Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© www.parrocchiaseriate.it
Preasfânta Inimă a lui Isus

Când păstorul amestecă viața sa cu aceea a oilor

Bucuria unui preot care știe să iubească

de Simone Caleffi

Vinerea (anul acesta 16 iunie 2023) care urmează după duminica Preasfântului Trup și Sânge al lui Cristos, Biserica Catolică celebrează în liturgia sa o altă solemnitate, aceea a Preasfintei Inimi a lui Isus, cu ocazia căreia se celebrează, din 1995, Ziua de sfințire sacerdotală, instituită de Sfântul Ioan Paul al II-lea.

În panorama variată și complexă pe care situația istorică o oferă contemporanilor, creștinătatea se poate întreba: cum se sfințește un preot? Care este bucuria sa? Se găsesc răspunsuri multe și posibile. O primă sursă de sfințire poate fi uitarea de sine prin alegerea de a trăi o existență pentru persoanele care îi sunt încredințate. Pro-existența, care derivă din vocația sa baptismală, chiar înainte de cea prezbiterală, este antidotul la un obstacol, la o structură de păcat în viața unui preot care este autoreferențialitatea. A fi lider religios nu trebuie să-l conducă la autoînțelegere cu categorii lumești pe care Isus le răstoarnă revoluționând simțul comun cu logica paradoxală a evangheliei. Slujitorul hirotonit va fi persoană de referință, dacă nu pentru întreaga lume, cel puțin pentru microcosmosul în care este inserat, dacă va alege să trăiască și să moară ca Isus. Atunci, tinerii, familiile, parohia sau comunitatea eclezială încredințată lui, oamenii, cartierul vor fi ale lui, nu în sensul posesiv al expresiei, ci în semnificația sa vitală.

Preotul va fi fericit nu dacă va fi un cleric de stat (cum s-ar putea întâmpla), față de a cărui figură avertizează adesea Papa Francisc, ci dacă se va îndrăgosti nebunește de Cristos și de Biserica sa, și aici nu în sens abstract, ci așa cum - de exemplu - îl înțelegea don Lorenzo Milani care în ultima scrisoare scrie, adresându-se tinerilor "săi": "V-am iubit mai mult pe voi decât pe Dumnezeu, dar am speranța că el nu este atent la aceste subtilități". Acest testament să interogheze viața preoților, să facă să intre îndoieli în inimile lor, să demonteze acele certitudini care nu vin de la Dumnezeu, să mențină mereu înaltă în ei setea de el, care nu este găsit niciodată dacă nu se continuă să fie căutat.

Preotul, nu mai puțin decât diaconul, strălucește de sfințenia lui Cristos slujitor, în măsura în care, așa cum îndeamnă Sfântul Francisc, nu caută atât de mult să fie iubit, înțeles și - trebuie adăugat - slujit și venerat, cât să iubească, să înțeleagă și să slujească pe cei la care este trimis. Diferența ontologică asupra căreia s-a insistat prea mult în trecut între preoția comună și cea ministerială probabil că a putut genera, deși într-o dorință autentică de imitatio Christi, un soi de separare fariseică și alteritate. Preotul va fi un om fericit dacă în schimb va amesteca viața sa cu aceea a oilor, trăind în strânsă legătură cu ele, cum face păstorul care nu se îndepărtează niciodată de ele, de teamă să nu se piardă.

Bucuria sacerdotală va fi evidentă dacă preotul nu va ceda în fața ispitei de a uita orizontul nemărginit la care este chemat atunci când iubește cu aceeași inimă a lui Cristos. El nu se va închide într-o pseudo-spiritualitate monastică ce ar vrea să-l îngrădească în singurătatea turnului de fildeș al narcisismului său. El se va putea bucura de bucuria pe care Cristos o dăruiește slujitorilor săi numai dacă va avea dorința vie și reală de o comunitate. Nu în sensul instituțional, ca întreaga comunitate parohială sau alte realități ecleziale echivalate, ci acea familie pe care preotul o generează în spirit, dincolo de structuri, și de care este regenerat încontinuu și care îi permite să trăiască o viață normală, adică viața persoanelor la care el este trimis să vestească nu atât o filozofie a evangheliei, cât "trupul" ei. Chiar și preoții știu să iubească, dacă înțeleg celibatul propriu nu ca un stil defensiv față de impuritățile care se pot contracta frecventând acea lume care se opune creației frumoase a lui Dumnezeu, ci ca o dilatare a inimii care nu rămâne atașată de idolul banilor, de afectul exclusiv față de o soție și de propriii copii, de propria voință de urmărit mereu și în orice caz. Preotul sfânt este cel care se străduiește, susținut de harul lui Dumnezeu care învinge și păcatul care este în el, să iubească așa cum a iubit Isus. El nu consideră bunurile sale o comoară geloasă, ci le împarte celor care au nevoie de ele mai mult decât el. Nu se retrage, ci își murdărește mâinile cu și pentru vreun frate concret, dat fiind că nu se pot iubi toți dacă nu se iubește cu adevărat pe cineva.

Preotul va fi un om fericit și sfânt dacă va fi părinte, nu în sensul apelativului pe care i-l dau din ce în ce mai puțini oameni, ci dacă cineva îl consideră ca atare: părinte al credinței sale, pentru că o însoțește. Mai mult decât o soție, preotul va fi în bucurie dacă va simți nevoia copiilor, aceia pe care îi naște în spirit, pentru a fi în mod autentic părinte, chiar mai mult, sau, în orice caz, în manieră diferită decât părinții biologici. De fapt, viața veșnică ce începe în cea prezentă valorează mai mult decât orice.

(După L'Osservatore Romano, 14 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat