Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului și procesiunea prin oraș

Credincioșii celor patru parohii din Roman au celebrat solemnitatea Trupul și Sângele Domnului duminică, 11 iunie 2023, în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Procesiunea cu Preasfântul Sacrament a avut ca destinație Biserica "Isus, Bunul Păstor".

"Acesta este trupul meu, acesta este sângele meu!" Iubirea față de Trupul și Sângele Domnului a adunat într-o singură celebrare întreaga comunitate din Roman, de la cele patru biserici: "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", "Inima Neprihănită a Mariei", "Isus, Bunul Păstor" și "Fericitul Ieremia".

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului s-a celebrat și la Roman, duminică, 11 Iunie, în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", urmând ca după celebrarea euharistică să aibă loc procesiunea cu Preasfântul Sacrament până la Biserica "Isus Bunul Păstor".

Asemenea apostolilor, toți credincioșii prezenți, uniți în Duhul Sfânt, s-au bucurat împreună de prezența reală a lui Cristos în mijlocul lor, purtându-l cu mare solemnitate pe străzile orașului, oferind o mărturie importantă de credință tuturor celor pe care i-au întâlnit pe cale.

O bucurie imensă care i-a făcut pe credincioșii prezenți să trăiască altfel anul acesta această solemnitate prin care este cinstită jertfa plină de iubire a lui Cristos pentru noi.

Prin această manifestare publică a credinței pe care o au în Dumnezeu, și-au dat seama de importanța mult mai mare asupra mărturiei pe care trebuie să o ofere în lume.

Cel care este plin de Duhul Sfânt vorbește în diferite limbi. Predica este eficace, este elocventă, doar atunci când vorbesc faptele și cu siguranță prin această declarație de iubire pe care și-au manifestat-o pe străzile orașului ei au predicat tuturor despre iubirea lui Dumnezeu.

Au vorbit conform cu ceea ce Duhul Sfânt le-a dat și l-au rugat împreună pe Dumnezeu să-și reverse harul său în ei.

Celebrarea Sfintei Liturghii a fost prezidată de părintele decan, Sebastian Bilboc, însoțit de toți preoții din toate parohiile din Roman, împreună cu preoții franciscani, capucini și iosefini.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Ciprian Bișoc, paroh al Bisericii "Fericitul Ieremia". Prin cuvintele sale pline de speranță, a îndreptat atenția credincioșilor asupra lui Cristos, cel care ne-a lăsat acest mare dar al Euharistiei.

După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea cu Preasfântul Sacrament, condusă de crucea procesională, urmată de copiii care au cinstit Sfânta Taină și aruncând petale de flori înaintea Preasfântului Sacrament, apoi de întreaga comunitate din Roman și nu numai.

Fanfara de la Săbăoani a intonat în mod maiestuos cântecele euharistice pe tot parcursul procesiunii, iar mulțimea foarte numeroasă a cântat laudă lui Dumnezeu prezent în Sfânta Euharistie.

Binecuvântarea finală cu Preasfântul Sacrament a fost oferită la Biserica "Isus Bunul Păstor", după care toți credincioșii au plecat spre casele lor bucuroși pentru că l-au purtat pe Isus pe străzile orașului Roman, dar și fericiți pentru că au luat parte la această frumoasă celebrare și pentru mărturia plină de credință pe care au oferit-o.

Pr. Paul-Alexandru Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 iunie: Roman: Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului și procesiunea prin oraș


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat