Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preasfânta Inimă a lui Isus și rugăciunea pentru sfințirea preoților

Una dintre devoțiunile cele mai prețuite în Biserica noastră este cea închinată Preasfintei Inimi a lui Isus. Mai ales în luna iunie, credincioșii își fixează, plini de încredere și recunoștință, ochii minții și ai inimii spre Cristos, Mântuitorul nostru, care ne-a oferit și continuă să ne ofere atâtea dovezi ale iubirii sale nemărginite față de noi, oamenii.

Din punct de vedere istoric, această devoțiune este strict legată de Sfânta Margareta Maria Alacoque (1647-1690). Acesteia, în timpul unui moment de rugăciune, i-a apărut Isus și a îndemnat-o să-și sprijine capul pe pieptul lui, asemenea apostolului Ioan la Cina cea de taină. De asemenea, i-a încredințat și nobila misiune de a vorbi oamenilor despre Inima sa înflăcărată de iubire față de toți oamenii. Descoperind iubirea și darurile Inimii Preasfinte a lui Isus, Sfânta Margareta avea să scrie unui preot iezuit: "Comorile de haruri și binecuvântări pe care această Inimă Preasfântă le conține sunt infinite. Nu cunosc nicio altă practică de devoțiune, în viața spirituală, care să fie mai eficientă și mai capabilă să ridice un suflet, în scurt timp, la cea mai înaltă perfecțiune și să-l facă să guste adevăratele bucurii care se găsesc în slujirea lui Isus Cristos".

A prețui și a cinsti Preasfânta Inimă a lui Isus înseamnă a înțelege iubirea pe care Fiul lui Dumnezeu ne-a arătat-o, dându-și viața pentru mântuirea noastră. Inima sa Preasfântă continuă să bată pentru fiecare dintre noi și să ne cheme să-l urmăm cu credință, speranță și iubire pe drumul vieții.

Ca în fiecare an, și anul acesta, pe 16 iunie, în Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, Sfânta Biserică ne îndeamnă să celebrăm și Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților. Este vorba despre o inițiativă a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea adresată tuturor creștinilor de a-i susține pe preoți cu rugăciunile lor, pentru ca aceștia să trăiască la înălțimea chemării lor.

Biserica, dieceza, comunitățile noastre au nevoie de preoți devotați, deciși să-l urmeze și să-l imite cu fidelitate pe Cristos. Chiar și lumea de astăzi are nevoie de preoți buni, capabili să aducă speranță și bucurie în inimile oamenilor. Credincioșii au nevoie de păstori care să-i învețe și să-i călăuzească spre o trăire tot mai autentică a evangheliei în viața de zi cu zi.

Da, dorim cu toții ca preoții să fie martori credibili care să ne stea alături și să ne încurajeze mereu, mai ales în momentele dificile ale vieții. Dar nu trebuie să uităm că preoții sunt și ei oameni care experimentează fragilitatea, limitele și incapacitățile specifice naturii umane. Și ei au nevoie de susținerea și rugăciunile credincioșilor. De multe ori, mai ales în mijlocul dificultăților pe care le traversăm în viață, îi căutăm pe preoți și le cerem să se roage pentru noi sau pentru cei dragi ai noștri, pentru ca Dumnezeu să-și arate îndurarea și să ne ajute. Dar același lucru suntem chemați să-l facem și noi: să ne rugăm pentru preoți, pentru ca Domnul să-i păstreze fideli misiunii primite și să-i întărească în momentele de încercare.

Vă îndemn, așadar, din toată inima să ne unim în rugăciune pentru ca Dumnezeu să continue să-și arate grija și iubirea față de poporul său prin preoții săi, care să imite în viața lor calitățile Bunului Păstor.

Iosif Păuleț,
episcop de Iași

("Lumina creștinului", Ed. "Presa Bună", ISSN 1453-3758, serie nouă, anul XXXIV, nr. 6 (402), iunie 2023, p. 3)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat