivel universal celebrarea solemnității Preasfintei Inimi a lui Isus.

"Astăzi, în Biserica Catolică romană există trei sărbători liturgice legate de apariții private", subliniază rectorul de la Paray-le-Monial: "Experiența mistică trăită de Margareta Maria se situează între cea a călugăriței augustiniene Iuliana de Cornillon în Belgia, care la puțini ani după moartea sa duce la instituirea solemnității Preasfântului Trup și Sânge al lui Cristos în 1264, și cea a Faustinei Kowalska, la originea Duminicii milostivirii divine voită de Ioan Paul al II-lea".

Deși aparținea unei congregații contemplative, Margareta Maria Alacoque, care până la moartea sa nu a părăsit conventul Vizitațiunii din Paray-le-Monial, a reușit deci să răspândească devoțiunea la Inima lui Isus în toată lumea. "Putem s-o definim ca o călugăriță de claustrare misioară", afirmă Kern. O experiență de viață, de altfel, asemănătoare cu aceea a Sfintei Tereza de Lisieux, declarată «patroană a misionarilor» de către Pius al IX-lea, cu toate că n-a ieșit niciodată, după ce a făcut voturile, din conventul său. Răspândirea devoțiunii Preasfintei Inimi a lui Isus în afara Europei datorează mult și zelului misionar al Societății lui Isus și al Ordinului din Bahia, în Brazilia, unde am petrecut mai mulți ani înainte de a mă întoarce în Franța; intrând în casele din favellas pe care le vizitam, se vedea adesea un tablou care reprezenta Preasfânta Inimă", își amintește rectorul: "America de Sud este un continent care suferă mult și care găsește în compasiunea lui Cristos un izvor de mângâiere. Isus oferă Inima sa rănită pentru vindecarea noastră".

(După L'Osservatore Romano, 14 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat